Az év ötödik hónapja sem telhet el jobbnál jobb lemezek nélkül: többek közt a magyar avantgárd pop nagyasszonya, a hazai vagabond rock 'n roll stílus hazai helytartói, egyik kedvenc jazzes hiphopzenekarunk is új albumot ad ki. A lemezek mellett persze a koncertekről sem feledkeztünk meg – mind a kettőből kiszemezgettük a hónap legígéretesebbjeit.

A 2013-as Concert On A Twig után május első hetében érkezik a morningdeer harmadik lemeze, a Blue For B. Dányi Krisztina avantgárd pop projektje az eddig ismert egyetlen szám (That Song) alapján egy elektronikusabb, befogadhatóbb irányba mozdult el – aki nem hiszi, az május hatodikán utánajárhat az egésznek, ugyanis az online lemezpremier előtt egy nappal egy ingyenes audio session keretében lejátsszák majd a teljes lemezt, és kérdezni is lehet majd a tagoktól.

A Nyolcadikosok egy debreceni indiepunk trió, akik nemrég jelentették meg első, Témazáró című albumukat – amely tele van tökéletes, két-három perces dallamos, gyorstüzelő tinédzserhimnuszokkal.

Akik szerették a Fidlar debütalbumát, az utolsó két Cloud Nothings-lemezt vagy a korai The Strokest, azok minden bizonnyal imádni fogják, de azoknak is ajánljuk, akik még nem tudják, mi lenne a tökéletes aláfestő zene a napsütés és pár hideg sör mellé. Aki pedig élőben is bólogatna a számokra, május hetedikén megteheti a MüSziben.Egyesek szerint a Hot Water Musicra, mások szerint viszont a Sum 41-re hasonlít a szociális érzékenységet lendületes punk-rockkal és fiatalos hévvel ötvöző Kozmosz, akik szintén új lemezzel (Nyugalom, a helyzet változatlan) jelentkeznek májusban. Az online premier nyolcadikán lesz a Deezeren és az A38 Hajó blogján; utóbbi helyen tartják majd a lemezbemutató koncertet is, ahol biztosan felcsendül majd

Az okosak földje és az

Üzensz-e bármit is.

Ugyanazon a napon és helyszínen – csak épp a tetőterasz helyett a koncertteremben – mutatja be új nagylemezét a magát csak vagabond rock 'n' roll zenekarként definiáló Fran Palermo. A kilenctagú együttes zenéje olyan, mint egy színes kaleidoszkóp: folyamatosan formálódik, változik, mégis minden elemében izgalmas és látványos, kerek egésszé válik. Hatott rájuk az indie, de a sivatagi rock, a folk és a mediterrán életérzés is, így szinte biztos, hogy mindenki hall majd a koncerten legalább egy neki tetsző számot.A Franklin Mods legnagyobb inspirációi között ott van az utóbbi tíz év indierockhullámának szinte minden nagyobb zenekara: Franz Ferdinand, Arctic Monkeys, Kasabian és a Foals, hogy csak pár nevet említsünk. Ennek megfelelően a zenéjük is leginkább a „jól megírt, slágeres, könnyen fogyasztható” szavakkal írható le. Az első EP-jük producere ráadásul nem más volt, mint az Ivan & The Parazol billentyűse, Beke „Bex” István. Akinek ennyi indok nem elég ahhoz, hogy megnézze őket május tizenötödikén a Kis Á-ban, az nem is érdemli meg a minőségi gitárzenét.

Magyarország egyik legsikeresebb háttérzenekara, az Amoeba kilép a színpad első felére, azaz végre elkészült a lemez, jöhet a lemezbemutató! Ahogy a Quart fogalmazott velük kapcsolatban, „kicsit daraboltan-kattogva induló, majd összesűrűsödő jazzes hiphop, élvezetesen ravasz ritmusokkal, kissé eldugott énekkel és egy gitárszólóval” – ráadásul a különleges alkalom miatt olyanok ugranak majd be egy kis örömzenére, mint DJ N1CE, a Fixi4, Sena, az Akkezdet Phiai vagy épp Cadik. Nem éri meg kihagyni.További kihagyhatatlan koncertek májusban:
Normafa Records Label Night @ A38 Hajó (május 7.) Magyarország egyik legszimpatikusabb kiadójának showcase-estjén fellép majd a Mayberian Sanskülotts, a The Somersault Boy, a Camp Koala és Cz. K. Sebő.

Ati Edge & The Shadowbirds lemezbemutató, Naked Truckers @ Kuplung (május 8.)
A The Silver Shine gitárosának másik zenekara is az őrült rockabillyre esküszik, természetesen gitár–nagybőgő–dob felállásban! Az új album tizenegy száma mellett persze játsszák majd a régi, jól ismert klasszikusaikat is, így a fergeteges party garantált – főleg úgy, hogy előttük a vérbő rock 'n' rollt rockabillyvel és punk-rockkal ötvöző Naked Truckers játszik majd.

Zagar, Sena @ Budapest Park (május 14.) Zságer Balázs rockot, triphopot és elektronikus tánczenét egybegyúró zenekarának vendége ezúttal a Mary PopKids énekese, Kama lesz. Előttük mindenki kedvenc Senája táncoltatja majd meg a közönséget.

Bohemian Betyars, Beat Dis, Terrible Ted @ RoHAM Bár (május 15.)

Páratlan stíluskavalkád: a különböző underground bandák tagjait (Hangmás, Broken Cups, Haunebu stb.) tömörítő heavy rock zenekar, a Terrible Ted után Csigó Tamás frusztrált triphop/rock zenekara, a Beat Dis játszik majd. A pálinkás kenetet az estére pedig a Bohemian Betyars felszabadult speed folk – freak punkja adja majd fel.

We Are Rockstars, Kiddo @ Kuplung (május 16.) A hatvanas évek beat zenéjét, a nyolcvanas évek szintipopját és a modern rock 'n' rollt ötvöző indie-szupergroup után a kiddo játszik majd, akiknek zenéjében jól megfér egymás mellett a vintage szinti pop, a letisztult rock ’n’ roll, a modern indie és az electro elemei is.

Creedence-emlékest: Ozone Mama és barátai @ A38 Hajó (május 28.) Az A38 teraszán zenei világának egyik legmeghatározóbb csapata előtt tiszteleg a 70-es évek rockjának hazai helytartója, az Ozone Mama. Ebben pedig olyan vendégművészek lesznek a segítségükre, mint az Anna & The Barbies frontembere, Pásztor Anna, Paddy O'Reilly a Paddy And The Ratsből vagy Kőváry Zoltán a The Trousersből.