A gimis osztálykirándulásokon sokunknak a vodkanarancs, a felnőtté válás után a Long Island Ice Tea, a Szex és New Yorkot nézve - főleg a hölgyeknek - a Cosmopolitan, a Vaklárma című vígjáték rajongóinak pedig Harvey Wallbanger jelentett egyet a vodkakoktéllal. A Lónyay utcában megbújó Rumba Café a tradicionális koktélok mellett igyekszik feldobni a vodkafogyasztást, és egy kicsit közelebb hozni a vendéghez az "orosz vizet" – kóstolóestekkel.

Koktélspecifikus helyként aposztrofálja magát a hosszú évek óta működő, jelenlegi címe alatt tavaly tavasz óta üzemelő RumbaCafé. A Lónyay-ban baktatva egy kisebb piros cégtábla "figyelmeztet" arra, hol járunk: a lépcsőkön lejutva aztán hirtelen Kubában találjuk magunkat. Nem véletlen sem az elnevezés, sem az enteriőr, amely szándékos szocreál jellegével a karibi sziget hangulatát próbálja felidézni – esetleg egy félbevágott 1500-ös Ladát vagy egy 1971-ben gyártott Cadillac-hátsó ülést még el tudnánk valahová képzelni a bútorok mellé. A nagyrészt – nyilván – piros falakat a "hősi halottak", azaz a vendégek, valamint a tulaj által elfogyasztott üres rumos és vodkás üvegek százaival díszítik. Ebből tehát kiderül, hogy a Kubához jobban passzoló rumból szintén bőven akad választék (és kóstoló is létezik vele).

A stílus és a berendezés maga a tulaj, a 10 évnyi vendéglátózás minden tapasztalatával rendelkező, Danasz Diamandisz, vagyis Dimi ötlete volt. Róla azt érdemes tudni, hogy a pultnál várakozó italválasztási problémákkal küszködő vendég fejébe lát és azonnal megmondja, melyik koktél lesz számára a megfelelő, hogy aztán a pár perccel ezelőtt még tanácstalan látogató az első kortyokat követően már mást se kérjen.

Mi a vodkakóstolók kapcsán hallottunk a helyről, úgyhogy tele hassal érkeztünk a jó egyórás, négyállomásos túrára, amely azért szerveződött, hogy megmutassa, az alapanyagokból mennyi mindent ki lehet hozni és a vendégek rájöjjenek, hogy a vodka tud érdekes is lenni. Utóbbiért a túravezető elég sokat tesz: minden kör előtt kisebb vodkatörténelem órával csinál kedvet hozzá, majd az elkészítési mód publikus folyamataiba is beavat.

A start mezőn mindjárt egy féldecis shottal helyeztük nyomás alá a szervezetünket, elvégre a puding vodka próbája az evés ivás. Természetesen kísérők nélkül durva lett volna letolni egy ilyen adagot, ezért kaviáros, halas falatokkal lehetett utána tompítani az érzést uborkásszóda társaságában. Egyébként rozsból készült lengyel vodka száguldott le, ugyanis, ha nem lenne köztudott, vodkát nem csupán krumpliból lehet előállítani.

Második "fogásként" egy lazább, sok jéggel kitöltött, friss gránátalmával (nem sziruppal!) feltankolt PassionFruitCaiprischka érkezett. Igazi alattomos ital, mert rendkívül édes és egyáltalán nem érezni benne az alkoholt – vélhetően a negyedik-ötödik kör után jelentkeznek a kockázatok és a mellékhatások.

Az itallapon található vadabb koktélok általában Dimi és a kollégák fejéből pattannak ki, a harmadik etapban leküldött MoscowMule mondjuk pont nem tartozott ebbe a halmazba. Ez egy lime-mal ízesített gyömbérsör-vodka kombináció, melyet VlagyimirIljics elvtárs arcképével díszített bögrében szolgálnak fel a feeling kedvéért. Annyiban hasonlít a kettes állomáson kóstolt koktélhoz, hogy a gyömbér jellegzetes íze szinte mindent elnyom.

Az utolsó szakaszban választhattunk a sós és az édes ízvilágú befejezés közül. A WhiteRussian klasszikus desszertitalként értelmezhető, bátran ajánlható egy többfogásos vacsora kellemes lezárásához. Kétféle módon készíthető: hozzávalókként felépítve, vagy összerázva. Előbbi a látványosabb, hiszen így szépen elválik a tejszín az egyaránt 3 cl-nyi likőrtől és a vodkától. Őrölt és pörkölt kávét, valamit kapucíneres csokirudakat tartalmaz nem csak díszítőelemként. Mondani sem kell, hogy mennyire édes, de a Mule-lal ellentétben abszolút érezni benne az alkoholos szekciót.

Egyébként, ahogy Dimitől megtudtuk, nem lehet két egyforma koktélt készíteni, viszont a mixer mindig belecsempészi saját magát a kreálmányaiba, ettől lesz egyedi és ad új élményt. Itt ért véget a nagyjából másfél órás ülőtúránk, bár Dimi rábeszélt minket egy "levezető" shotra, ami vietnami vodka volt, hogy ezt is beleírhassuk az önéletrajzunkba.

A korábban rendszeresen tartott, 20-25 fős céges csapatépítő buliknak ideális kóstolótúrák hamarosan újraindulnak, de készülnek egyéb tematikus napokkal (anti Valentin-nap, St. Patrick’s Day), tartanak amatőr mixerversenyt is. Legközelebb március 7-én lesz

vodkatúra, érdemes előre időpontot foglalni.

Rumba Cafe 1093 Budapest, Lónyay utca 28.


Facebook-oldal