A budapesti éjszaka kulcsfigurái után egy olyan szakemberrel találkoztunk, aki azt tekinti feladatának, hogy a magyar zeneipar minőségi oktatásban részesült menedzserek munkája által erősödjön. Morcz Fruzsina zenészek között nőtt fel, budapesti iskolái után Londonban tanult zenei menedzsmentet, pár hónapja pedig létrehozta a Zeneipari Hivatalt, ahol a tananyag, az oktatógárda, a gyakorlat is azt célozza meg, hogy az itthon még az angol viszonyokhoz képest lemaradt szakma is fejlődjön.

Hivatali menedzsmentA Hivatal összesen négy kurzust indít, amelyek mindegyike erős elméleti alapokra és tematikától függően gyakorlati munkára is épít. Három budapesti és egy szegedi helyszínen lehet majd Zeneipari menedzsment, Digitális zenei üzlet A-Z-ig, Access All Areas – szaknyelvi angol, illetve A Beatles-től a Yondeboi-ig – A könnyűzene története napjainkig című kurzusokat hallgatni. Ez így persze nem igaz, mert aki csak hallgat, az jobb ha nem is jelentkezik; az órákon ugyanis az együtt gondolkozáson, a szituációs feladatokon, a nemzetközi gyakorlat megismerésén van a hangsúly.110 készséggel már jó vagy

Mi kell ahhoz, hogy valaki jó zenei menedzser legyen, zenekarok sokaságát futtassa be, és akár Budapest legmenőbb helyszínein játsszanak a megbízói? Nem titok, hogy tőlünk nyugatabbra ezt egyszerűbben és hatékonyabban lehet megválaszolni, és az sem, hogy itt az ideje, hogy itthon is legyen egy egyedibb, a Zeneipari Hivatal által kitalált, iskolában oktatott módszer, mint például az ismeretségi kör intenzív éjszakai bővítése. A Corvinus Egyetem és az IBS kurzusai mellett Fruzsi ezért dolgozta ki a Hivatal koncepcióját.Száztíz készség egyébként nagyon jól jön ahhoz, hogy valaki kiváló zenei menedzser legyen, ilyen alapokkal már csak az alig hatvan éves szakirodalmat érdemes áttanulmányozni. Persze ez túlzás, de az azért sokat elárul, hogy jelenleg Magyarországon a zenei menedzserek között pszichológustól a népművelőnát marketing szakemberig mindenféle szakmájú embert találunk. A magyar zenekarok lendületesebb indulásáért olyan praktikákkal lehet a legtöbbet tenni, amelyek a képzések során elsajátíthatók és hosszútávon remek a hatásfokuk.Jó itthonArra a kérdésre, hogy miért jobb itthon, mint Angliában, illetve mitől izgalmasabb Budapest, mint London, Fruzsinak egy zenei vonatkozású válasza is akadt: jobb a közönség. Érzelmesebb, hálásabb és nem utolsó sorban beszél magyarul. És bár tudjuk, a zene univerzális nyelve sok mindenen segít áthidalni, azért jó érzés anyanyelven rajongani. A Zeneipari Hivatal remek esély egy fontos terület megtámogatására, úgyhogy reméljük a profi kezdés kitartó folytatással társul majd.