Élmény
10 kiállítás az őszi szezon beindítására
Fotó : Szerkesztőség / We Love Budapest
kiállítás

Az ősz a kiállítások időszaka is. Szeptembertől rengeteg budapesti tárlat nyílik, mi most a kevésbé a fősodorban lévők közül válogatottunk: ajánlunk nagy méretű absztrakt képeket, színes szappanokból készült installációt és még cipőkiállítást is. Többek között.

Kontúrok hasadnak ki a hideg dióda sugárzásból Barabás Zsófi | A létezés pillanatai Pintér Gábor: Égig Érő Küszöb D. 365 napja – Eperjesi Ágnes installációja Hetey Katalin és Konok Tamás / Noir et Blanc A boldogságnak szekvenciáiról Cipőmágia – Experimentális cipődizájn Hátrahagyott utópiák Fluxus és barátai 40x40

Kontúrok hasadnak ki a hideg dióda sugárzásból

Fotó: Az esemény Facebook-oldala

Horizont Galéria csoportos kiállítása három fiatal közép-kelet-európai művész munkáiból mutat be kurátori válogatást, amely a művészek figuralitáshoz fűződő viszonyát helyezi a vizsgálata középpontjába. A digitális képek széles körű elérhetősége egy olyan művészgeneráció színre lépését inspirálta, aminek a vizuális stratégiája ösztönösen adaptálódott a digitális képszerkesztés anyanyelvéhez. Kiállító művészek: Jakub Choma, George Crîngaşu, Keresztesi Botond.

 

Mikor: szeptember 7. – október 11. 

Hol: Horizont Galéria

Mennyiért: ingyenes

További részletek

Barabás Zsófi | A létezés pillanatai

Fotó: Az esemény Facebook-oldala

A nagyméretű képek személyes történeteket mutatnak be, absztrakt formában. A tárlat címe megegyezik Virginia Woolf halála után megjelent önéletrajzi ihletésű novella füzérének címével (eredeti nyelven: Moments of Being). Azokra a kimerevített pillanatokra utal, amikor egy-egy villanásnyira megtapasztaljuk a valóság esszenciáját. A festmények mellett a vázlatok is megjelennek majd a kiállítási térben.

 

Mikor: szeptember 7. – október 2.

Hol: Faur Zsófi Galéria

Mennyiért: ingyenes

További részletek

Pintér Gábor: Égig Érő Küszöb

Fotó: Az esemény Facebook-oldala

Pintér Gábor a kortárs magyar képzőművészet rejtőzködő tehetsége, aki két éves hallgatás után lép legfrissebb sorozatával a közönség elé a Deák Erika Galéria szezonnyitó kiállításán. Titokzatos, személyes narratívák elevenednek meg festményein, művei a valóság és a képzelet határán mozognak, amelyeken az egymás mellé rendelt, az egymástól első látásra független jelenetek közötti kapcsolatok leginkább a számítógépes monitorokról ismert felugró ablakokra emlékeztethetik a nézőt.

 

Mikor: szeptember 7. – október 14.

Hol: Deák Erika Galéria

Mennyiért: ingyenes

További részletek

D. 365 napja – Eperjesi Ágnes installációja

Fotó: Az esemény Facebook-oldala

Eperjesi Ágnes képzőművész több mint háromszáz darab kézzel kivájt, színes szappannal dolgozik, amelyeket ismerőseitől, egy autista fiatalember, Dávid szüleitől kapott. A tárgyak egy olyan hosszú, évekig tartó munkálkodás termékei, amely során Dávid naponta kikapart egy-egy intenzív illatú szappant a körmeivel. Az autizmus minden századik embertársunkat érinti. Eperjesi legújabb projektje keretében többféleképpen dolgozza fel az említett anyagot.

 

Mikor: szeptember 7. – október 20.

Hol: Inda Galéria

Mennyiért: ingyenes

További részletek

Hetey Katalin és Konok Tamás / Noir et Blanc

Fotó: Az esemény Facebook-oldala

 

Az Art+Text Budapest a párizsi magyar absztrakt mesterek egyik utolsó mohikánjának, Konok Tamásnak (1930–) és a geometrikus szobrairól ismert Hetey Katalinnak (1924–2010) alkotásait mutatja be. A Noir et Blanc címet viselő kiállítás a Párizs–Zürich–Budapest háromszögben megszülető két párhuzamos életműből válogat. Magyarországon soha be nem mutatott művészettörténeti ritkaságok a ’60-as évekből és két kiérlelt, Párizsban fogant, mégis hazatért gazdag absztrakt életmű – feketén-fehéren.

 

Mikor: szeptember 7–29.

