Március 22-én kezdődött és május 12-ig tart az idei Budapest FotóFesztivál, melynek sűrű és változatos programjai közül emeltünk ki néhányat. A 2024-ben már nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő fesztiválon mind a kortárs magyar, mind a nemzetközi fotográfia, mind az ifjú tehetségek, mind a nagy nevek szerepelnek a programpontok között.

1. Női fókusz a Műcsarnokban

Az idei Budapest FotóFesztivál legnagyobb volumenű kiállítása a Műcsarnokban látható gyűjteményes tárlat, ami március 23-án nyitott és május 12-ig tekinthető meg, és aminek nem véletlenül az a címe, ami. A nagynevű Magnum Photos öt női alkotójának (Eve Arnold, Inge Morath, Marilyn Silverstone, Susan Meiselas és Nanna Heitmann) képeit nézhetjük végig. Időben és térben sokfelé megfordulunk a fotókat nézegetve, a tárlat szereplői között van már lezárt életművű alkotó és ma is aktív, fiatal fotográfus. A női szemszög azonban nemcsak ezen a kiállításon érhető tetten, hanem a fesztivál több kiállítására is jellemző.

2. Magyar Sajtófotó Kiállítás a Robert Capa Központban

Április 12. és június 2. között tart nyitva a Robert Capa Központban a hazai sajtófotózás jelenlegi állapotát bemutató kiállítás, ami egyben pályázat is, díjakkal. Összesen 250 fotográfus nevezte be közel 2500 munkáját, ami rengeteg fotót jelent, valamivel több mint 6800-at. Ezekből ad a tárlat egy átfogó, sokszínű és izgalmas gyűjtést, ami csupa tavaly készült fotóból és fotósorozatból áll. Ha valaki elefántcsonttoronyban él, a kiállítás alapján kap majd egy kimerítő és pontos képet Magyarország és részben a világ helyzetéről, mindezt csupa remek, profi fotó segítségével.

3. Fiatal Magyar Fotográfusok a Klauzál6 Galériában

A mindenkori jelen legjobb fotográfusai meg a múlt legnagyobb legendái mellett ugyanennyire fontos, hogy mit hoz a jövő, kik lesznek azok, akik pár év múlva határozzák meg majd a hazai fotográfiát és fotóművészetet. Idén a Klauzál téri Klauzál6 galériában április 1–21. között tekinthető meg a Fresh Meat című csoportos kiállítás, melynek résztvevőit egy korábban – a 35 év alatti alkotók számára – meghirdetett pályázat alapján kurátorok válogatták ki. A témák és a stílus alapján sokszínű és kötetlen, friss energiákat felmutató kiállítás várja az érdeklődőket.

Kultúra

Fresh Meat – A Budapest FotóFesztivál kiállítása 35 év alatti fotográfusok munkáiból

Program adatai

Klauzál6 Projekt Galéria Facebook-oldal 2024. április 2., kedd 18:00 - 2024. április 21., vasárnap

4. Joan Alvado a Cervantes Intézetben

A Barcelonában élő spanyol fotóművész kiállítása március végén nyitott meg, és május 11-ig tekinthető meg a Cervantes Intézetben. Egy valós alapú, nagyon izgalmas legenda köré szerveződik a tárlat. Eszerint az I. világháború idején, 1917-ben egy német tengeralattjáró megtorpedózta a Llanishen gőzhajót Cadaqués partjainál. A hajóroncs bontására egy görög tengerészcsalád, a Kontos család érkezett, akik a munka elvégeztével le is telepedtek a környéken, búvárokként és korallhalászokként keresték a kenyerüket. Ezt dolgozza fel, ez a történet inspirálta a spanyol alkotó fotóesszéjét

Kultúra

Joan Alvado: A korall balladái

Program adatai

Instituto Cervantes (Vörösmarty utca 32.) További információ 2024. március 27., szerda - 2024. május 11., szombat

5. Isabel Muñoz a Mai Manó Házban

A március 27. és május 18. között megnézhető kiállítás fényét emeli, hogy csupa olyan kép szerepel, ami még sosem hagyta el a fotós műtermét, most kerül első ízben a nagyközönség elé, ráadásul az Omega című tárlat a Mai Manó Házból indul világkörüli útjára. A spanyol fotóművész már 30 éve fotózza a világot keresztül-kasul, elsősorban azokat az ősi civilizációkat, melyek kitartóan őrzik rítusaikat és tradícióikat. A kiállítás képeivel bejárhatjuk a Földet Japántól és Kongótól kezdve Iránon és Bolívián keresztül Törökországig, Etiópiáig, Elefántcsontpartig és még tovább is.

(Borítókép: Susan Meiselas: Lena On Thy Bally Box, ami a Műcsarnok kiállításán látható)

Címkék