gasztró

szerkesztés

Ramen, pho és banh mi – 3 új ázsiai ételbár

Szerzők

  • Pákozdi Nóra

2018. 03. 23. 13:55

A közelmúltban készítettünk pho-összeállítást is, és állíthatjuk, hogy tényleg szép számmal növekszik az ázsiai gasztronómiát bemutató kisebb ételbárok felhozatala. Egyre elérhetőbb az árszabás: a múltban a sushi is luxusfogásnak számított, de ma már akár egy kiadós és eredeti rament is ehetünk korrekt áron. A Király utcában egy apró vietnami helyet, a Keletinél egy japán levesezőt, a Wesselényi utcában pedig egy régi-új banh mi szendvicsezőt mutatunk.

Fotó: Forgács Zsuzsanna - We Love Budapest

Báo Nam Pho

1/3

1077 Budapest, Király utca 73.

Címkék

A Király utca körúton túl eső részén, srégen szemben a Legenda sörözővel, tényleg zsebkendőnyi területen vár a Báo Nam. Annak ellenére, hogy látogatásunk után nem ússzuk meg a kabát- és hajmosást, megvan az a fajta elfuserált kis romantikája, amit sokan szeretünk. Ne várjunk terítőt, katonás rendet és pedantériát, viszont a házias ízek terén nem viccelnek. Egy idősebb úr vagy hölgy várja a vendégeket, barátságosan, segítőkészen. A választékból mi eddig a klasszikus marhahúsos pho-t, a garnélás verziót és a tavaszi tekercset próbáltuk. Az árazás nagyon korrekt, egy kis levesért 1000 forintot fizetünk, a nagy sem éri el az 1500 forintot. A megrakott tányér friss, helyben készült, a ropogós tavaszi tekercsért 1000 forintot kérnek. Savanyított fokhagymát, szószt is bőségesen adnak az ételek mellé. A marhás leves húsa nagyon jó minőségű és ízben gazdag, a leves nem zsíros és kellően jönnek a zöldfűszerek aromái.

Az utcára néző kirakat "padjában" egy magyar-vietnami szótárra lettünk figyelmesek – ha éppen nem a Király utca átmenőforgalmát figyelnénk, el lehet sajátítani pár vietnami kifejezést is. Este tíz óráig nyitva vannak, tehát egy hűvös budapesti este is betérhetünk az ízletes levesre.

Fotó: Forgács Zsuzsanna - We Love Budapest

Big Soup Ramen Bar

2/3

1077 Budapest, Bethlen Gábor utca 6.

Címkék

Amilyen sűrű a vietnami levesezők nyitása, olyan ritkán bukkanunk új japánra, ám most megjött a Big Soup, mint egy éppen készülőben lévő nemzetközi franchise első tagja. A zsúfolt belső VII. kerület helyett ők a Keleti környékét választották – a Bethlen Gábor utcában, sok gyrosos és gyorsétterem mellett rúgnak labdába az esztétikus, egészséges és finom japán fogásokkal. A név elsősorban a ramenre utalt, amiből jó pár félét kóstolhatunk náluk (sós és szójás alappal is!) de gyozák, tempurák, donburik (japán rizses egytálétel), saláták és baók is a választék részei.

A vállalkozást egy ausztrál és egy japán, gasztronómiában jártas férfi álmodta meg és hosszú készülődés után érkeztek meg a Keletihez. Letisztult helyet képzeljünk el, furcsa látványt nyújthatnak viszont elsőre azok az "evőfakkok" ahol a többi vendégtől kissé szeparáltan fogyaszthatjuk el a rendelésünket. Belátni a konyhába is –- stopperórákat szereltek a munkaállomások fölé, hogy minden szabályok szerint haladjon. A személyzet nagyon kedves, bátran kérdezzünk, kérjük ajánlásukat, hogy milyen ízvilág felé haladnánk, mi az, amit még sosem kóstoltunk.

Két rament kóstoltunk, a tan tan men pork (1880 forint) csípős, kicsit zsírosabb, sertéshúsos ragu, míg a szója alapú csirkés változat (1780 forint) a klasszikus ízvilágot, állagot hozza. Mindkettőben tökéletes volt a tojás és a házi tésztát is élmény volt kanalazni. Mély ízű levesekre számítsunk, nagy adaggal.

Kóstoltunk még gyozát, a rákos verziót (3 db 600 forint, 6 db 1200 forint), amihez ajánlásra miso szószt kaptunk. Könnyed, ízletes batyukat mártogattunk. Mivel felhívták a figyelmünket, hogy nagyon el lett találva a kimchi (350 forint) is, így megkóstoltuk. Valóban kiváló volt az erjesztett savanyúság. Meggyőztek és hamarosan a currytől a donburikig megkóstoljuk a kínálatot.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Bánh Mi Szendvicsbár

3/3

1077 Budapest, Wesselényi utca 34.

Címkék

A város első, kifejezetten banh mi lelőhelyéről még 2017-ben írtunk. Laciék a Dob utcában egy falatnyi üzletben készítették a vietnami szendvicseket, ám hamar rájöttek, hogy egy körrel nagyobb helyre van szükségük, nagyon jól működhet a műfajnál a házhozszállítás és bővíteni kell a választékot is. Az új év első felében a Wesselényi utcába költöztek, a fejlődés jegyében. Új szendvicseket találtak ki, önmagában kis húsnyársakat is ehetünk (350 forint), de a híres vietnami kávé is kapható náluk.

Az eredeti patés, tojással turbózott, vietnami sonkával rakott, fahéjas roston sült sertéses, citromfüves sertéses, csirkés, marhahúsos, tojásos-sajtos, tofus-gombás banh mi szendvicsek készülnek Laciék pultjában. Természetesen az összesbe jócskán kerül zöldség, koriander és kérhetünk bele csípős szószt is, a még ütősebb hatás érdekében.

A kiváló szendvicsek mellé fontolgatják, hogy poharas pho-t is árulnak majd, hiszen a környék annyira nincs ellátva pho-vel, plusz a szendvicsek elé jól eshet a fűszeres, forró leves. Ha olyan lelkesen és példás hozzáállással készítik majd azt is, mint a banhn mi-ket (és miért ne tennék), akkor szeretettel várjuk a poharas pho-t is.

Hasonló tartalmak

Admin mode