Magunk mögött hagyva az Oscar-gálát, márciusban a blockbusterek helyett inkább a kisebb tömegek által várt, mégis fajsúlyos mondanivalóval rendelkező filmek közül szemezgettünk: van francia szociodráma, társadalmi egyenlőtlenségekről és a disztópikus jövőről szóló sci-fi a District 9 rendezőjétől, moralizáló klasszikus Stanley Kubricktól – és még a lista felénél sem vagyunk. Aki mégis kikapcsolódásként tekint a mozira, annak jó választás lehet az új Adam Sandler-film vagy az épp aktuális young adult kedvenc második része. Gyerünk a moziba be!

ChappieNeill Blomkamp a zseniális District 9 és az ahhoz képest (is) sokkal gyengébb Elysium után is maradt a sci-finél: aktuális filmjének főszereplője Chappie, egy rendőrrobot, akit még hadrendbe állítása előtt elrabol egy csapat jöttment. A szedett-vedett család – melynek tagjai közt ott van a Die Antwoordból is ismerős Ninja és Yolandi is – szépen lassan befogadja Chappie-t, akiről szép lassan kiderül, hogy több van benne, mint amennyit a burkolat sejtet. Nem csoda, hogy a rendőrség fejesei (Hugh Jackman és Sigourney Weaver) is meg akarják semmisíteni. Bár komédiaként lett beharangozva, ismerve a rendezőt foglalkoztató fő témákat (társadalmi egyenlőtlenségek, disztópikus jövőképek, veszélyes fegyverek), mi inkább egy elgondolkodtató, keményen moralizáló akciófilmre számítunk.

Bemutató: március 5. (16)

CsajkorCéline Sciamma filmje úgy mesél rengeteg dologról – szexuális ébredésről, társadalmi feszültségekről, a felnőtté válásról –, hogy a filmjéből mégsem valami zavaros saláta, hanem az idei év egyik legfontosabb francia korlenyomata lesz. A középpontjában négy, Párizs külvárosában élő, fekete tizenéves lány áll. Legfőképp Marime (Karidja Touré), akinek teljesen felfordul a (szexuális) élete, miután találkozik a helyi gimnáziumot uraló csajbandával. Lopnak, csalnak, zsarolnak – dübörög az a fajta külvárosi frusztráció, ami A gyűlöletben anno csúcsra volt járatva. A rendező jó érzékkel marad meg az arany középúton; bár a film egyértelműen szociodráma, nincs túlhangsúlyozva a kilátástalanság, viszont még egy jómódú budapesti lakos is képes azonosulni azzal a helyzettel, amelyben a lányok találják magukat. Fontos és aktuális film.

Bemutató: március 5. (16)

Nagy szemekTim Burton legújabb filmje, a Nagy szemek egy jól összerakott, erős atmoszférájú életrajzi dráma, amelynek két legnagyobb erőssége a szinte tapintható, egyszerre csalogatóan furcsa és mámorítóan retrós atmoszféra és a csak a rendezőre jellemző, nehezen megfogalmazható varázslat. Az ötvenes évek pezsgő Amerikájában vagyunk, rengeteg feltörekvő művésszel, kiállítótérrel, nyitott tetejű autókkal és persze puccos állófogadásokkal. Ebbe a közegbe érkezik Margaret Ulbrich (Amy Adams), a férjét hátrahagyó, tehetséges festőnő. A hatalmas szemű kislányokat festő művész hamarosan társra (és menedzserre) is talál a széltoló Walter Keane (Christoph Waltz) személyében, ám sem az emancipáció, sem a művészsors nem egyszerű...

Ha nem is ez lesz az új Beetlejuice vagy Nagy hal, attól még az utóbbi idők egyre gyengébb Tim Burton-filmjeihez képest mindenképp felüdülés.

