szabadidő

szerkesztés

A Dunakanyar leggyönyörűbb panorámája – A Julianus-kilátó és a Hegyes-tető

Szerzők

  • Wágner Gábor

2022. 02. 25. 15:58

A Dunakanyar olyan, mint egy természet formálta ékszerdoboz, amire több irányból is lenyűgöző panoráma nyílik. A legnépszerűbb Dobogókő, de Prédikálószékről is csodálatos látvány tárul elénk, és azt is szeretjük, ami Zebegényből látszik. A kedvencünk viszont a Hegyes-tetőn álló Julianus-kilátó panorámája. De nemcsak emiatt érdekes a környék, hanem túrázásra, kirándulásra is tökéletesen alkalmas.

Nyugodtan és bátran kijelenthetjük: lassan tényleg megérkezik a tavasz, ráadásul csodálatos és kiváló kirándulóidővel. A nappalok is egyre hosszabbak, és már nem délután  4-kor kezdődik el a sötétedés, úgyhogy a hosszabb és megerőltetőbb túrákat is simán bevállalhatjuk. Mint amilyen a Hegyes-tetőre, a Julianus-kilátóhoz vezető út, ami ráadásul azért is ajánlott, mert jó belépő a hosszabb és nehezebb túrák közé. 

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Ha menet közben nagyon elfáradnánk, a túra több ponton is rövidíthető, így lehet belőle 7 km-es túra meg akár 12-14 km-es is. A lényeg: ha a legrövidebb verziót választjuk, akkor legalább 3-4 órával kell számolni, ha a hosszabbat, akkor természetesen többel. 

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

A Hegyes-tetőre három irányból indulhatunk el: Zebegényből, Törökmező felől és Nagymarosról. Mi az utóbbit választottuk, és a városka központi részén, a Nagymaros-Visegrád vasúti megálló közelében álló Szent Kereszt-templomtól indulva vágtunk neki a túrának, az Országos Kéktúra jelzése mentén haladva

A túra első fele megerőltető, mert végig felfelé haladunk, helyenként köves, sziklás talajon, és időnként elég meredekké válik az út. Érdemes rétegesen öltözni, mert ezen a szakaszon nagyon hamar kimelegszik az ember, és ha nem akarja úgy érezni magát, mintha egy szaunát vett volna magára, akkor időnként meg kell majd szabadulnia egy-két ruhadarabtól, nehogy rámelegedjen. 

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Nagymaros széléhez közeledve a város is egyre vadregényesebbé válik, ahogy fogynak el a házak, és amikor beérünk az erdőbe, akkor mindössze annyi a változás, hogy eltűnnek az épületek. A már említett vadregényesség az egész körtúrát – merthogy nagyjából oda érünk vissza, ahonnan elindultunk – meghatározza. Bandukol az ember a fák között, és szinte várja (és nem is csodálkozna rajta), hogy egyszer csak előlépjen valahonnan egy tünde vagy bármilyen erdei lény. 

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Aki akar, az bárhol képes eltévedni, de a Julianus-kilátóhoz meg a Hegyes-tetőre vezető úton azért nem könnyű feladat. Útjelző táblák és sűrűn felfestett kék jelzések segítenek a haladásban és abban, hogy ne térjünk le rossz irányba a jórészt erdős területen erre-arra kanyargó ösvényről. A túra, mint figyelmeztettünk is, nem a könnyebbik fajta – de nem is annyira durva –, viszont egyfelől az útvonal megfelelően karbantartott, másfelől a meredekebb részek rövidek, ami pedig hosszabb felmenet, ott csak közepesen meredek a kaptató. Na és a hangulatos pihenőket még nem is említettük, amikből kialakítottak néhányat útközben, ráadásul szinte mindegyikhez panoráma is társul, úgyhogy nem csak a fáradtság miatt fogunk megállni. Fontos tudni azt is, hogy a túra során nincs lehetőség vízhez jutni, és mivel biztos, hogy szomjasak leszünk menet közben, érdemes egy vízzel teli kulacsot is magunkkal vinni.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Az út hosszabb első fele kaptatókból és panorámákból áll, ez a szakasz a magyarok őshazáját Ázsiában kereső Julianus barátról elnevezett kilátóig tart, ami egy bástyára emlékeztető, kétemeletes, csigalépcsős kőépítmény az egyébként 482 méter magas Hegyes-tető csúcsán

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

A kilátót az Encián Turista Egyesület építtette 1938-ban, és 1939-ben adták át. Abban az időszakban ez a térség turisztikai mintaterület volt, ahol a természetjárók és a kirándulók viszonylag szabadon túrázhattak az erdős hegyoldalakon kanyargó turistautakon és élvezhették a természetet. 

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

De nemcsak nekik volt nagy ajándék a kilátó, hanem nekünk is az: kis túlzással bármelyik irányba nézünk is, páratlan látvány tárul a szemünk elé. Látjuk a Dömöst, a Visegrádi-hegységet, Prédikálószékre átintegethetünk, és ha nagyon meresztjük a szemünket, akkor a távolban (nyugatra) Szlovákiát is láthatjuk. Na és 270 fokban a Duna is ott kanyarog a lábunk előtt, alatt.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

A kilátótól nehezen indul tovább az egyszeri kiránduló, olyan lenyűgöző mindaz, ami körbeveszi, de előbb-utóbb mégiscsak tovább kell menni. Arra pedig nem árt rákészülni, pedig innen már végre lefelé vezet az út – gondolhatjuk azt, hogy akkor innentől az egész már csak sétagalopp. De persze nem így van, ugyanis olyan meredeken kell leereszkedni a túra folytatásában, hogy gondolatban hálaimát rebegünk azért, hogy nem abból az irányból érkeztünk, hanem arra megyünk. 

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Egyszóval lefelé sem mindig könnyebb, mint felfelé, de ha ezen túlesünk, utána már tényleg sétagalopp következik. Itt aztán egy többlehetőséges útkereszteződés kerül az utunkba, ahol eldönthetjük, hogy továbbmegyünk-e még a Büdös-tó, a Köves-mező és a Gubacsi-hálás irányába (ami további 4-4,5 km-t jelent), majd onnan vissza Nagymarosra, vagy elég volt már ez a 7 km is, és egyből a települést választjuk. Akármelyik megoldás mellett döntünk is, ezen a ponton azért simán érezhetjük azt, hogy aznap már megtettük a magunkét az egészséges életmódért

Hasonló tartalmak

Admin mode