Az amerikai Pictures of the Year International (POYi) fotópályázatán képriport kategóriában az első három helyezést is magyar fotós nyerte el, a harmadik helyezett fotói pedig szorosan budapesti vonatkozásúak, hiszen a fővárosi közösségi kertek és az ott dolgozók pillanatait örökítette meg.

A POYi története még 1944-ben kezdődött, egykori céljuk az volt, hogy tisztelegjenek azok a fotóriporterek, újságok előtt, akik a háborús időszak ellenére is nagyszerű fotókat készítenek, ezért egy versenyt hoztak létre, ahol bemutathatják a sajtó legjobb és legújabb képeit.

A képriport - újság kategóriában az első díjat Végh László kapta, aki Ukrajnába járva fotózta le az ottani magyarokat és azok mindennapjait. A második Móricz-Sabján Simon lett Sárvidék című sorozatával. A harmadik helyezettnek járó díjat Kállai Márton hozhatta el, aki a budapesti közösségi kertekről készített fotósorozatot. Ezek a képriportok részletgazdagon mutatják be a hétköznapi élet egy szeletét.

A közöségi kertek legtöbbször a város szívében található apró zöld területek, ahol egy kis parcellán mindenki megművelheti a saját kis földjét, zöldségeket termeszthet, így azoknak is lehetőségében áll egy kis kerthez jutni, akik nem tehetik meg, hogy családi házban éljenek. Különleges metszete ez a városnak és a természetnek.

"Budapesten rohamosan nő a közösségi kertek száma. A városiasodással párhuzamosan jelentősen csökken az emberek személyes élettere, amelyet sokan így igyekeznek ellensúlyozni. Egy közösségi kert nem csupán termelési egység, inkább közösségi tér ahol mindenki gondozhatja saját parcelláját és a közösség területeit is. Sorozatomban arra helyeztem a hangsúlyt, hogy miképpen alakítja át Budapest különböző területeit a városi gazdálkodás." – írja képeiről Kállai Márton.