Újbudán elég gyakran történik valami - egy újabb ígéretes hely nyit, egy fesztivál kezdődik, egy irodalmi brunch szerveződik. Ez a következő hónapokban sem lesz másként: május első hétvégéjén, a Budapest100-hoz kapcsolódva először a B32 Galéria és Kultúrtér és a Fiatal Írók Szövetsége közösen gondoskodik össznépi kulturálódásról, majd több alkalommal is megrendezik a már ismerős Gárdonyi Pikniket.

Újbuda egy remek példa rá, hogyan lehet közös erőkkel alakítani a kulturális életet, összehozni az össze nem illőt, közösségi eseményt csinálni a köztereken. A Bartók Béla úton májusban és júniusban is ez fog történni: először (május 3-4-én) a Bauhaus tematikájú Budapest100-hoz kapcsolódva számíthatunk egy, az építészetet és az irodalmat összefogó megmozdulásra, majd pedig harmadjára is elfoglalja a városrész egyik kedvenc összművészeti, családi rendezvénye a Gárdonyi teret.

Ami az előbbi eseményt illeti, a Fiatal Írók Szövetsége és a B32 Galéria és Kultúrtér együtt népesítik be a teret: Kép-Szöveg-Budapest néven beszélgetések, felolvasások, kiállításmegnyitó, zene váltja egymást. Ennél eggyel pontosabban: Szilágyi Zsófiától a 30-as, 40-es évek irodalmától Móricz Zsigmond Bauhaus-rajongásáig több érdekességet is megtudhatunk Budapest irodalmi reprezentációjáról, majd meghallgathatjuk, hogyan hangzanak Simkó Katalin, Katona László és Scherer Péter előadásában Gáti György fotós Budapest-sorozatának képei novella- és versátiratokban. Másnap kiállítás nyílik a MOME-hallgatóinak Bauhaus-stílusú illusztrációiból, este pedig a greCSÓKOLlár, vagyis Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László zárja a programot zenés irodalmi estjével.

A Budapest100 egyébként egybe esik az URBACTLépj be! - Beszélő Házak / Megosztott Történetek címet viselő nemzetközi projekt Masterclass hétvégéjével is, amelyre hat országból érkeznek a résztvevő partnerek, hogy tanulmányozzák a fesztivált annak érdekében, hogy aztán hazatérve ők is megrendezhessék majd sajátjukat.

Nem kell utána túl sokat várni a következő bartókos eseményig: május 30-án, majd pedig júniusban kétszer is bekapcsolódhatunk a Gárdonyi Piknikbe - ingyenesen, ahogy eddig is. Aki járt már ezen az eseményen korábban, tudja, hogy egy zenés, vidám közös időtöltésről van szó, aminek a színtere a Gárdonyi tér, szereplői pedig bárki, akinek kedve támad közösen meghallatni a Kozma Orsi Quartet, a Budapest Jazz Orchestra, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint vagy a Los Orangutanes koncertjét.

A részletes programot ITT találjátok. Klassz, hogy a fesztivál minden napján készülnek limonádéval, de lesz design vásár és Társasjáték placc is. Az első alkalom az Eleven Tavasz előfutára lesz, ezért egy kicsit nagyobb felhajtásra számíthatunk: az Ablak a Bartókra keretében fényfestés és helytörténeti kiállításmegnyitó is lesz a programban, és mivel egy másik URBACT project, a Creative Spirits zárása is, ezért nyolc európai országból érkeznek vendégek.