Gasztró
7 hely 7 különleges szendvicse – az ujjnyi vastag párizsistól a spirulinaszivacsosig
Fotó : Mudra László
vaslap burger, burger, szendvics

Méltatlanul keveset foglalkozunk a szendvicsekkel, hiszen letaszította őket a trónról a burger. Pedig egy tényleg igényesen elkészített szendónál néha kevesebb dolog esik jól. Körülnéztünk a városban, hogy hol érdemes egész étkezésnek beillő, tartalmas darabokat fogyasztani, legyen az klasszikusabb vagy egzotikusabb fajta. A rántott húsostól haladjunk a távol-keleti verziók felé. Ha minden trendet félresöprünk, akkor rájöhetünk, hogy az első és legjobb street food mégiscsak egy kraftos szendvics lesz!

Devil's Prézli Vaslap BpBARbq Bánh Mi szendvicsező Budapest Bagel TöLTő Champoint 4 Monkeys

Devil's Prézli

Fotó: Csudai Sándor / WLB

Az első és legfontosabb infó, hogy akármennyire is magos buciban építkezik, a Devil’s Prézli finomságai nem burgerek, hanem háromféle rántott hússal bélelhető szendvicsek. A Lövőház utca egyik legújabb helye szeretne minden olyan embert jóllakatni, aki szereti a műfajt, ám szakítana a fojtós, restis, folpackba nyomorgatott verziókkal. Saját szószok, egyedi morzsák, roppanós savanyúk találkoznak, ráadásul egy olíva-repceolaj keverékben sütnek, mely íz sosem kerül előtérbe, és a zsiradék hasfájást sem okoz. Csirkemell, combfilé, tarja és persze karaj közül választhatunk, 14 dekás változatban. Nyolc változatot kínálnak, de akár saját kombónkat is összerakhatjuk.

 

  • Tipp: a “4”-es versenyző: madársaláta, rántott hús, cheddar, sült bacon, uborkalekvár

Vaslap

Fotó: Mudra László

A Dohány utcai Vaslapot sem régen fedeztük fel, de annál jobban tetszik egyszerűsége és szerénysége. Alapvetően burgeres hely, viszont nekik is van rántott húsos szendvicsük, méghozzá egészen sajátos verzióban. Buci, illetve inkább kalács, vagy briós a Panificióból, jégsaláta, a ház klassz remuládja, csemegeuborka és a hús, ami nem fritőzben sül, hanem a névhez hűen a vasapon, méghozzá vajon. Omlós, elképesztően selymes lesz, és már első harapásnál lehunyjuk a szemünket, hogy sose érjen véget a schnitzel-álom. 

 

  • Tipp: schnitzelszendvics

BpBARbq

Fotó: BpBARbq

A BpBARBq Serényi Zsolt és Urbán Roland műhelye 2016-os nyitása óta stabil pont a belvárosban, ha valaki szmókerben készült szegyet, oldalast, egyéb húst kívánna. A benti tévéken BBQ tematikájú műsorok mennek, a lazaság pedig alap. Egyik ikonikus ételük lett elég hamar a Reuben szendvics, mely névadója egy nebraskai zsidó származású, litván csemegeboltos és nagy pókeres. New York-ban szinte minden deliben rendelhetünk Reuben-t, igazi teli találat, Budapesten azonban ritka vendég. Pedig a rozskenyérbe halmozott omlós marhahús, a svájci sajt és a savanyú káposzta kombinációja úgynevezett orosz dresszinggel laktató, ízes, emlékezetes szendvics.

 

  • Tipp: Reuben szendvics
BpBARbq
  • 1072 Budapest, Akácfa utca 24.

Bánh Mi szendvicsező

Fotó: Hirling Bálint / WLB

Rengeteg a vietnami büfé és levesező, de bánh mit aligha találunk a városban. Szerencsére a Wesselényi utcában azért van lehetőségünk elfogyasztani egy-egy ázsiai szendvicset. A kedves családi vállalkozás egy még kisebb helyről indult, ma viszont már kiszállítással is foglalkoznak és már 12-féle szendvics közül választhatunk. Egy felezett bagettba kerülnek a hozzávalók, a májpástétomtól a szárított sertéshúsig, továbbá zöldségek, szószok is dukálnak, hogy ne legyen száraz érzetünk. Korianderrajongóknak kötelező.

 

  • Tipp: májpástétomos szendvics, sült tojással

Budapest Bagel

Fotó: Budapest Bagel Facebook

2013-ban indult útjára a bagel műfaj a városban, a Budapest Bagel jóvoltából. Biztos sokan emlékeznek, amikor még csak a Telepen haraphattunk a szendviccsé formált lyukas „zsömlékbe”, de azóta jócskán kinőtték magukat. A Baross utca és a Juicy mellett hamarosan Budán is nyitnak egy üzletet, sőt, kevesen tudják, de Hágában is ehetünk a tartalmas Budapest Bagelekből. A szendvics Mekkája egyébként szintén New York, de ott a tradicionálisabb receptúrákban bíznak, míg nálunk sokkal fantáziadúsabb variációk közül választhatunk ebédnek/vacsorának valót. 

 

  • Tipp: kacsamájkrém-körte
Budapest Bägel
  • 1083 Budapest, Baross utca 4.

TöLTő

Fotó: Szabó Gábor / WLB

Kár lenne lehotdogozni a Töltő hihetetlen precizitással készülő gurmészendvicseit, mivel az lehet, hogy a formátum hasonlít, de a belbecs és gasztronómiai érték köszönőviszonyban sincs az amerikai „kutyával”. Juba Benedek koncepciója 2015 óta töretlen sikernek örvend, hiszen a téma kimeríthetetlen, pláne, ha ilyen kezekbe kerül. A kolbászok saját töltésűek, a „gasnish”, vagyis a körítés pedig mind ízre, mind küllemre művészi. Csirke, marha, sertés és vadhús is megjelenik a menün, vannak szezonális ajánlatok, és a szószaik is szuperek.

 

  • Tipp: shitakegombás vaddisznókolbászos wakame salátával, chinkiang szósszal, spirulinaszivaccsal
TöLTő
  • 1077 Budapest, Wesselényi utca 31.

Champoint 4 Monkeys

Fotó: Csudai Sándor / WLB

A Belvárosi Piac legújabb helye champagne bár és reggeliző egyben, mögötte pedig a vendéglátás sokat látott, profi férfiai állnak. Közülük az egyik éppen Bíró Lajos gasztrolegenda, aki minden évben előáll valami jól működő őrültséggel. Ilyen volt a párizsis szendvics is, amit a Palatinuson kínáltak, ám most a Champoint 4 Monkeys-ba költözött. Hibátlan kovászos kenyér az alap, selymes házi majonézzel kenik, frissen vágott újhagymával szórják és erre hasal a 99% hústartalmú párizsi, ujjnyi szeletben. Felfér még a kenyérre egy kis főtt tojás és csemegeuborka is. Jó kis geg, mert ebben a prémium összeállításban nem a hó végét idézi, hanem inkább gazdag reggeliket, . 

 

  • Tipp: a Séf párizsis szendvicse