A budapesti neonfeliratok régen meghatározták a város arculatát, ma már viszont egyre jobban fogyatkoznak. Korábban is voltak neonmentő csoportok, most viszont egy egyetemi projekt keretében komoly kutatómunka eredményeképp, szuper adatbázisban és neontérképen érhetőek el a még létező világító táblák.

A rendszerváltás óta pusztulnak a neonreklámok, de a lelkes neonbarátok munkájának köszönhetően több megmenekült az enyészettől, és az Elektrotechnikai Múzeumban jó párat megtalálunk. Lépten-nyomon szembejönnek Budapest utcáin, és a legtöbben annyira hozzászoktunk, hogy fel se tűnik létezésük – se pedig az eltűnésük.

Az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet idén tavasszal fejezte be a NEON BUDAPEST című honlap fejlesztését, amely nemcsak adatbázisként szolgál, hanem rengeteg háttérinfó és érdekességet tartalmaz a vizuális elemekről. Listázva és térképes nézetben is megtaláljuk a városban még fellelhető és a kimúlt neonelemeket, valamint tematikus csoportok szerint is, például hogy hol találhatóak (tetőn, levegőben), milyen témakörben (a vendéglátásban, mint például a Bambi, vagy a kultúrában, mint az az Andrássyn), milyen a grafikája (folyóírás, figurális). A legszuperebb fejlesztés az a Google térkép, amelyre 216 egykori és ma is látható neonreklámot vittek fel, és amin fénykép és alapvető infók is megtalálhatóak az adott felirat mellett. Alább bele is lehet kattintani a térképbe:

Készítettek egy szomorú, folyamatosan bővülő listát az eltűntekről, előtte-utána fotókkal. 2010-ben például még állt a Budai Parkszínpad neonfelirata, a Nagymező utcai Moulin Rouge-é és a Széll Kálmán téri TOTÓ-LOTTÓ-é is. Egyik hallgatójuk, Prusinszki István néhány évvel ezelőtt, saját érdeklődésétől hajtva fényképezte végig a még látható budapesti neonreklámokat, ezeket frissítették 2016-ban, regisztrálva a változást, a romlást, nagy ritkán a felújítást. Mindegyik eltűnt neonnak ismertetik a történetét a Neonvadászat blogon.

A honlapon böngészve a neonreklámok történetét és a ma is alkotó neonkészítőket is megismerhetjük, valamint hasznos linkek egész garmadáját megtaláljuk a világ nagy neongyűjteményeitől kezdve a rajongói csoportokig. A projektvezető Fodor János volt, a grafikáért és arculattervért pedig az a Képzőművészetin végzett Patkós Luca felelt, akiről mér két éve is írtunk, mikor a 2004 óta neonok mentésével foglalkozó Neonon csoportnak tervezett arculatot.