Élmény
10 kihagyhatatlan program az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon
Fotó : news.xinhuanet.com
10 kihagyhatatlan program az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Ramón Vargas, Martin Haselböck, Rost Andrea, Cheikh Lô, a milánói Scala zenekara, kínai szuperprodukciók – világszerte ünnepelt művészek és együttesek, ősbemutatók, Magyarországra először érkező társulatok. 17 tavaszi nap, amikor több mint 60 helyszínen közel 150 program várja az érdeklődőket a Budapesti Tavaszi Fesztiválon április 8. és 24. között. Ajánlunk 10 programot.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje Fesztiválnyitó promenád Beethoven és Rachmaninov a Nemzeti Filharmonikusokkal Kortárs népzene – Bartók és Kodály nyomában Cheikh Lô The Moon Opera Puccini: Turandot – A Kínai Nemzeti Operaház előadása Wu Wei, Horváth Kornél és Lantos Zoltán koncertje Edward Albee: Három magas nő Martin McDonagh: A nagy kézrablás

A Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje

Fotó: julianrachlin.com
A koncerten a boszorkányos technikájáról és mély zenei érzékenységéről ismert világhírű, litván származású hegedű- és brácsaművész, Julian Rachlin adja elő Bartók Béla Brácsaversenyét. A nemzetközi hírű amerikai karmester, a St. Louis-i Szimfonikusok zeneigazgatója és a Sydney-i Szimfonikus Zenekar vezető dirigense a Budapesti Fesztiválzenekar élén magyar vonatkozású művek tolmácsolásával igazolja, hogy a zene nyelve valóban univerzális. 

Mikor?
április 8., 19:30
Hol? Müpa
Mennyiért? 3300–9900 Ft 
Bővebben

Fesztiválnyitó promenád

Fotó: Az esemény Facebook oldala
Több helyszínről – Fővám tér, Városháza Park, Szent István tér – több száz hivatásos és amatőr táncos, énekes, zenész indul el a városban, hogy nagy zajt csapva bejelentse a tavasz kezdetét. Az Andrássy úton haladva egy-egy állomás-helyszínen, a Liszt Ferenc téren és a Kodály köröndön Lisztet, illetve a zeneszerző korát megidéző további produkciók, óriásbábok várják a felvonulókat. A Hősök terére érve egy összművészeti, nagy produkció zárja a promenádot, melyben akár a közönség is részt vehet.

Mikor? április 9., 11:00
Hol? budapesti közterületek
Mennyiért? ingyenes
Bővebben

Beethoven és Rachmaninov a Nemzeti Filharmonikusokkal

A Nemzeti Filharmonikusok április 12-i koncertjének csillaga, az izraeli származású Shai Wosner már fiatalon beoltatott a magyar zenével, egyik mestere ugyanis a magyar származású zeneszerző, André Hajdu volt. Nagy sikerű, Jennifer Koh hegedűművésszel közös sorozatát, a Bridge to Beethovent a 2015/2016-os koncertszezonban is folytatja, nem meglepő tehát, hogy a fesztiválon is Beethoven III. zongoraversenyének szólistájaként hallható. 

Mikor? április 12., 19:30
Hol? Müpa
Mennyiért? 3300–9900 Ft 
Bővebben

Kortárs népzene – Bartók és Kodály nyomában

Szokolay Dongó Balázst régóta foglalkoztatja a kérdés, vajon miként hangozhatnak Bartók művei népi furulyán? A választ április 12-én a Zeneakadémián tudhatjuk meg, ahol a dudaművészhez csatlakozik Rost Andrea és Szokolay Balázs zongoraművész is, hogy megmutassák, hogyan hatottak egymásra az évszázadok során a különböző zenei stílusok. A „klasszikus népzenei” koncertet a Szent Efrém Férfikar énekesei kísérik majd. 

Mikor? április 12., 19:30
Hol? Zeneakadémia
Mennyiért? 1500–3900 Ft
Bővebben

Cheikh Lô

A WOMEX-életműdíjas Cheikh Lô kétségtelenül a nyugat-afrikai zene egyik óriása. Zenéje szülőhazája, Szenegál kultúrájában gyökerezik, de izgalmas kitérőket tesz a latin-amerikai, a karibi, észak-amerikai zene világába, s merít a nigériai és kongói zenéből is. Lô egyszerre sajátosan szenegáli és nemzetközi művész.

