Gasztró
Budapest legjobb kolbászai – a lacikonyhától a gurmé szintig
Fotó : Balkányi László / WLB
kolbász, hurka, disznótoros

A sült kolbász – legyen az bármely náció “szülötte” – kompakt, laktató, jól variálható és szerethető étel. Nagy sietségben is bármikor betérhetünk a kedvelt lacikonyháshoz vagy talponálló henteshez, hogy legyűrjünk egyet, de akár jobban is rá lehet készülni, éttermi környezetben, kicsit szofisztikáltabban. Mindegy, melyik hangulatot választjuk, a kolbásznak meg kell adni a módját, mi pedig mutatunk néhány helyet, ahol nem viccelnek a témával.

TöLTő A Séf utcája Lakatos Műhely Cupákos Mészár Steak Kitchen Séf Asztala Cintányéros Meatology Kishusom Hentesek, Lacikonyhák

TöLTő

Fotó: Juhász Norbert / WLB

A Wesselényi utca Töltője emeltebb szintre helyezi mindazt, amit a hot dogról vagy éppen a kolbászról ismerünk. Vörös áfonyás szarvaskolbász, aszalt paradicsomos marhakolbász, lime-os-gyömbéres csirkekolbász náluk nagyon kreatív pluszokkal érkezik, kényelmesen fogyasztható kifliben. 1390 forintnál kezdődnek a Töltő harapnivalói.

TöLTő
 • 1077 Budapest, Wesselényi utca 31.

A Séf utcája

Fotó: A Séf Utcája

Amióta A Séf utcája megnyitott a Belvárosi Piac emeletén, Bíró Lajos nem engedi a betérőknek, hogy ne a legjobb kolbászokat fogyasszák. Verhetetlen a roppanós, békebeli lecsókolbászuk, melyhez kovászos pékáru, hagyma és bizony egy kommerszebb mustár társul. Nem kell mindig kézművezni, ha egyszerűen így a legjobb a kombináció.

A Séf utcája
 • 1054 Budapest, Hold utca 13.

Lakatos Műhely

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

Nem kell sokat zarándokolni Lajoséktól, hogy a Lakatos Műhelyben találjuk magunkat. Lakatos Márk gasztrovonala igencsak fantáziadús, a kis étkezdében általában a főzelékek, egytálételek a főszereplők, melyekhez sűrűn dukál kolbász, sőt, azon se lepődjünk meg, ha fogásunkat kolbásszal töltik. A kenyerek is kolbászzsírban pirulnak… ennél nem is kívánhatunk jobbat. 

Lakatos Műhely
 • 1054 Budapest, Hold utca 13.

Cupákos

Fotó: CUPÁKOS

Nem spórolnak a húsokkal a Cupákosban, és az újhullámos hentes-falatozó fontos ars poeticájának tekinti, hogy nem kell minden fogást újrahúzni, vannak olyan klasszisok, amelyeket a komponensek magas minőségével lehet csúcsra járatni. Sült kolbász, savanyúság, kenyér, mustár, így együtt érkeznek, cupákos harmóniában.

Cupákos
 • 1074 Budapest, Dob utca 31.

Mészár Steak Kitchen

Fotó: Juhász Norbert / WLB

A Károlyi utcában található Mészár Steak Kitchenben ettük az egyik legegyszerűbb, mégis legőszintébb fogását, a fasírtos szendvicset. A Gál Józsi nevéhez kapcsolódó húsbázisú bisztró precízen elkészített nemes steakhúsai mellett természetesen a kolbászról sem feledkezik meg. Józsi sült kolbásza mustáros édes hagymával és langyos fehér babbal érkezik. 

Mészár Steak Kitchen
 • 1053 Budapest, Károlyi utca 11.

Séf Asztala

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest

Nagy volt a meglepetés, mikor Wolf András szakmai vezetésével rántott hús és kolbász étkezdét nyitottak egy plázában. A WestEndben található Séf Asztala azóta is töretlen sikernek örvend, nagyon odafigyelnek a visszajelzésekre, követik a vendégek igényeit. Citromos csirkekolbász, almás-májas kolbász, mediterrán marhakolbász és magyaros sertéskolbász közül választhatunk, sokféle salátával, szósszal, Kérdezzünk a legkedveltebb kombinációk után.

Séf Asztala
 • 1062 Budapest, Westend City Center, aluljárószint, ételudvar

Cintányéros

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

A Bókay utca környékének leghangulatosabb helye a Cintányéros, ahol élő zene, nagy beszélgetések és finom borok mellett lazíthatunk esténként. Szerencsére sör- és borkorcsolyák is akadnak. Itt van például a rostlapon sült debreceni, házi savanyúval vagy amivel éppen megkívánnánk. Békebeli, hibátlan mind hangulatban, mind ízeiben. 

Cintányéros
 • 1083 Budapest, Bókay János utca 52.

Meatology

Fotó: Pataky Péter / Meatology

A Debreceni IKON-ból is megismert Pataky Péter Bajcsy-Zsilinszky úti gasztrobárja szendvicseket, úgynevezett “on toast” ételeket kínál remek ár-érték aránnyal. Náluk a kolbász a komplett reggelikben jelenik meg, ami ugyanúgy vonzó lehet egy angol reggelihez szokott turistának, mint nekünk. Debreceni párosukhoz nemcsak mustárt, de tormát is kínálnak.

Meatology Budapest
 • 1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 15.

Kishusom

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

A Kishusom Wossala Rozina Madách téri projektje és alapvetően hot dog-szerű street fooddal készülnek. Lehet valóban a saját krumplis bucijukban rendelni a komplett fogást, ám külön is kóstolgathatjuk a kolbászokat, úgynevezett sztilókkal, vagyis körítéssel. A Püski Manufaktúra külön a Kishusomnak készített kolbászai közül a merguez bárány a kedvencünk. 

Kishusom
 • 1075 Budapest, Madách Imre út 10.

Hentesek, Lacikonyhák

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest

Nem szeretnénk megfeledkezni a műfaj megteremtőiről, a hentesekről, akiknél autentikusabb helyszínt elképzelni sem tudunk. Ez tipikusan az a szórás, amiben sosem lesz igazság, hiszen mindenkinek megvan a kedvence, általában lakhelyhez/munkahelyhez közel, ahova bármikor ki lehet ugrani egy jó kolbászra (és persze hurkára is). Nekünk az alábbi hentesek kolbászai még sosem okoztak csalódást: 

 

 • Húsimádó hentesüzlet (1136 Budapest, Tátra utca 11.)
 • Hús Hentesáru (1065 Budapest, Hajós utca 21.)
 • Hús-Hentesáru szaküzlet (1074 Budapest, Dohány utca 47.)
 • Ica Mama Húsboltja (1114 Budapest, Bartók Béla út 64.)
 • Balla Hús (1052 Budapest, Városház utca 6.)