gasztró

szerkesztés

Mi újság a Belvárosi Piacon? – Champoint 4 monkeys, Husikám és ABC By Beans

Szerzők

  • We Love Budapest

  • Pákozdi Nóra

2019. 04. 09. 16:51

A Belvárosi Piac lassan, de biztosan budapesti „food court”-tá vált, hiszen már sokkal több itt az étkezde, gasztropont, mint a valódi piaci árus. Bíró Lajos volt az, aki elindította a folyamatot, ő volt az egyik első telepes, utána pedig sokan csatlakoztak a csarnok benépesítéséhez.

A tavaszi és az őszi időszak itt a legjobb, hiszen se nem fázunk, se nincs melegünk és szabadon garázdálkodhatunk a jobbnál jobb vendéglátóhelyek között. Megnéztük, milyen újdonságok vannak a piacon mostanság: a Husikám és Anatoli Belov séf jóvoltából sushit is ehetünk, Bíró Lajos, Forgács Zoltán és Szabadfi Szabi bomba reggelikkel és isteni pezsgőkkel készül, a By Beans kávézó pedig szaküzletet nyitott.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Champoint 4 monkeys – fejedelmi reggelik, buborékokkal

1/3

1054 Budapest, Hold utca 13.

Címkék

Jó, hogy vannak még olyanok, mint Bíró Lajos, akik sosem bírnak magukkal és újabb meg újabb ötletekkel állnak elő, ő általában úgy, hogy visz bele valami nagyon mait és hoz mellé a jól beváltból is. A piac földszintjén most például egy reggeliző-pezsgőbárt nyitottak együtt Forgács Zoltánnal és Szabadfi Szabival. Kifejezett reggeliző még nincs itt, pezsgőbár meg aztán pláne nincs, miért ne lehetne a kettőt egy platformra hozni, ha már ez olyan megszokott formula egy madridi vagy éppen lisszaboni piacon?!

Így született meg a Champoint 4 monkeys, ami elég multifunkcionálisnak tűnik, hiszen kiválóan felkészült a bár, mely elsősorban ugye az említett buborékokra koncentrálódik, méghozzá a komolyabb kortyokra, hiszen champagne-okról beszélünk. Emellett büszkék ginválasztékukra is. Aki kevésbé kezdené alkohollal a reggelt, saját készítésű smoothie-k és a By Beans kávéi közül választhat.

Visszakanyarodván kicsit még a champagne-szelekcióra: kevés hely mondhatja el magáról, hogy ennyiféle top champagne márka palackjait tartja, ráadásul általában 4-5 tételt poharaznak is, így nem kell félni, nem kell kirendelni egyből a magnumot! Pedig a Taittinger-től a Deutz-ig készítik be a 1,5 literes magnumpalackokat.

A reggelik is jól indulnak, hiszen a panificiós pékáruk adják a jó alapot, melyhez Lali és Szabi néha elvetemült, néha klasszikusabb ötletei és receptúrái társulnak. Kezdve a kiadós tojásos reggelikkel, mint az omlett vagy a buggyantott tojás (1100 forinttól), a Séf párizsis szendvicséig (1100 forint). Kóstolgattunk a kínálatból, mely tényleg egy fantáziadús felhozatal, amibe ugyanúgy belefér a joghurt müzlivel, mint az osztriga, amit a Vörös Homárból hoznak át, kérésre. Jópofa ez az átjárhatóság, és a profiktól való beszerzés Bíró egyik őszinte és figyelemre méltó ars poeticája.

Rendelhetünk a tapasokból, ami magyar felvágottakat, jóféle olívabogyókat, zöldségeket jelent (70 forint/dkg) és szendvicsből is erősek: fladermausból készült rántott hússal bélelt szendvics (900 forint), szalámis-körözöttes, vagy pácolt lazacos, esetleg mangalicarilettes miniszendvics (400 forint/db), malac lazaccal (2100 forint), saját magunk által összeállított sajtos melegszendvics (1100 forinttól) és a Bíró-féle bizarr melegszendvics (1700 forint) is a menü elemeit képezi.

Ez a bizarr verzió egy igazi nehézbombázó, a pikáns ízű és illatú lajta sajton kívül ugyanígy még egy kis disznósajt is játszik: szerelem vagy gyűlölet első harapásra. Szombatonként pedig a bundáskenyér másképp is készül – a rák és a spenót a főszereplője a laktató reggelinek. A titkos kedvencünk a lazacos túrós batyu volt, ami valóban az, amire gondolunk: a szuper klasszikus túrós táskába kerülnek a lazacfalatkák – őrület, de nagyon jól működik.

Reggelizőkben eléggé otthon vagyunk, és be kell vallani, ez egy elég ütős és egyedi választék. Pláne élvezni mindezt hétvégén, egy-két pohár könnyedebb champagne-nyal: fejedelmi program!