Mikor? április 16.
Hol? Bálna
Mennyiért? 2800–3500 Ft
Bővebben

The Moon Opera

Wang Yabin a modern kínai táncművészet rendkívüli személyisége. A Financial Times kritikusa szerint előadásaiban a kínai hagyományok és a kortárs törekvések a jin és a jang módjára egészítik ki egymást és tökéletesen harmonikus egységet alkotnak. A The Moon Opera táncdráma, melyben a szélsőséges érzelmek, a féltékenység, a szerelem, a tehetség és az elutasítottság elegye hoz létre nagyfeszültségű, izzó színpadi helyzeteket.

Mikor? április 18., 19:00
Hol? Müpa
Mennyiért? 2900–4500 Ft
Bővebben

Puccini: Turandot – A Kínai Nemzeti Operaház előadása

Puccini Turandot című operája különleges megvalósításban kerül színre április 19-én és 20-án az Erkel Színházban. Turandotot a gyönyörű, rideg kínai hercegnőt, az irodalom egyik legellentmondásosabb figuráját Puccini csodálatos operában örökítette meg. A szerző autentikus ázsiai dallamokat is felhasznált a mű komponálásakor, a híres „Jázmin-virág” című tradicionális kínai népdal dallama többször visszatér a műben. A darab ezúttal a mese helyszínéről, Pekingből érkezik Budapestre. A Kínai Nemzeti Opera vendégjátéka már csak azért is igazi csemege, mert Kínában a Turandot sokáig be volt tiltva, úgy vélték, hogy rossz fényben mutatja be a kínai népet. 

Mikor? április 19., 19:00
Hol? Erkel Színház
Mennyiért? 500–4500 Ft
Bővebben

Wu Wei, Horváth Kornél és Lantos Zoltán koncertje

A legendás Trio Stendhal egykori tagja, a különleges és egyedi technikájának köszönhetően ütőhangszeresként világhírűvé vált Horváth Kornél és a hegedűs Lantos Zoltán néhány évvel ezelőtt Kölnben, a Múzeumok Éjszakáján adott először koncertet a briliáns kínai szájorgona-játékossal, Wu Wei-jel. Találkozásukból a kínai, a magyar, az európai és az indiai zene markáns elemeiből építkező, újszerű zenei szövet jött létre. Mindhárom művész markáns egyéniség, közös előadásuk – nem is beszélve a kínai szájorgonáról – igazi kuriózumnak számít, amellyel Magyarországon először a Budapesti Tavaszi Fesztivál közönsége találkozhat április 23-án a Bálnában.

Mikor? április 23., 20:00
Hol? Bálna
Mennyiért? 1500–1900 Ft
Bővebben

Edward Albee: Három magas nő

Fotó: btf.hu
A Három magas nő című dráma szereplői a Nem félünk a farkastól, az Amerikai álom, az Érzékeny egyensúly világából ugrottak fejest az örökké aktuális felfedezésbe: bizony, halandók vagyunk mindahányan, s az évek szállnak, mint a percek… Edward Albee a hatvanas évek elején írta a Három magas nőt – Pulitzer-díjat is kapott érte. A mély és izgalmas történet három különböző korú nőt mutat be. Eltérő életutakat látunk, ám egyszer csak kirajzolódik, hogy a három nő tulajdonképpen egy, és ami a szemünk előtt pereg, az valójában egyetlen ember élettörténete.

Mikor? április 20., 19:00
Hol? Sanyi és Aranka Színház
Mennyiért? 2500 Ft
Bővebben

Martin McDonagh: A nagy kézrablás

Fotó: kulter.hu
Mervyn, a kisvárosi szálloda recepciósa mindig arra várt, hogy egyhangú életét egy igazi dráma kavarja fel. Amikor lövés dörren az egyik emeleti szobában, és Mervyn egyedül találja a gyanús, félkezű vendéget, a drogdílernek és barátnőjének pedig nyoma veszett, már tudja: eljött a nap. Martin McDonagh Magyarországon még nem játszott darabja – a szerzőre jellemzően – gyilkos humorú élet-halál harc. A Párnaember, A kripli vagy az In Bruges (Erőszakik) világhírű írója ezt a munkáját is sodró nyelvi fantáziával alkotta meg, a brutális szövegekből komplett világok és életek bontakoznak ki.

Mikor? április 23., 19:00
Hol? Thália Színház
Mennyiért? 2900–3900 Ft
Bővebben