Ottlik Géza ezer szállal kötődik Újbuda környékéhez, és most végre méltó közparkkal állítanának neki emléket. A tervpályázatra beérkezett 15 mű közül választották ki a nyertes koncepciót, amely a kert többféle olvasatát is lehetővé teszi, és rendezi a Bukarest utcai buszvégállomás környezetét.

Budapest kulturális térképének viszonylag új és üde színfoltja az Újbudai Kulturális Városközpont koncepció keretében megújuló Gellért tér-, Móricz Zsigmond körtér- és a Kosztolányi Dezső tér-tengely, a bárok, pékségek, kávézók, kortárs galériák közönségétől nyüzsgő Bartók Béla utat nemrég mi is végigvideóztuk. Ennek felfutásnak a következő állomásaként is tekinthetünk a mostani tervpályázatra és Ottlik kertre, ami a Bukarest utcai buszvégállomás környezetét újítaná meg, a Tranzit kávézó mögött. 

Újbuda Önkormányzata a nyár folyamán nyílt tervpályázatot hirdetett Ottlik kert címmel, amire a vártnál sokkal több, összesen 15 mű érkezett be. Ezek közül szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat. Az első díjat és a továbbtervezés jogát a Massány Edina, Megyeri Zsófia, Remeczki Rita (Open air design Kft.) és Scheuch Dominik (YEWO LANDSCAPES e.U.) alkotta tervezőcsapat, „Olvass a sorok között” című pályaműve nyerte. Elképzelésük szerint a tér alaprajza egy nyitott könyv lapját mintázná, a sorokként elrendezett utakkal, támfalakkal, sávokban tervezett növénykiültetéssel és a sétányon továbbfutó betoncsíkokkal. Ám a gyalogosok számára szemmagasságból is az olvasás élményét adná, a terepből ritmikusan kiemelkedő támfalak maguk is egy-egy könyvet szimbolizálnak, melynek „gerincén”, mint ahogy a könyvek borítóján is, egy-egy könyvcímet, vagy idézet lenne olvasható Ottliktól.

A park helyválasztása sem véletlen, ugyanis Ottlik Géza ezer szállal kötődött Budához. Nemcsak gyerekként élt Fehérvári út 15/b-ben (mai Bartók része), de regényeiben, mint az Iskola a határon, vagy ennek folytatásaként íródott, beszédes című Budában is gyakran felbukkannak a környékbeli ismerős helyszínek, mint a Feneketlen tó nádasa, a Gellért fürdő vagy akár a 19-es villamos.