Budapest
Budapesti és környékbeli túrák legjei – 6 izgalmas útvonal tavaszra kezdőknek és haladóknak
Fotó : Szabó Gábor
tavasz, Normafa

Ajánlunk pár szuper célpontot és útvonalat a pár órás kirándulástól az egész napos túrázásig, ha a hosszú hétvégén valaki szeretné kiélvezni a beígért tavaszias időt, és kicsit elmenekülne a városból. Irány barangolni a természetbe, a budai hegyek, a Börzsöny, a Pilis és a Gerecse is lassan ébredezik téli álmából.

A legrövidebb: Árpád-kilátó A legújabb: Gerecse kapuja A legismertebb: Normafa és János-hegy A legmagasabb: Nagy-Kopasz-hegy A leghosszabb: Csóványos Prédikálószék

A legrövidebb: Árpád-kilátó

Ha éppen csak szeretnénk kiszakadni a városi nyüzsgésből, és olyan helyet keresünk, amit akár tömegközlekedéssel is könnyen elérünk, de azért már élvezhetjük az ébredező természetet is, a 376 méter magas Látó-hegy – vagy ahogy még a térképen is szerepel a sváb megnevezésével: a Gugger-hegy – és az itt található romantikus Árpád-kilátó tökéletes úti cél lehet.

Fotó: Hirling Bálint / WLB

Az óbudai Kolosy térről a 65-ös vagy 65A busszal menjünk el a Fenyőgyöngye étteremig, és ott kanyarodjunk rá az Országos Kéktúra jelzésre. Amíg csupaszok a környező erdők, a kilátás is elég látványos, nemcsak a Duna belvárosi kanyarulatára látunk rá, de a Budai Vár és a Gellért-hegy is a panoráma része. Tényleg inkább könnyed sétának neveznénk ezt a kiruccanást, semmint túrának, hiszen pár óra alatt megjárható. Hazafele a zöld jelzést követve a 11-es busz Törökvész úti végállomásához érkezünk, ami visszavisz minket a civilizációba.

Fotó: Hirling Bálint / WLB

A legújabb: Gerecse kapuja

Az autóval és vonattal is viszonylag hamar elérhető (március 15-től közvetlen buszjárat is visz fel az állomástól!) a Tatabánya ikonikus turulszobra mögött magasodó Gerecse, és az ide épült új látogatóközpont. Több tanösvény közül is választhatunk, a legérdekesebb talán Ranzinger Vince-kilátóhoz vezető.

A Csúcs-hegyen álló, egykori bányász aknatoronyból épített 30 méteres kilátó – ami egyben a 1978-as bányászbalesetben elhunytaknak állított emlékmű is – csodás kilátást nyújt az egész környékre. Visszafelé pedig sétálhatunk a vadregényes Szelim-barlang felé.

A legismertebb: Normafa és János-hegy

Ha első tavaszi kirándulás, akkor a Normafa sem maradhat kis  fővárosiak életéből. Családdal is kényelmesen abszolválható úticél, ráadásul a környéken rengeteg látnivaló van, ami a gyerekeket is leköti. Indulhatunk a Széll Kálmán térről a 21-21A buszokkal, de még nagyobb kaland, ha a Hűvösvölgyből a Gyermekvasúttal, vagy a Városmajortól a Fogaskerekűvel közelítjük meg a budai hegyeket.

Fotó: Szabó Gábor

A nem olyan régen felújított Normafa játszótér, a tágas – tollasozásra, frizbizésre vagy csak sétálgatásra is alkalmas – Anna-rét és persze a János-hegyi Erzsébet-kilátó meglátogatása is szuper félnapos program, amint jó az idő.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest
Normafa
  • 1121 Budapest, Normafa

A legmagasabb: Nagy-Kopasz-hegy

A Budai-hegység legmagasabb pontja az 559 méteres Nagy-Kopasz-hegy, és ez azon kívül, hogy innentől az erre vonatkozó kvízkérdést meg tudjuk válaszolni, úticélnak sem utolsó. Ha autóval érkeznénk, akkor a Hidegvölgyi Erdészlaknál keressünk parkolóhelyet, de szerencsére busznak is van megállója éppen itt, a Széna térről induló 2840 jelzésű távolsági busz, és a 795-ös volán is az ösvény elején, az erdészlaknál tesz le minket. Innen indul a 10 kilométeres, Sisakvirág tanösvény névre keresztelt útvonal, ami egészen Nagykovácsiig vezet.

