Gasztró
Tippek, hogy milyen ételre érdemes költeni a Szigeten
Fotó : Hartyányi Norbert / WLB
sziget, burger, zing burger, street food, fesztivál

A tapasztalat idén is azt mutatja, hogy azért mélyebben a zsebbe kell nyúlni a Hajógyári-szigetes ebédért, snackért, mint amit akár a belvárosban fizetünk ugyanazért. Egy-egy kapatosabb este persze van, hogy teljesen mindegy, mit tolnak az arcunkba a jótevő barátok: legyen zsíros és ne kelljen sokat sorbanállni felkiáltással, azért nem baj, ha élvezzük is, amit eszünk a fesztiválon. Segítünk kicsit tájékozódni a nagy választék között.

Elsőként néhány aranyszabály profiktól, amit jobb, ha megfogadsz:

  • Bármilyen hívogató is a gumimedence méretű kondérból kínált egytálétel, inkább hagyd ki. Az adag a legtöbb helyen kicsi, és a nagyüzemi konyhának köszönhetően az ízektől sem fogsz elájulni.
  • Ugyanez vonatkozik az ismeretlen burgeresekre is. Ha szereted a műfajt, ahol nagy rakásban fejméretű édes bucik sorakoznak a standokon, azok nem a te ízlésedre lettek kitalálva. Inkább a balatoni büfés hamburgerek stílusára lőnek.
  • Próbáljatok meg egy-egy ételudvarban vagy soron étkezni, nagyobb társasággal. Kár lenne lemaradni a kinézett koncertről azért, mert valamelyikőtök egész mást kíván és elmegy a fesztivál túloldalára.
Fotó: Hartyányi Norbert / WLB
  • Óvatosan a zsírral! Lehet, hogy nagyon jó ötletnek tűnik a lángos, de ebben a forróságban az olajban sült ételek könnyen elnehezítenek.
  • Lehet, hogy a kisebb food truckoknál többet kell sorban állnod, de a frissen készülő megoldások biztos finomabbak lesznek.
  • Lehet, hogy aranyárban mérik a dinnyét vagy a hideg bogyós gyümölcsöket, de uzsonnára, csipegetni jóleshetnek és még a szomjúságra is megoldást nyújthatnak.
  • Idén különösen odafigyelnek az ételallergiásokra, speciális étrendet követőkre: 100%-ban gluténmentes-laktózmentes pizza, sok vegán food truck (pl: Napfényes, Mindenmentes Mauro, Green Mambo) várja a tudatosabbakat.
  • Ha nem gondolod túl, olcsó és megbízható megoldásra vágysz, még mindig ott van az ALDI, ahonnan megvásárolva az alapanyagokat, szendvicset is összetehetsz magadnak. A 35 fokban akár tojást is süthettek hozzá…
Fotó: Hartyányi Norbert / WLB
ZING Burger Digó The Box Paneer Cökxpon bar and bistro Mambo Italiano, az olasz kempingben Street Chef by Chef Market Casa Piadina

ZING Burger

Fotó: WLB

ZING-ék szinte minden fesztiválon ott vannak, és mintegy elsősegélyként nyújtanak burgereket a bulizóknak. Kompakt, finom és profi minden szendvicsük, ráadásul olyan jól meg vannak pakolva, hogy biztosan jól is lakunk velük. A Street Burger 1490 forint, a duplahúsos Guitar Hero 2390 forint, a sültkrumpliért plusz egy szószért 850 forintot fizetünk. Nem lesz csalódás, a minőség állandó.

Digó

Fotó: Hartyányi Norbert / WLB

A Digók idén másodszorra etetik valódi nápolyi pizzával a Sziget népét. Jó ötlet, hiszen tényleg ízletes, eredeti, laktató, ám nem elnehezítő pizzákról beszélünk, szuper minőségben. Lássuk be, elég nagy a “zaj” pizzák terén a fesztiválon, hiszen ezt az ételt szinte minden sarkon megkaphatjuk. Csak éppen nem mindegy, hogy milyen lesz az élmény. A Digóknál tuti jól jár mindenki. Csak csípjük el, hogy nyitva legyenek!

The Box

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest

A négyszögletű fánkjairól híres The Box idén is kihozta food truckját a Szigetre. Sikeresnek tűnik, hiszen bármilyen napszakban jártunk feléjük, mindig hosszú sorok álltak előtte. Nem csak fánkokkal (690 forint) készültek, hanem ugyanolyan alakú sós bagelekkel (1490 forinttól), smoothie-kkal és Oreo-s vagy Nutellás jéghideg frappékkal (1490 forinttól) is. 

Paneer

Fotó: Kőrösi Tamás / WLB

A csupasajtos Paneer szendvicseket bármikor szívesen esszük, tehát szuper, hogy idén sem kell nélkülük maradni a fesztiválon. Azért jó választás, mert vegák és mindenevők egyaránt finomat és laktatót ehetnek egy füst alatt, anélkül, hogy más helyet kéne keresni. Mi a jalapeno cheese burgert (1690 forint) és a chick’n’cheese (2090 forint) verziót szeretjük a legjobban. Krumplit plusz 650 forontért kapunk, a szószok pedig 200 forintba kerülnek. 

Cökxpon bar and bistro

Fotó: Cökxpon Ambient Society

A Sziget egyik leghangulatosabb helye a Cökxpon chill garden, ahol párnát bérelhetünk, vizipipázhatunk, jógázhatunk, de akár a Dunához leballagva kicsit mártózhatunk is, miközben ambient vagy psytrance, tehát goa szól. Árnyékos és szellős a hely, s találunk itt vattacukros standot is. A helyszín kis büféjében azért is jó étkezni, mert eleve ezen a szuper helyen lehet elfogyasztani, meg aztán az 1650 forintért kínált Balkan HotDog laktató és klassz fogás. 600 forintért rétest is kérhetünk mellé. A meggyesre szavazunk.

Mambo Italiano, az olasz kempingben

Fotó: WLB

Sok a “kamu olasz” kint, rengetegen próbálkoznak a tésztákkal, de keveseknek sikerül olyan finomra, mint az olasz kempingben található Mambo Italianóban. Itt nem fogunk csalódni, ha egy jó tagliatellére, pennére vágyunk, nincs szétfőve, al dente lesz az összes pasta. 

Street Chef by Chef Market

A Chef Market alapvetően vendéglátósokat kiszolgáló áruház, szárazárutól akár a csomagolóanyagokig. Az alapanyagok jó minősége így garantált és Street Chef néven food truckokkal vonultak ki a szigetre, finomabbnál finomabb szendvicsekkel megpakolva. A Giant Pulled Pork szendvics 2190 forint, ám egy kétkezes, nagy formátumú szendvicsre gondoljunk. Meglovagolván a gulyás hívószót, gulyás szendvicset is készítenek, 1990 forintért.

Casa Piadina

Fotó: WLB

Még mindig a klasszikus Casa Piadina a fesztiválok egyik legjobb fogása. Az olasz összesütött lepény ugyan önmagában nem biztos, hogy eltelíti a nagyétkőeket (egy krumpli például jól eshet mellé), de a Piccante (1850 forint) és a Roma (1750 forint) is ugyanolyan jó választások lehetnek. Úgy fest, idén a desszertet sem bízzák másra, már nutellás piadinát is kínálnak. Ezt most egyelőre kihagytuk.