Bemutató: március 5. (12)

2001 – ŰrodüsszeiaStanley Kubrick 1968-as sci-fi „adaptációja” (a mű lényegében Arthur C. ClarkeAz Őrszem című novellájának továbbgondolása) máig a filmtörténet egyik legnagyobb és legtöbbet hivatkozott klasszikusa, egyszerre filozófiai Rubik-kocka és a legtöbb mai sci-fi atyja. A 2001 – Űrodüsszeia monumentális képi kompozícióival, a végtelen űrbe száműzött ember félelmetes víziójával tulajdonképpen évtizedekre kijelölte a zsáner útját. A film elején egy fekete monolittal való találkozás után az előemberek szép lassan öntudatra ébrednek, elkezdenek eszközöket használni. Később tudósok egy csoportja egy újabb fekete monolitot talál az űrben, amely a Jupiter felé sugároz jeleket. Űrexpedíció indul útnak, a fedélzeten a szuperszámítógéppel, HAL-lal, amelynek meghibásodása könnyen a legénység és a valódi küldetés sikerébe kerülhet. Keresztények és darwinisták, laikusok és filmsznobok vitáznak hosszú évek óta a film valódi jelentésén, egy valami azonban biztos: márciusban csak Budapesten újra mozis forgalmazásba kerül minden idők egyik legfontosabb filmje.

Bemutató: március 12. (12)

A cipőbűvölőEssünk túl a kötelező körön: A cipőbűvölő egy Adam Sandler-film. Ennél fogva biztos, hogy amit kapunk, az a humor koordináta rendszerében elhelyezve az altesti és infantilis tengelyekhez lesz közelebb, és nem, mondjuk, a szofisztikálthoz. A gumiarcú ember ezúttal egy középkorú suszterinast alakít, aki még mindig az anyjával él, és egyetlen barátja van, Jimmy (Steve Buscemi). Egy nap lerobban a talpvarró gépe, pont, mikor a helyi gengszternek (Method Man) készít egy megrendelést. Előkeresi tehát a régi családi varrógépet, amelyről kiderül, hogy csakúgy, mint ő, több, mint aminek látszik. Nyilvánvalóan nem ez a film fogja alapjaiban megrengetni a főszereplőről kialakult képet, akinek viszont erre van igénye, az most sem fog csalódni.

Bemutató: március 12. (12)

Éjszakai hajszaLiam Neeson az Elrabolva-trilógia befejeztével sem pihenhet: az Éjszakai hajszában egy visszavonult bérgyilkost alakít, aki szembeszáll egykori munkaadójával, a kegyetlen bandavezér Shawnnal (Ed Harris), hogy rég nem látott fia (Joel Kinnaman) életben maradhasson. Ennyiből már sejthető, hogy feszes thriller–akciófilm-habarcsot kapunk, amelyben mindenki inkább az öklével/pisztolyával kommunikál a másikkal. A trailer alapján az egész filmben folyamatosan éjszaka van, a történet pedig nem komplexebb, mint egy áruházi cipőkanál, de pont ezért olyan hatásos és berántó.

Bemutató: március 12. (16)

FácángyilkosokSkandináv thrillerből sosem elég, és szerencsére erre a hónapra is jutott egy premier: Jussi Adler-Olsen azonos című regényének – amely mellesleg A Q-ügyosztály esetei-sorozat második része – adaptációja, Mikkel Norgaard (Nyomtalanul) rendezésében. A film Dániában megdöntött szinte minden nézettségi rekordot, és ott van az elmúlt tíz év legjobb dán filmjei közt, ám a műfaj rajongóinak jobb ajánlólevél, ha azt mondjuk, hogy pont olyan beszippantó és komor atmoszférájú, mint a stílus legjobbjai.

Bemutató: március 19. (18)

A beavatott-sorozat: A lázadóA beavatott-sorozat tökéletesen beleillik a mostanában egyre népszerűbb young adult könyvadaptációk sorába: adott a disztópikus jövő, benne egy fiatal főhőssel (Tris – Shailene Woodley) és egy szinte mindent irányító központi hatalommal (A Műveltek), romantikus szállal és persze finoman adagolt akcióval. Bár a műfaj legismertebb címe Az éhezők viadala, de a Veronica Roth trilógiáján alapuló franchise első része (A beavatott) is olyan nyitó hétvégével indított, hogy egy évvel később már itt is a folytatás. A trailerek alapján, aki az előző részt szerette, a mostanit is fogja – kicsit komorabb, kicsit akciódúsabb második rész, pont, mint a másik említett sorozatnál.

Bemutató: március 19. (16)