Gasztró
10 rejtőzködő étterem, amiért érdemes elhagyni a belvárost
Fotó : Csudai Sándor / WLB
opel, etyek

Bizonyos kerületekben egymást érik a jobbnál jobb helyek, de már egyáltalán nem szokatlan, hogy a külsőbb kerületekbe megyünk egy-egy különleges fogásért, esetleg a város határait is elhagyjuk, mert valahol olyan jó a konyha. Összeszedtünk nektek azokat az kedvenc helyeinket, amelyek miatt érdemes autóba pattanni, és kimozdulni kicsit a sétatávra elérhető, megszokott közegünkből.

Kami Kisvendéglője Kemencés Pizza – XV. kerület MILI Gasztronómia Galopp Major, Gyál V4 bisztró, Nagymaros Patak Vendéglő, Kismaros Panificio Il Basilico Szentendre Gléda Vendéglő Rókusfalvy Fogadó, Etyek Spicy Fish

Kami Kisvendéglője

Fülepi Kálmán, vagyis Kami küldetése nem kevesebb, mint visszaadni a kisvendéglő fogalmánakom régi fényét, kockás abroszokkal, kedves kiszolgálással és remek, 21. századi magyaros fogásokkal. Az étlapon minden friss és szezonális alapanyagokból készül, olyannyira, hogy a savanyúságba szánt zöldségeket a tulajdonos édesanyja küldi, és a Rákóczi-túróst is az ő lekvárjával koronázzák meg.

A relatíve rövid étlapot minden alkalommal kiegészíti pár aktualitás, így indulás előtt érdemes a Facebook-oldalukra venni egy pillantást. Kami kisvendéglője igazi békebeli, családias hely, amiért megéri kizarándokolni Újpest határáig.

Kami Kisvendéglője
 • 1044 Budapest, Vasrózsa utca 2

Kemencés Pizza – XV. kerület

Jó pizzáért nem kell a belvárosban rekedni, különösen, hogy az egyik legjobbat a XV. és a XVI. kerületben készítik. A Kemencés Pizza „anyahajója” Rákospalotán volt, de pár éve Mátyásföldön is nyitottak egy új egységet. 

Andi és Peti 2016 első felében indította el a helyet, ahol fatüzelésű kemencében pár perc alatt sülnek szélükben ropogóssá, szívükben igazán légiessé a pizzák. 26-32-45 centiméteres verziókat rendelhetünk többféle alappal és prémium minőségű feltétekkel, legyen az egy pancetta vagy akár a kapribogyó. Érdemes kipróbálni a hajtott calzone pizzát is, továbbá az édességek is telitalálatok. 

Kemencés Pizza - 15. kerület
 • 1152 Budapest, Fő út 39.

MILI Gasztronómia

Rudits Károly Hűvösvölgy szomszédságában, a Petneházy réten nyitotta meg legújabb éttermét. A Vár: a Spájz és a Lou Lou is visszakacsint kicsit, ha a Milibe látogatunk, de itt a főételek nagy része a magyar konyhából merít, inkább csak az előételeken és a konyhatechnológián látszik meg a franciás könnyedség.

Fotó: Csudai Sándor / WLB

Az étlapot szezonálisan vátoztatják, és amikor tehetik, hazai alapanyagokból dolgoznak. A környezet pedig abszolút alkalmas arra, hogy egy nagy sétával mozogjuk le legalább a desszertet. 

MILI Gasztronómia
 • 1029 Budapest, Feketefej utca 2.

Galopp Major, Gyál

Galopp Major már több mint három évtizede kínál menedéket a város zaja elől. A birtok Gyál külterületén fekszik, alig pár percre Budapest határától, mégis vidéki hangulatot áraszt – rusztikus látványához viszont modern szemléletű konyha társul.

A reformot az új séfnek, Bötz-Gál Tamásnak köszönhetjük, aki már az Onyxban és a Costesben is bizonyította tehetségét. Rövid, tudatosan összeállított étlapján magyaros fogások sorakoznak, melyeket letisztult formában, hazai alapanyagokból készít el. Aki kedveli a magyar konyhát, különösen, ha azt okosan és a fő alapokat meghagyva gondolják újra, az biztosan visszajáró vendég lesz a Galopp Majorban. Hétvégi családi ebédhez is kitűnő választás, a körülötte elterülő négyhektáros területen játszótér és lovak is vannak, így a legkisebbeknek is nagy élmény lehet. 

Galopp Major
 • 2360 Gyál,

V4 bisztró, Nagymaros

A Dunakanyar egyik legszebb panorámájú étterme címre is pályázhatna a nagymarosi V4 bisztró, hiszen ablakaiból premier plánba rálátni a visegrádi várra. A tulajdonos, Tóth Imre ötlete alapján olyan étlapot találhatunk náluk, ami a Mátyás-kori Közép-Európa gasztronómiáját fedi le. Felejtsük el a lovagi éttermek kézzel-lábbal evését és gyertyatartókat imitáló csillárjait, a V4 mind étlapban, mind enteriőrben letisztult és modern.

Mivel a környéken remek termelők működnek, az alapanyagaik nagy részét tőlük szerzik be, az étlap pedig változatos, eklektikus és izgalmas, megtalálható rajta az Adrián kedvelt sült apróhaltól kedve a lengyel céklalevesen át a magyar marhapofa pörköltig tarhonyával minden. A tálalás szép, a köretek pedig különösen egyediek! Ha autóval érkezünk, beszéljük meg előre, hogy ki vezet visszafelé, mert a bor- és sörválasztékukat vétek lenne kóstolás nélkül hagyni. 

