Külföldi példákhoz hasonlóan szerencsére a fővárosi cégekben, intézményekben és az önkormányzatoknál is egyre gyakrabban találkozhatunk ötletpályázatokkal. Ezeknek eredményét nem feltétlenül egy az egyben építik be a gyakorlatba, de a számos ötletből mégis sok beszivárog a végleges tervekbe. Ilyen lehet a Bútorozd be a városod! formatervezési pályázat is, amelynek győztes alkotásait most bárki kipróbálhatja a margitszigeti Hajós Alfréd sétányon.

Az idei év elején közzétett felhívásra összesen több mint 300 pályamű érkezett, ebből a legtöbb, 123 pályázat az egyetemista kategóriában. Rajtuk kívül egyébként általános és középiskolás diákok és szakmabeliek is pályázhattak. A győzteseknek a kiírók az eredményhirdetés után konzultációk útján nyújtottak szakmai segítséget, majd ezután következett a próbadarabok legyártása, mától pedig kezdetét veszi a szeptemberig tartó tesztelési szakasz.

A zsűri mellett egyébként a városlakók is véleményt mondhattak tíz darab kiválasztott pályaműről a www.énvárosom.hu oldalon, így a közönségdíjjal a kiírók – a Design Terminál, a Főkert, a Fővárosi Közterület-fenntartó és a Hello Wood – szándékának megfelelően a városlakókat is sikerült bevonni Budapest arculatának alakításába.

Az összes pályamű és díjazott bemutatására itt nincs mód, de véleményünk szerint nem véletlenül lett győztes Dányi Tibor ZoltánRÖNK+ elnevezésű pályázata. A munka egyszerre urbánus és rusztikus, az anyaghasználat pedig a főváros parkjaiban újratermelődő fatömegek felhasználására nyújt lehetőséget.

A kiállított darabok közül nekünk nagyon tetszett az egyetemista kategóriában II. helyet szerzett Sághegyi Adél munkája is. A kis, fából készült „dobozok” egyszerre szeparáltak és nyitottak. Ami az előnye, az kicsit a hátránya is: az izgalmas formájú alkotás közel sem minden városi köztérre alkalmas, inkább félig-meddig ligetes, szellős parkok felfrissítésére tudjuk elképzelni, ahol akár olvasásra, akár hűsölésre, akár beszélgetésre is alkalmas lehet.

Végezetül azért egy megjegyzést nem hagyhatunk ki. Elég gyakran tapasztalható a városban, hogy egy frissen felújított parkot vagy teret néhány hónap alatt lelaknak, ami valahol természetes folyamat, de azért nem ártana nemcsak ünnepélyesen átadni az új tereket, hanem rendben is kellene tartani őket. Így lehetnének szép, régi padjaink és ötletpályázat útján született, formabontónak számító újak is egyidejűleg, és ettől is színesebb, élhetőbb lehetne – és reméljük, lesz is – a város.