Budapest megannyi regény, novella, kuplé és vers színhelye, ám csak kevésnek a főszereplője. A Budapest OFF kötetben 13 kortárs író novellája a város egy-egy szegletét villantja fel: a pörgős bulinegyedtől Wekerlén át Budafokig mászkálnak, álmodoznak, küzdenek a kamasz főhősök. Az első szerelmek, családi drámák, céltalan bolyongások, hátborzongató utópiák, és nagyratörő álmok át meg át szövik a kötetben felbukkanó ismerős és ismeretlen tereket, amit Kárpáti Tibor pixeles rajzai tesznek még izgalmasabbá.

A feltűnő borítójú Budapest OFF kötetet már nagyon vártuk, hiszen a keletkezéstörténete is nagyon izgalmasan indult. A pesterzsébeti művelődési ház, a Csili, amiről annak idején már mi is írtunk, idén ünnepli 100. születésnapját, amely kapcsán rengeteg közösségi eseményt előadást és programot is szerveztek.

Ezek közül egy volt a Pesti Erzsi Százszor Szép összművészeti, közösségi előadás-sorozata, amihez íródott Jeli Viktória Száz hang meséje a szép Pesti Erzsiről című elbeszélése, valós történetekre, interjúkra és dokumentumokra támaszkodva. A novellát vagy annak egy részletét aztán a városrész központjába elhelyezett konténerstúdióban bárki felolvashatta – ezekből a felvételekből állt össze a hangjáték, amiben több mint száz ember hangja hallható.

Ez volt tehát az ötletadó novella, de Péczely Dóra szerkesztő a Margó kötetbemutatóján mesélte, szerették volna, ha nemcsak Pesterzsébetnek lesz ilyen története, hanem még számos más városrésznek is, Rákospalotától Budafokig. Ezért felkértek még egy tucatnyi kortárs szerzőt, hogy írjanak olyan elbeszéléseket, melyeknek Budapest valamelyik része a helyszíne, és a főhőse vagy elbeszélője kamasz. 

Így állt össze a Tilos az Á Könyvek  kiadó gondozásában megjelent kötet, amely végül 13 kortárs novellát tartalmaz. Rengeteg várostörténeti érdekesség van elrejtve a szövegekben, a kamaszélet drámáin és nehézségein túl az elejtett félmondatokból kibontakozik Budafok vagy Szemeretelep kevésbé ismert izgalmas története is.

Közben pedig látunk széthulló családokat, születő és elmúló első szerelmeket, és néha az idősíkok is összecsúsznak: hol a középkorban, a pesti városfal mellett, hol pedig a századfordulós Rákospalotán járunk Babits után kajtatva, vagy egy hátborzogató, utópikus Budán próbálnak túlélni a novella hősei.

A kötetben található pixeles illusztrációkat Kárpáti Tibor készítette, aki szabad kezet kapott abban, hogy a történetek mely részletét vagy helyszínét emeli ki, de mindig tökéletesen sikerült megragadni a legjellemzőbbeket. Kapcsolódott a kötethez egy különleges fotópályázat is: a Nekem Budapest..., ahol a 12-18 év közöttiek mutathatták meg, ők hogyan látják a fővárost. Bár a kötet alapvetően a kamaszoknak íródott, és az írók egy része is a Tilos az Á szerzői holdudvarából kerültek ki, de Kemény Zsófi, Totth Benedek vagy a Terápiát és Aranyéletet is jegyző Tasnádi István neve másoknak is ismerősen csenghet, ráadásul egy minden korosztály számára élvezetes kötet született.