Sokszor lesajnáljuk a lakótelepeket, elfelejtve azt, hogy az általuk kínált olcsó lakhatási lehetőség számos család problémáját oldotta meg. Épületeiket ráadásul hajlamosak vagyunk egyöntetű szürke masszaként látni, ám ez koránt sincs így, óriási különbségek vannak közöttük. A József Attila-lakótelep bevezető háza, a Dési Huber utca és az Üllői út találkozásánál található tömb is sok szempontból tekinthető üdítő kivételnek.

A József Attila-lakótelep egyik legjellegzetesebb épülete a Dési Huber utca 2. alatt található magasház, ami bár nem a legmagasabb épület a környéken, szokatlan külseje és központi elhelyezkedése miatt mégis kiérdemli ezt az elnevezést. Bár a legtöbben jól ismerjük, ha máskor nem, a reptérre menet már biztosan láttuk, viszonylag keveset tudunk a történetéről. Az épülettel Zubreczki Dávid is foglalkozott, mi azonban egészen másként, egy véletlen online vásárlás révén jutottunk el ide, a lakókkal beszélgetve pedig érdekes részletekre figyeltünk fel. 

Az épület tervezője a kétszeres Ybl-díjas Magyar Géza, akinek több toronyház is fűződik a nevéhez, többek között az ország egyik legmagasabb lakóépülete, a salgótarjáni garzonházak. Hasonlóan fontos budapesti munkája volt az Üllői úti toronyház, amely 1960 és 1963 között épült, 8 emelettel és egy jellegzetes, földszintes szárnnyal. Az emeleteken összesen 74 darab 2, illetve 3 szobás lakást alakítottak ki, míg az alsó, földszintes szárnyban három nagy méretű üzlethelyiséget találunk. 

Csinos szalagerkélyek, bent pedig tágas, napos lépcsőház teszi kellemessé a környezetet, ahol két lift is rendelkezésünkre áll a le- és feljutáshoz. A „keleti kényelem" korántsem véletlen, ez volt a József Attila-lakótelep nyitóépülete, lényegesen drágábbak voltak itt a lakások, az első lakók közül sokan pártvonalról érkeztek, mások művészi munkájuknak vagy szaktudásuknak köszönhették azt a szerencsét, hogy volt pénzük egy ilyen otthonra.

A házzal kapcsolatban egy olyan szóbeszéd is lábra kapott, hogy a lakóépület helyére eredetileg szállodát terveztek, ami a repülőtérhez és a metrómegállóhoz közeli elhelyezkedés miatt nem teljesen valószínűtlen. Végül mégis változtattak a terven, így számos kényelmi, illetve kiszolgálóegység megmaradt, ám a tervezett szobák helyén lakásokat alakítottak ki, az alagsorban pedig, ahova eredetileg a hotel működéséhez szükséges kiszolgálóhelyiségeket terveztek, végül tágas tárolók kaptak helyet. 

A szállodás teóriának részben ellentmond, hogy a háznak Szolnokon van egy ikertestvére. Bár a Vasutasháznak is nevezett épület alsó része másképp fest, a jellegzetes szalagerkélyek, az oldalt elhelyezkedő tömb és a lépcsőház is hasonlít a József Attila-lakótelepi házéra. Magyar Géza évtizedeken át dolgozott a lakóépületek tervezéséért felelős LAKÓTERV-nél, így elképzelhető, hogy a két épület egyazon típusterv alapján készült. 

Belépve tágas lépcsőházban találjuk magunkat, ahol két jellegzetes zománckép teszi még kellemesebbé a hangulatot. A Népművészet című alkotás 1979-ben készült, különleges technika segítségével kelti életre az égig érő fa vagy éppen a csodaszarvas legendáját, kicsit távolabb pedig egy hasonlóan érdekes, pávás alkotást is észrevehetünk. Bár a technika alkalmazása és az ilyen táblaképek készítése már a korszakban is vetettek fel kérdéseket, két valóban nagyon dekoratív darabról van szó, ami sajátos karaktert ad az egész térnek.

A zománcképek alkotója Somogyi Gábor festőművész, aki sokáig ebben a házban élt családjával, műterme, ahol az alkotás készült, az alagsori helyiségek egyikében volt, ennek használatát „fizette″ meg a zománcokkal. Egyébként nem ő volt a Dési Huber utca 2. egyetlen ismert lakója, táncművészek, színészek is éltek a házban, illetve több görög család is itt kapott lakást, egyidőben pedig állítólag Máté Péter is látogatta a magasház egyik hölgy lakóját.

Az épület ma is nagyon jó állapotban van, ez pedig nemcsak a lakók igényességének köszönhető. A házhoz több nagy méretű üzlethelyiséget terveztek, amelyek kiadásából a közös költségen felül is jelentős pluszbevételre tehet szert a lakóközösség, így finanszírozták például a nyílászárók cseréjét is az elmúlt években. Az épület tehát nemcsak külsejében üt el a lakótelepek megszokott világától, hanem több jó gyakorlatnak köszönhetően izgalmas példákat kínál arra is, hogyan lehet egy tömbházból igazán élhető otthont formálni.

Címkék