Újpest-központ közelében, az újpesti tűzoltóság szomszédságában találjuk a Tűzoltó Skanzent, ami könnyen megközelíthető célpont, és ahol régi tűzoltóautókat nézegethetünk, sőt felmászhatunk rájuk, és beülhetünk a vezetőfülkébe, de szelfizhetünk is velük. Első osztályú családi szórakozás lehet ez a kis parkocska, ami nagy műgonddal, fantáziával és ízléssel lett kialakítva. Már a bejárattól is leesik az ember álla, mert egy tűzoltóautón keresztül léphetünk be a skanzenbe.

A Tűzoltó Skanzen Béres Ferencnek köszönheti a létét, aki az újpesti tűzoltók parancsnoka. Az energikus, határozott fellépésű lánglovag-főnök olyan embernek tűnik, hogy ha valamit a fejébe vesz, akkor addig nem nyugszik, amíg meg nem valósítja, de ha mégsem, akkor pedig addig töri a fejét, amíg ki nem talál valami mást a dugába dőlt első terve helyett. A Tűzoltó Skanzen esetében is valami ilyesmi történt.

Az eredettörténet szerint a kerületi tűzoltóság épülete mellett volt egy hatalmas kiterjedésű, használaton kívül álló terület, ami nagyon régóta szúrta már a parancsnok szemét, és szeretett volna kezdeni vele valamit. Béres Ferenc pedig pont nem az az ember, akinek ne lennének ilyen esetben ötletei. 

Merthogy több is volt, például az állomány részére szeretett volna létesíteni itt focipályát vagy felnőtt kondiparkot, de sajnos mind túl drágának bizonyult, ezért ezek a tervek megrekedtek az ötlet fázisban.

Az újpesti tűzoltólaktanya egyik emelete viszont múzeumként is funkcionál, és ez adta végül az ötletet, hogy valami ahhoz köthetőt kéne az elhanyagolt telken is csinálni. Akkor merült fel, hogy esetleg régi tűzoltóautókat kéne itt kiállítani, méghozzá olyan formában, ahogy sehol máshol nincs: csupa olyan járművet, ami Magyarországon készült és ami itthon is volt forgalomban.

Első körben összeszedték, hogy milyen autók jöhetnek szóba, és hogy azok közül melyikhez találnak kiállítható példányokat. a skanzenbe végül nyolc autó került, melyek között van egy a többitől némiképp elüt. Ennek nem piros, hanem szürkészöld a színe (sőt eredetileg szürke volt), mert vállalati tűzoltóautóként funkcionált, ráadásul még jobbkormányos az 1949-ben elkészült jármű.

A többi viszont mind a hivatásos szolgálat autója volt, csak más-más korszakokban. A legrégebbi darab a Budapesti Szivattyú- és Gépgyárban 1910-re elkészült gőzfecskendő, ami ráadásul még mindig működőképes állapotban van.

A skanzen kialakítása nagy odafigyelésről és műgondról tanúskodik. A már említett bejárat, az autók szellős elrendezése, a park hangulata, a tűzcsapokkal és tömlőkkel kijelölt haladási irány, valamint a hazai tűzoltóság történetének legfontosabb eseményeiről beszámoló tájékoztatótáblák plusz vonzerővel bírnak, de azért a park legfontosabb elemei mégiscsak az autók. Kicsit mi is tűzoltóvá válhatunk, mert az összes járműbe fel lehet mászni és be lehet ülni. A gyerekek biztosan imádni fogják, de talán még a felnőttek is.

A skanzen ráadásul ingyen látogatható, de nincs hivatalos nyitvatartási idő, hanem előzetesen, telefonon vagy e-mailben kell időpontot egyeztetni. Az pedig külön jó pont, hogy a parkot akkor is kinyitják nekünk, ha csoporttal megyünk, meg akkor is, ha csak egy szál magunkban. Vagyis a Tűzoltó Skanzen kiváló hétvégi program lehet akár családdal, akár barátokkal, akár csak úgy magában mozog az ember.

Címkék

Elérhetőségek

Tűzoltó Skanzen 1046 Budapest, Szent László tér, a laktanya udvara Facebook-oldal