Annak ellenére, hogy a pálinka fontos részét képezi a budapesti vendéglátásnak, mégsem bővelkedünk az erre berendezkedett helyekben. Erre talált ki egy nagyon találó koncepciót a Kazinczy utcában nyílt 5 cl nevű hely, ahol igen kreatív, új megoldásokkal szeretnék terjeszteni a röviditalozást, nem csak a környéken bulizó külföldiek körében. A helynek még ugyan nem volt hivatalos megnyitója, de ennek ellenére már látogatható.

Néhány napja nyitott meg 5 cl néven a Kazinczy utca legújabb és egyben – a Rákóczi út felől nézve – legelső helye, amely a pálinkakultúrát szeretné elterjeszteni a bulinegyedben. A közel 50 különböző röviditalt kínáló hely, amellett, hogy minőségi, körültekintően összeválogatott termékeket kínál, kifejlesztett egy új kóstolócsomag-rendszert, amellyel az ember többféle italt is ki tud próbálni. A folyamat során bónuszként a magyar gasztronómia is képbe kerül.

A hely tulajdonképpen egy barátságos, kis alapterületű rövidező, amit nem arra terveztek, hogy a vendégek az egész estét itt töltsék (bár azt is lehet), hanem hogy munka után, bulizás előtt – vagy közben – beugorjunk egy-egy prémiumpálinkára vagy egy kóstolócsomagra, amit a következőképpen oldottak meg: egy speciálisan erre a célra átalakított (kilyukasztott) vágódeszkára 5 db 1-1 cl-es pálinka kerül, a deszka közepére pedig magyarostapas, amely lehet többek között mangalicatepertő-krémes, lecsós, padlizsánkrémes vagy kolbászkrémes.

Természetesen az italok a különböző csomagokban úgy lettek összeválogatva, hogy minden mindennel harmonizáljon ízben, sőt még a pult fölötti lámpák is gyümölcs alakúak. A választékban jelenleg olyan csomagok vannak, mint az 1150 Ft-ért megvásárolható “Hungarikum” (alma-besztercei szilva, kajszibarack-kóser körte-birsalma), a 950 Ft-os “Alapok” (almálna(!)-barack-körte-Irsai Olivér-meggy), vagy az 1800 Ft-os és magas alkoholszázalékkal operáló “Hardcore” (szilva -vilmoskörte-cserszegi fűszeres-cigánymeggy-kajszibarack).

Az 5 cl csapatától egyébként eddig sem volt idegen a vendéglátás, nagy sikerrel üzemeltetnek ugyanis egy éttermet a Belgrád rakparton, amely egyébként a Kazinzy utcai egység ételválasztékának gerincét biztosítja. Ami az egyik nagy újítás a lyukasvágódeszkás megoldás mellett, hogy kóstolócsomagon kívül is kérhetünk bármiből csak 1cl-t, amivel a kulturált alkoholfogyasztást szeretnék terjeszteni, annak jegyében, hogy a jó italnak igenis illik kiélvezni a zamatát.

A helynek ugyan még nem volt hivatalos megnyitója de már látogatható, a választék valószínűleg még bővülni fog, és tavaszra ablakban ücsörgős megoldással is készülnek.