Gasztró
A legstílusosabb kifőzdék Budapesten
A legstílusosabb kifőzdék Budapesten

A kifőzdék mindig is hozzátartoztak a Budapest összképéhez, a nagyvárosi életvitelhez. Szinte biztos, hogy annak idején a piacok és a hentesek környékén alakultak ki az első mintapéldányok, mára azonban árnyaltabbá vált a kép – és szerencsére színesebbé is.

Kádár étkezde – Az ikon Quan Hoa Sen - Az egzotikus Daikichi japán kifőzde – A szuperegészséges Frici Papa Kifőzdéje – A hagyományosan újító Zöld Sziget Ételbár – A jóárasított +1 Rákóczi étterem és kifőzde – A nyóckeres
Gyorsan ebédelni, változatosan, jót és még normális áron is? Nem lehetetlen küldetés, de azért nem egyszerű kihívás, valljuk be. Pedig akár az is lehetne. Elvégre a kifőzde mint műfaj, egyáltalán nem idegen Budapesttől, sőt, kifejezetten jó és szerethető hagyománya van. Elég, ha csak a klasszik vonalra, a Vásárcsarnok henteseire és a nagyobb piacok, vásárok lacikonyháira gondolunk. Na, megvan a kép, ugye? Jó, azóta sokat „korszerűsödött” a világ, úgyhogy a hurka, kolbász, sült oldalas vonal mellé hála istennek már a nemzetközi „street food” vonal képviselői is beférnek, aminek nagyon örülünk! Különösen, ha nagyjából 1000 Ft körül sikerül is táplálkoznunk egy-egy ilyen helyen.

Kádár étkezde – Az ikon

A nagy klasszik. És persze határeset, mert igazából nem is kifőzde, de az atmoszféra abszolút a legbékebelibb, beszélgetős, és jól étkezős időket idéz. Kockásabrosz (rajta áttetsző nejlon, hogy ne koszolódjon), célratörő és egyben kedélyes gyorsaság, és hát a lényeg: minden az ételről szól. Az étlap kínálata többévtizedes, de ez az ereje is egyben: itt gyakorlatilag változatlan a színvonalas, jóízű, otthoni kosztolások emlékét csalja elő. Van tafelspitz, egytálételek és levesek, nincs rohanás, frusztáció, idegeskedés. Figyelem, fontos: 11-15 között vannak nyitva, hétvégén zárva, június végétől július végéig pedig nyári szünet. Úgyhogy hajrá!

Cím: Klauzál tér

Kádár Étkezde

Quan Hoa Sen - Az egzotikus

Alighanem a legismertebb vietnami „levesező” a városban. Elsőre, vagy aki kevésbé tájékozott a külvárosi környezetben, talán nem olyan könnyű megtalálni (a reptéri gyorsforgalmi útról a táblajelzést követve a Sárkány Centernél kell lehajtani, majd ott az SC 29-es épületet keresni), de megéri a vesződést! Csak annyit mondjunk: phó! A világ egyik legegyszerűbb és egyben legizgalmasabb levese. Na, itt mindenki kipróbálhatja (kezdő sznobériában szenvedők utána kiruccanhatnak Bécsbe, a Naschmarktra egy összehasonlító tesztre), milyen a leves, amit az anyaországban gyakorlatilag nemzeti sportként fogyaszt mindenki.

Cím: Gyömrői út 79-83

Daikichi japán kifőzde – A szuperegészséges

Elsőre ezt is keresgélni kell, lévén alagsori a hely, és külsőre nem árul el sokat magáról. Ne szépítsük, ez egy puritánul berendezett pincehelyiség, fehérre mázolt falakkal, világos asztalokkal és padokkal. Étlapból kettő van: egy házilag nyomtatott „Ajánlat” (low rider ételekkel) és egy állandó a japán konyha alapfogásaival. Itt is a leves, amire érdemes rámenni, a jelszó: miso. Hazájában (és világszerte egyébként) afféle életelixírnek is tartják, ráadásul a japánok szerint két tányér egy felnőtt ember teljes napi energiaszükségletét képes fedezni – nem beszélve arról, hogy a szójabab pürét és többféle tengeri halat tartalmazó alaplé, a dashi élettanilag igen kedvezően hat ránk.

Cím: Mészáros utca 64.

Frici Papa Kifőzdéje – A hagyományosan újító

Na most, a Kádárhoz hasonlóan itt sem árt gyorsnak lenni, egyszerre ugyanis legfeljebb 15 ember falatozhat Frici papánál 11 és este 9 között – vasárnap nem, az szünnap! A választék leginkább frissensültekből, főzelékekből és házi süteményekből áll, de a naponta (!) frissülő, étlapon a modernebb fogások is helyet kapnak. Valamit tudnak, hiszen 1997 tavasza óta jelen vannak és meghatározó színfoltjai a budapesti, hétközi étkeztető mezőnynek. Az is igaz, hogy már a kezdet kezdetén eldöntötték: szakítanak a hagyományos kifőzdék jellegével, inkább ötvözik az éttermek kényelmét a kifőzdék ízvilágával. Bejött. Az árak emberiek a légkör pedig baráti.

Cím: Király utca 55.

Frici papa kifőzdéje

Zöld Sziget Ételbár – A jóárasított

Immár nyolc éve működik a belváros közepén, az Arany János utcánál ez a leginkább mediterrán hangulatú, ráadásul tavasz és ősz között még udvari terasszal is üzemelő, tulajdonképpen a természetes, tartósítószermentes alapanyagokat preferáló közönséget kiszolgáló étkezde. És ami még nagyon nagy vonzerőt képvisel, az az ár. Menü 960, három fogással 1080, van kis és nagy adag is. Azért ezt eléggé versenyképes, nem? Az ételek egyébként a klasszik vonalat képviselik, köztük például a magát újkori „ikonná” kinövő bélszínroló! A hideg szilvalevest mindenképpen érdemes kipróbálni.

Cím: Bajcsy-Zsilinszky út 27.

+1 Rákóczi étterem és kifőzde – A nyóckeres

Na, kérem, egy versenyző a híres-hírhedt negyedből! A mezőnyben ez az abszolút „magyarosch” vonal, ahonnan nem hiányozhat a székelykáposzta, a bácskai rizses hús, a kakastaréj szalonna, de a bécsi szelet sem. Szóval ez a kalóriabombát kedvelők mekkája lehet a nyócker szívében. Aki hamisítatlan „ómagyar” érzésre vágyik, ráadásul kedveli a jóféle, bajor házi sört (mert itt az is van) és kíváncsi, milyen lehet Ica néni gyrostálja, annak feltétlenül megér egy kanyart a négyeshatossal!

Cím: Rákóczi tér 9.