Hol: Art+Text Budapest

Mennyiért: ingyenes

További részletek

A boldogságnak szekvenciáiról

Fotó: Az esemény Facebook-oldala

 

 

A Boldogságnak szekvenciáiról egy installáció, amelyet a Bálnában, a 306os Teremgalériában, a Múzeumok Éjszakáján próbáltak ki először. Csupán négy óra alatt nyolcszázan látogattak el az alkotáshoz, vagyis voltak kíváncsiak a boldogságfogalomra. A mű lényegében egy összeválogatott apokrifokból álló sorozat, mely ismeretlen emberek leveleiből áll, műfajilag többet is ötvöz. Egyébként pedig globális téma, mindenkit érint, elgondolkodtat és a saját fogalmunk meg- vagy újraalkotására ösztönöz.

 

Mikor: szeptember 12. – október 21.

Hol: Bálna (Mézeskalácsváros)

Mennyiért: ingyenes

További részletek

Cipőmágia – Experimentális cipődizájn

Fotó: Műcsarnok

 

 

A VirtualShoeMuseum.com a világ legnagyobb – online – cipőkiállítása. A portál abban különbözik egy egyszerű cipős vagy divatblogtól, hogy ugyanolyan szakértelemmel dolgoznak a szerkesztésén, mint ahogyan az egy hagyományos értelemben vett múzeumnál megszokott. A gyűjtemény kurátora, Lisa Snook a megálmodója annak a valós térben megvalósuló kiállításnak is, amely most a Műcsarnokba érkezik. A virtuális galéria és valós kiállítás is azt mutatja be a résztvevő cipőkülönlegességeken keresztül, hogy puszta funkciójukon túl a cipők identitást, csoporthoz való tartozást és a viselőjük személyiségét is egyaránt magukban hordozzák. A kiállításhoz összeválogatott cipők különböző szemléletű, különféle nemzetiségű művészek és formatervezők művei közül kerültek be.

 

Mikor: szeptember 15. – október 22.

Hol: Műcsarnok (Kamaraterem)

Mennyiért: 400 Ft

További részletek

Hátrahagyott utópiák

Fotó: Az esemény Facebook-oldala

Moni K. Huber, Andrea Kalinová és Nemes Csaba tájképei különböző nyelveken építészetet mutatnak be. Tájképeket, melyek egyesítik a természetet az építészettel, a múltat jelennel, és felfedezik a múlandóság szépségét. Mindez azt sugallja, hogy az építészet a történelmet tükrözi, és hogy a történelmet konstruáló különböző narratívák fedésben vannak.

 

Mikor: szeptember 19. – október 29.

Hol: Új Budapest Galéria

Mennyiért: ingyenes

További részletek

Fluxus és barátai

Fotó: Az esemény Facebook-oldala

 

 

A Fluxus a 20. század, a modern művészet sokféle repertoárjának egyik legkevésbé konkrétan definiálható mozgalma. Életérzés kifejezése, a cselekvésről szól, egy attitűd, egy másfajta szemléletmód, egy másik életstílus, másfajta kavargó gondolkodás. A kiállított művek elrendezése és műfaji sokfélesége (happeningek, irodalmi alkotások és művészkönyvek, az eat art, a zene valamint politikai aspektusok is előkerülnek) is ezt a jelleget erősíti, ugyanakkor ezzel a befogadáshoz szükséges alaphangulatot is megalapozzák. A Marian and Walter Schnepel Collection gyűjteményéből válogatott több száz munka a Fluxus széles palettáját mutatja be, a leghíresebb nemzetközi és magyar alkotók munkáin keresztül.

 

Mikor: szeptember 22. – november 26.

Hol: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

Mennyiért: (információ a múzeum honlapján várható)

További részletek

40x40

Fotó: Az esemény Facebook-oldala

Melyek a vezető nemzetközi trendek a design területén? Milyen szerepe van a magyar designközösségnek a nemzetközi irányzatok alakításában? Az A’ Design Award & Competition minden évben elismeri a világ legkiemelkedőbb tervezőit. A designerek projektjeit 100 kategóriában díjazzák, így a palettán a kreatív szféra alkotásainak széles spektruma jelenik meg. Ebben a merítésben hazánk designereinek egyre nagyobb tér jut. A 40×40 kiállítás a 2017-es évben A’Design díjat nyert 40 ország több mint 40 designerének tervét hozza el a magyar közönséghez. A világ alkotóinak bemutatása mellett az összes idei magyar nyertes munkáját is kiállítják, tehát kiemelt szerepet kapnak a hazai alkotók.

 

Mikor: október 8–31. 

Hol: Budapest Projekt Galéria

Mennyiért: ingyenes

További részletek