Értetlenül álltunk a tény előtt, hogy eddig senki nem próbálta meg úgy igazán meghonosítani a koreai-japán asztalnál sütögetést Budapesten; a működő éttermeket ugyanis főleg itt élő ázsiai üzletembereknek vagy turistáknak szánják. Nemrég a Jókai utcában megmozdult ezen a téren valami. Megnyitott ugyanis a Yamato, ahol mindent megtesznek azért, hogy a Távol-Keleten hagyományos számító étkezést mi is megszeressük. Meglátjuk, sikerül-e.

Az ázsiai kultúra magyarosított lenyomataival minden sarkon találkozhatunk már, gondoljunk, mondjuk, a Dang Muoi-re, Wang Mesterre, a Hanoi-ra, vagy akár a Funky Pho-re. De valamiért a koreai-japán hagyományokra épülő asztalnál sütögetős vonalra, néhány igencsak autentikus helyen kívül (ahova főleg csak koreaiak járnak), valahogy még senki nem ment rá úgy rendesen. Nem tudjuk, miért. A Wasabi zászlója alatt működő Yamato erre tesz most egy megjósolhatatlan kimenetelű kísérletet, aminek életképességét feltétlenül le kellett tesztelnünk.
A “süsd magad” rendszerről érdemes tudni: a koreaiak ezt előre pácolt húsokkal, a japánok teljesen natúr dolgokkal csinálják; a húsokhoz különböző szószok, rizs és kimchi is érkezik; a megsütött dolgokat szeretik mártogatni, majd rizzsel salátalevélbe csomagolni.

Mi rögtön az elején a sütés közben elszabaduló szagok és a ruháink kapcsolatáról, illetve a kezünk megégetéséről érdeklődtünk, de megnyugtattak, hogy az asztali tűzhely egy high-tech szagelszívóval rendelkezik, illetve a meleg egy hőátadással működő fémdarabból jön, így az ezzel való érintkezés a rács miatt pedig esélytelen. Megnyugodtunk.

Igyekeztünk mindenbe belekóstolni, így egy vega bentotmiso levessel (4920 Ft), süthető zöldségválogatást, sangeopsalt  (natúr császárszalonna -1980Ft), illetve egy japánhúsválogatást próbáltunk ki.

A húsok kiválasztásának amúgy alapfeltétele, hogy kérjünk egy kezdő szettet (990 Ft), ami tartalmaz rizst, salátát, savanyúságot, kimchit, csírasalátát, fokhagymát, szószokat, oi sobagit és kaktugit - ezek nélkül persze nem is lenne az igazi az élmény -, aztán pedig ízlés szerint jöhet a koreai barbeque, vagy a japán yakiniku.

Italnak mi gyömbéres-limeos-tápiókás yashit, illetve magyaros házi szörpöt választottunk, de láttunk a pultnál többek között Yoichit (10 éves japán maláta whisky), és különböző sake-kat is.

A választék egyébként elég nagy: a süthető húsok mellett sok tészta és sushi is kapható, tehát mindenki talál magának valamit, bár szerintünk érdemes bevállalni a hely különlegességeit, például a wagyuhúsválogatást. Ezek ugyan egy kicsit drágábbak (5000-19000 Ft), de az ember ilyen helyre valószínűleg kísérletezni jön. A választékról azt beszélik, hogy teljesen autentikus (bár nem jártunk még egyik Koreában sem, így nincs összehasonlítási alapunk), annak ellenére, hogy az étlap fel lett ütve egy két európaibb fúzióval, ami sokak számára fontos.

Hozzá kell tenni, hogy a Yamato nem találta fel újra a kereket - a Soeul étteremben például már évek óta sütögethetjük evés közben a húsainkat, viszont ide a horrorisztikus árak, a teljesen koreai ízlésre épülő kínálat és a totál zárkózottság miatt viszonylag kevés magyar jár -, de tény, hogy a Jókai utcai akció lehet az, ami felrakja ezt a kultúrát a térképre.

Sok kérdés van egyébként azzal kapcsolatban, hogy beválik-e majd a dolog: azt hallottuk, hogy van olyan, aki kifejezetten sértésnek veszi, hogy egy étteremben magának kell megsütni az ételét, de az étterem vezetése ennek ellenére reménykedik az emberek nyitottságában. Mi speciel nagyon élveztük az egész procedúrát; jót ettünk, és az is tetszett, hogy az egész egy átlagos éttermi étkezésnél jóval lassabban történik, így volt egy csomó időnk közben beszélgetni. Ajánljuk.