2035-re teljesen megújul nemcsak a festői környezetben lévő visegrádi fellegvár és királyi palota, de az alsóvár, a Salamon-torony, a völgyzárófal és a vízibástya rekonstrukciója is megvalósul.

A visegrádi királytalálkozóra 1335 október vége és november eleje között került sor. Károly Róbert magyar király hívta össze, és rajta kívül részt vett az eseményen Luxemburgi János cseh és Nagy Kázmér lengyel király. A találkozó eredményeként megszületett a béke a csehek és a lengyelek között, illetve a három ország között szövetség és kereskedelmi együttműködés jött létre. A fontos esemény 700. évfordulója adja az apropóját a visegrádi vár teljeskörű rekonstrukciójának. 

A visegrádi vár épületeinek állapota az utóbbi évtizedekben nagyon leromlott. Vannak részei, melyek kimondottan életveszélyesek. Az alsóvár épületei beáznak, a fellegvárban pedig egész boltívek omlottak le. A Visegrád 700 elnevezésű program keretében megújul a Salamon-torony és az alsóvár többi épülete, a völgyzárófal és a vízibástya, valamint a visegrádi fellegvár és a királyi palota is. Az egész területet akadálymentesítik és összekapcsolják a várrendszer két pontját, biztosítva ezzel a szabad átjárást. A korszerűtlen kiállításokat is átalakítják a 21. századi látogatói igényekre szabva.

Címkék