Az év egyik legjobban várt és nagy közönségsikerre számító tárlata a Magyar Sajtófotó Kiállítás, melynek immár harmadik alkalommal ad otthont a Nagymező utcai Capa Központ.

A megmérettetésre 240 fotográfus 2434 pályaművel jelentkezett, a díjak odaítéléséről pedig öttagú, rangos, magyar és nemzetközi szakemberekből álló zsűri döntött. A testület elnöke Petr Josek fotóriporter, a Czech Press Photo nemzetközi zsűrijének elnöke volt.

Ami első látásra is szembetűnő, hogy sok – nemzetközi mércével nézve is – színvonalas alkotás jutott be a döntőbe, korábban talán nagyobb volt a minőségi ingadozás.

A tavalyi év többek között a fél Európát feje tetejére állító menekültválság miatt lesz emlékezetes, ezért a kiírók úgy döntöttek, hogy ezt kivételesen, a verseny történetében először, a Magyar Sajtófotó Pályázatnak is tükröznie kell, ezért egy külön kategóriát hoztak létre az aktuális eseményekre reagálva. Ennek köszönhetően a határátlépőkkel kapcsolatos képeket és sorozatokat a hír-, portré- vagy éppen társadalomábrázolás helyett egységesen ebbe a külön kategóriába lehetett nevezni.

A pályázat két legnagyobb presztízsű díja közül az egyiket szintén a menekültválsággal kapcsolatos sorozat, illetve annak alkotója nyerte. A MÚOSZ Nagydíját Fazekas István, a HVG fotósa kapta Tranzitország című sorozatával, míg az André Kertész Nagydíjat Déri Miklós érdemelte ki A roma test politikája – Nincs ártatlan kép című anyagával.

A díjazottak közt ismét sok fiatal alkotó volt. Külön öröm számunkra, hogy Juhász Norbert kollégánk 3. helyezést ér el az Emberábrázolás-portré (sorozat) kategóriában Pásztorlét Ausztriában című pályázatával. Norbi egy önkéntes program keretében két hetet töltött el a burgenlandi birkapásztor, Hans és családja körében még 2015 elején.

A képeket és szövegeket tartalmazó anyag kétszer 160 méternyi nyomatra fért fel – a budapesti kiállítás mellett és után vidéki „turnéra” indul a kiállítás, mely május 14-ig tekinthető meg a Nagymező utcai Capa Központban.