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Husikám – fúziók, húsok, szabad stílus

2/3

1054 Budapest, Hold utca 13.

Címkék

Egészen a Zoltán 18 lakásétteremig kell visszamennünk, hogyha a Husikám történetét göngyölítjük fel. Anatoli Belov igazi öntörvényű fazon, az a fajta séf, aki ahelyett, hogy divathullámokat lovagolna meg, és mindig az aktuális trendre figyelne, inkább saját stílusában alkot. Mindegy, hogy Vancouver vagy Budapest, nem az adott nemzet ízlése szerint állítja össze vagány tányérjait, hanem a saját szabályai, kreativitása szerint.

Az említett Zoltán 18 volt az első budapesti állomása, melyet szintén kanadai-magyar üzlettársával, Katona Krisztiánnal csináltak, ezután pedig következett az Arany János utcai hússzentély, ami sajnos nem tudta megkapni az összes engedélyét ahhoz, hogy valóban beinduljon az, amit megálmodtak, vagyis a saját érlelésű, füstölésű, prémium minőségű húskészítmények előállítása. Ez a projekt úton van, de addig is itt van nekünk a Belvárosi Piacon fellelhetői Husikám, az ételbár, ahol nem árt a kellően laza hozzáállás és bizalom, hiszen annyira semmi sincs kőbe vésve, nincs egy fix menü, hanem táblára íródnak fel a napi attrakciók.

Ez persze nem új formula, de valahogy náluk másképp zajlik egy ebéd, mint a többi táblás helyen. Mikor náluk jártunk, épp két barátnő sétálgatott a Husikám előtt, mikor kiszúrták, hogy már kopog a szemük az éhségtől, csak éppen nem tudnak választani a piac sok lehetősége közül. Gyorsan elmesélték nekik, hogy ez egy fúziós ételbár, sok az ázsiai elem, de a magyar gasztronómiát is beletekerik mindebbe, van hal, sok az ízes hús és nem spórolnak a fűszerekkel sem. A két lány hamar helyet is foglalt és megebédelt náluk.

Mi is így tettünk, és saját preferencia helyett rájuk bíztuk magunkat. A táblán a sokféle sushi mellett gulyás marhapofából, vörös miso leves, teriyaki csirke, wiener schnitzel, specli, burgonyasaláta, uborka is szerepelt. De mostanában például mexikói tacók is készülnek a konyhán, laposhalból, bárányhúsból, pikáns salsákkal. Sűrű vendég a vadhús is, Belov úgy hírlik, nagyon jól bánik a szarvassal.

Végül elsőként teriyaki csirke érkezett, rizzsel és kimchivel: ez omlós csirkehúst jelentett, harmonikusan és bátran fűszerezve, amitől jó karaktert kapott a fogás. Tetszett a kimchi, mely nem a nagyon csípős iskolát követte, hanem éppen annyira volt pikáns, hogy egészen hamar el tudtuk fogyasztani a csirke mellé.

Egy „inside out” sushitál is érkezett, ami szintén nem a feszesebb stílus képviselője, vagyis a tálalása husikámos, nem a megszokott precíziós japán, hiszen mégis csak egy fúziós helyen járunk. Egy nagy tányérra halmozták a kifordított sushitekercseket, melyek kaptak még plusz szószt is – tényleg szabadon lett értelmezve. Ízeiben és frissességében kedveltük, de a surimi megoldás nem jött át annyira – jobbat tett volna neki a hal, a rák. Az ételekért 3000 és 5000 forint közötti árat kérnek el, és egyértelműen kedveznek azoknak, akik nem csak csipegetni szeretnének, hanem a jóllakás a cél.

A fix nyitvatartásuk mellett pop-up brunch-ok, vacsorák is előfordulnak a Husikámnál és kisvártatva az Arany János utcai egység is újáéled.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

ABC by Beans – kávé szaküzlet specialty kapszulákkal

3/3

1054 Budapest, Hold utca 13.

Címkék

A By Beans nemcsak egy kellemes hangulatú specialty kávésarok, hanem a piac egyetlen ilyen műfajú helye. Nagyon kellett már egy kifejezetten kávéval foglalkozó üzlet ide, és elég hamar, sokan megszerették őket barátságos és professzionális hozzáállásuk miatt. Még mindig a göteborgi Per Nordby márka az első a kávézóban, és továbbra is isteni a forró csokijuk is, úgy érezték, annyi izgalmas, kávéval kapcsolatos dolgot szeretnének árulni, és megmutatni, hogy szintet kell lépniük.

A csöpp kávézóban már aligha fértek volna el az eszközök, kávés csomagok, könyvek, csészék, kapszulák, így kialakítottak a közvetlen közelükben egy ABC névre keresztelt kávés shopot is. Így átláthatóbb mind a kávézó, mind a kisbolt, nincs helyhiány, viszont van helyette csupa szép és hasznos termék mindazoknak, akik a kávézást rituálénak tartják, és szinte a napjuk fénypontja a forró koffeinos ital legurítása.

Az ABC By Beans egyik legjobb húzása, hogy a mindenféle kávés holmi és eszköz mellett specialtykávé-kapszulákat is árul, vagyis beköltözhet a világos pörkölésű, újhullámos kávé az otthonokba is.

Hasonló tartalmak

Admin mode