Gasztró
Gyerekbarát helyek szégyenérzet nélküli családi reggelikhez és ebédekhez
Fotó : Halász Ambrus
Gyerekbarát helyek szégyenérzet nélküli családi reggelikhez és ebédekhez

Szétdobált evőeszközök, összekent abroszok, megcsócsált kenyérdarabok, éktelen hangzavar és szégyenérzet – egy kisgyerekes szülőnek komoly kihívásokkal kell szembenéznie, ha a családi reggelit vagy ebédet nyilvános helyre szervezi.

Fruska Villa Bagatelle Remíz Pastrami Majorka és Fellini
A már járni tudó gyerekek képesek pillanatok alatt csatatérré változtatni bármilyen helyszínt, az apokaliptikus állapotokat pedig nem ritkán a szomszédos asztaltársaságok rosszallása kíséri. A szülők ilyenkor kénytelenek menekülőre fogni, és másodpercek alatt magukba tömnek mindent, ami még ehető. Nekik segítünk most: összeszedtünk néhány gyerekbarát helyet 1-3 éves gyerekekhez, saját tapasztalatok alapján.

Fruska

Fotó: Halász Ambrus

A Kopaszi gát egyértelműen a kisgyerekes családok paradicsoma. Egymást követik a fagyizók, lehet hintázni, őrjöngeni és homokot szórni, végszükség esetén pedig egy játszóház is bevetésre készen áll. Elképesztő a ricsaj, de egy dolgot előbb vagy utóbb minden szülő megtanul: a szelektív észlelést (hiszen az is bőven elég, ha csak a saját gyereke jajveszékelését hallgatja). Külön jó hír, hogy a Kopaszin a játék mellett még ebédelni is tudunk a kicsikkel.

Rögtön itt van a Fruska, ami bájos hely, hangulatos zenékkel és árnyékos terasszal, kiváló bogyós szörpökkel, korrekt hamburgerrel és okos gyerekmenüvel (990 forintért legalább 5-10 perc csöndre elegendő puffasztott rizses csirkefalatot és paradicsomos tésztát vásárolhatunk).

Az igazi előny mégis a gyereksarok: az ügyesen összeválogatott játékok akár percekig lefoglalják a kölköket, a házi hinta és a puha, gumírozott padló pedig külön említést érdemel. Gyerekszék természetesen van (eddig a legtöbb vendéglátóhely eljut), de a pelenkázó és a játszósarokra árnyékot vető napernyő hiányzik. A napsugaraktól rettegő anyukák feltétlenül tárazzák be az 50+ faktoros naptejet, máskülönben jó eséllyel pokoli izgalmakat kell majd átélniük.

Villa Bagatelle

Fotó: Villa Bagatelle
Ha már Buda, akkor nem szabad megfeledkeznünk a Villa Bagatelle-ről sem. Első látásra nehéz elhinni, hogy egy ilyen helyen akár gyerekekkel is lehet békésen luxizni. Pedig de, hiszen tele van ásítozó fiatal szülőkkel, és – bár kimondottan szűkös a gyereksarok – rajzlapokkal, kifestőkkel és színes ceruzákkal próbálnak a gyerekek kedvében járni. A pelenkázón gyakorlatilag enni lehetne, a személyzet pedig kedves, ami ilyen árképzés mellett sem magától értetődő a magyar vendéglátásban.

A mi kedvencünk a bundás kenyér. Megkérik az árát (1790 Ft négy szeletért), de nagy adagról van szó; simán fedezi egy gyerek és egy felnőtt reggeli szénhidrátigényét. Az is elégedett lesz, aki nem a mennyiségi szempontok alapján ítélkezik: a fogást isteni konfitált paradicsommal és sajtos tormakrémmel tálalják.

Villa Bagatelle

Remíz

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest
A Remíz konyhájáról megoszlanak a vélemények, de egy dolog biztos: rossz idő esetén érdemes meglátogatni akár egy másfél éves gyerekkel is. Itt sem ügyelnek minden részletre (pl. asztali sarokvédő hiányában könyörtelen csattanások várnak az apró halántékokra), viszont van pelenkázó és egy kisebb játszóház, profi gyermekfelügyelettel. Mindez ritka élménnyel gazdagítja az elgyötört szülőket: a rohamevés helyett emberi tempóban ebédelhetnek, sőt, még beszélgethetnek is! Jó idő esetén az étterem saját játszótere csúszdával és hintával várja az örökmozgó bel-budai csemetéket.
Remíz Kávéház és Étterem

Pastrami

Fotó: Halász Ambrus
Kezdjük egy kevéssé eredeti, de releváns megfigyeléssel: a gyerekek nagyon szeretik utánozni a szüleiket, és pár évesen még képesek rajongani a porszívókért, a felmosórongyokért és a konyhai eszközökért. Minderre a Pastrami is rájött, hiszen egy igazán jól felszerelt, tágas, gyerekkonyhával ellátott játszósarokkal várja a korán kelő családokat. Fontos kiemelni, hogy tényleg nem spóroltak a hellyel (ellentétben sok már gyerekbarátnak kikiáltott étteremmel), és a pelenkázóról sem feledkeztek meg. Miközben miniatűr mancsok fúródnak a bordáink közé, vagy műanyag játékserpenyővel püfölik a fejünket, békésen tömhetjük magunkba az igen laktató pastrami szendvicset. A gyerekeknek itt is bundás kenyeret érdemes választani reggelinek (egy adag 1200 Ft), de ebédre is ajánljuk.

Pastrami

Facebook
Cím: 1035 Budapest, Lajos utca 93-99.
Nyitva tartás: H-V 8:00-23:00

Majorka és Fellini

Fotó: Halász Ambrus
Két hely, egy nagyon fontos közös vonással: rengeteg kavics van, amit a gyerekek akár órákon keresztül is képesek pakolni és dobálni – ha szerencsénk van, nem emberi célpontokra.

A Majorka etetőszékkel és türelmes pincérekkel, a Fellini hajóformájú homokozóval erősíti gyerekbarát jellegét. Előbbinél a villamossínek, utóbbinál a Duna közelsége borzolhatja a szülők idegeit, de igazán nyugodt percekről úgysem álmodozhat senki. Mindkét helyen érdemes lenne pelenkázóval bővíteni az infrastruktúrát, de enélkül is kellemes időtöltést és gigantikus sült krumpli adagokat biztosítanak a családoknak (a Felliniben 380 Ft-ért mérik a burgonyát, ha 1790 Ft-ért benevezünk egy paninire, a Majorka 2000 Ft körüli hamburgerei mellé pedig automatikusan tálalják a kölykök elnémítására alkalmas köretet).

Fellini Római Kultúrbisztró