Fotó: Hirling Bálint / WLB

Talán a legoptimálisabb – főleg, ha autóval jöttünk, amihez ugye vissza is kell jutni –, ha úgy tervezzük meg a túrát, hogy a zöld háromszöget követve felmászunk a Csergezán Pál-kilátóig, majd onnan visszafordulva a és Tarnai-pihenőn át térünk vissza az induló ponthoz. A vörösfenyőből készült, érdekes ívű kilátó legfelső szintje 18 méterrel magasodik a táj fölé, és a tetejéről rálátni a környező Zsámbéki-medencére, Nagykovácsira, de felismerhetjük a Hármashatárhegyet és a János-hegyet is, főként hogy fémtáblák jelzik, mi merre van.

Fotó: Hirling Bálint / WLB
Nagy-Kopasz hegy
  • 2087 Piliscsaba,

A leghosszabb: Csóványos

Ha igazi túrára vágyik valaki, akkor irány a 938 méteres Csóványos, ami a Börzsöny legmagasabb csúcsa. Ez már kicsit nagyobb rákészülést igényel, egyrészt egész napos program, nem árt korán elindulni, hiszen még mindig számolni kell a korai sötétedéssel, és a profibb felszerelés, legalább egy bakancs sem árt. A Börzsöny, lévén agyagos hegység az elmúlt napok esőzése miatt biztos pár helyen még kész dagonya, erre lélekben készüljünk fel.

Fotó: Bartha Dorka / WLB

Ide is érkezhetünk vonattal Kismarosig, majd onnan kisvasúttal Királyrétig, de talán kényelmesebb, ha autóval a Cseresznyefa parkolóig tudunk menni. Többféle útvonal közül is választhatunk, a legváltozatosabb ha a Magas-taxi turistaház – Rakodó – Szabó-kövek – Vilma-pihenő – Csóványos vonalat követjük, ez egy jó 15-20 kilométeres menet, tempótol függően 6-9 óra alatt teljesíthető. A Csóványos tetején 2014-ben épült, 22 méter magas kilátóból tiszta időben akár 110 km-re is ellátunk, egészen a Magas-Tátra kékes hegyláncáig és a hegyek között kanyargó Dunáig.

Fotó: Bartha Dorka / WLB

Prédikálószék

Talán a legismertebb és legszebb, Dunakanyarra néző panoráma tárul fel előttünk, ha felmászunk a pilisi Prédikálószékre. Ha autóval érkeznénk, a Kossuth Lajos út és a dömösi Malom-patak találkozásánál tudjuk letenni a kocsit a fizetős paroklóban, vagy az Újpest-Városkaputól induló busszal (2920) 1,5 óra az út Dömösig. A falut a Királykúti úton kisátálva hagyjuk el, elhaladunk a Szentfa kápolna mellett, majd ráfordulunk a piros háromszögekkel jelölt turistaútra.

Fotó: Bartha Dorka / WLB

Az első cél a Vadálló kövek, egy kemény kaptató után már fel is tárul előttünk a hegyes-völgyes Pilis, majd a gerincen haladva igyekszünk tovább a Prédikálószék felé. A tökéletes látványért megéri felmenni a 2016-ban épült 12 méter magas kilátóra. Lefele több útvonal közül is választhatunk, de innentől már csak kényelmesen kanyargunk lefele vissza Dömösre. A maximum 15 kilométeres túra 6-7 óra alatt kényelmesen teljesíthető.

Fotó: Bartha Dorka / WLB
Prédikálószék
  • 2025 Visegrád,