 • 2626 Nagymaros, Váci út 53.
 • H-V: 12:00- 22:00

Patak Vendéglő, Kismaros

Hagyományos magyar ízek, de nem a hagyományos értelemben: bár a Patakban is megtalálhatóak a kiskockás éttermek népszerű fogásai, olyan különlegeségeket is felfedezhetünk az állandó étlapon, mint a rántott velő vagy a pacalpörkölt. Heti ajánlatuk között pedig mindig szezonális, egyedi, kreatív ételeket biztosítanak, nem a megszokott alapanyagokból, így simán belefuthatunk csicsókából, nyúlból vagy éppen füstölt marhanyelvből készült ételekbe.

Különösen erős a hal- és vadkínálatuk, ha pedig valaki elvállalja, hogy hazafelé a volán mögé ül, a többieknek érdemes egy pillantást vetni gazdag borválasztékukra. Ha szép az idő, érdemes egyet járni ebéd előtt vagy után, mert a Patak Vendéglő különösen szép természeti környezetben, a Börzsöny lábánál található

 • 2623 Kismaros, Szokolyai út 5.
 • H-V: 11.30 - 22:00

Panificio Il Basilico Szentendre

Szabadfi Szabi Szentendrét is bevette – a Bükkös-patak partján lévő romantikus, rusztikus kis étteremben pedig nemcsak a megszokott, mennyei pékárukat és pizzákat, hanem az olasz konyha egyéb remekeit is kipróbálhatjuk.

Az idei Gourmet Fesztiválon debütált pizzasütő kemencéből pedig nemcsak a roppanós szélű pizzák kerülnek elő, hanem többek között a lasagne is. A szentendrei étteremben rendszeresen tartanak pizzasütő workshopokat, érdemes figyelni a Facebook-oldalukat az aktuális kurzus miatt – remek hétvégi program válhat belőle.

 • 2000 Szentendre, János utca 2.
 • H-SZe: 07:00 - 20:00 Cs-P: 07:00 - 22:00 Szo: 08:00- 22:00 V: 12:00 - 20:00

Gléda Vendéglő

A Gléda Vendéglő két gasztronómiai fenegyerek, Kerekes Sándor és Deli Jani közös kísérlete arra, hogy visszahozzák azt a fajta régi polgári étkezést, amit Krúdy óta szeretnénk újra átélni – temészetesen hol máshol, mint Óbuda lankáin?

A magyaros konyha itt egyáltalán nem ér véget a paprika-hagyma-zsír szentháromságnál, Kerekes Sándor kifejezetten keresi azokat a recepteket, amelyek a régi magyar polgári konyhát jellemezték, és előszeretettel pakolja fel őket az étlapra. Ugyanakkor a Glédában könnyen belefuthatunk olyan fogásokba, amelyeket utoljára a nagymamánk csinált nekünk.

Fotó: Csudai Sándor / WLB
 • 1037 Budapest, Mikoviny utca 2.
 • H-P: 11:30 - 22:30 Szo: 12:00 - 22:30 V: 12:00 - 17:00

Rókusfalvy Fogadó, Etyek

A Budapesttől alig 40 perc autóútra található Rókusfalvy Birtok igazi nyugalom szigete. A helyi alapanyagokból, szezonálisan összeállított étlapot heti ajánlat is kiegészíti. A magyaros fogásoktól kezdve a nemzetközi konyhán át sokmindent kínálnak a szezon függvényében de akármikor is érkezünk, izgalmas, modern, innovatív ételeket találunk majd az étlapon.

Fotó: Csudai Sándor / WLB

Nem csak a konyhájuk miatt érememes kilátogatni hozzájuk – remek boraik is vannak, igény szerint pedig sofőrszolgálat áll a rendelkezésünkre, hogy ne kelljen visszafogni magunkat, ha már egyszer Etyeken vagyunk.

 • 2091 Etyek, Alcsúti út 4.
 • H-Szo: 12:00 - 22:00 V: 12:00 - 17:30

Spicy Fish

Aki szereti Kína ízeit, annak kötelező ellátogatni Kőbányára, a Monori Center környékére. Nyaranta a Night Marketen kóstolhatjuk meg a hagyományos ízeket, de ha egy igazi kínai lakomára vágyunk, akkor a Spicy Fish a legjobb megoldás. A Kínában megtalálható nyolc fő konyhai irányzat közül a Spicy Fish-ben főleg a szecsuáni és wenzhou-i fogásokban erősek.

Bár igazán autentikus fogásokat találunk az étlapon, nem kell félni, hogy valamibe belenyúlunk, a vaskos füzet latin betűkkel is feltünteti az ételek nevét, és árakat, sőt fotókat is mellékel hozzájuk. Igazán akkor tudjuk kiélvezni a Spicy Fish adottságait, ha legalább négyen érkezünk, és kínai hagyomány szerint egy nagy közös lakomázást csapunk, ahol megy minden a közösbe, és mindenki vehet mindenből.

 • 1107 Budapest, Jegenye utca 26.
 • H-V: 10:00 - 23:00

Cikkünk az Opel Grandland X együttműködésével készült.

Az említett helyekre az Opel új SUV-jával mentünk el, amely szinte vonzza a tekintetet kontúrjaival, formájával és megjelenésével.