gasztró

szerkesztés

Ide menj csípős falatokért Budapesten – Chilli Village és Manga Cowboy

Szerzők

  • Pákozdi Nóra

2017. 11. 14. 16:09

Vannak, akik vad vizeken eveznek, mások a tetoválásra indulnak, megint mások viszont attól lesznek izgatottak és az hajtja őket, hogy minél csípősebb dolgokat is el tudjanak fogyasztani. Ők még a krumplis tésztát is megküldik bogyiszlóival, de a pho levesek alapízét sem ismerik, mert mielőtt megkóstolnák, már érdeklődnek a paprikák után. A Képíró utca chili szaküzlete és ételbárja elkényezteti a csípősért rajongókat és akár tüzelő pattogós cukorkát is beszerezhetünk náluk, míg a Manga Cowboy-ban véresen komoly a helyzet és egy tál csirkeszárnnyal lebénítják a nyelvünket és felpumpálják a szánkat.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Chilli Village

1/2

1053 Budapest, Képíró utca 8.

Címkék

Közel a Kálvin térhez, a szűk, különleges hangulatú Képíró utcában kapott helyet a Chilli Village. Élén Schwarcz Borbálával, aki mindenképp ezen a környéken szeretett volna üzletet nyitni, paprika tematikával. Vallja, hogy az ehetetlenül csípős már butaságaromság, de a gasztronómiai értékkel bíró, ízes, karakteres paprikák igenis megérdemelnek egy külön "szentélyt", ahol lehet kóstolgatni, beszélgetni és akár kihívásokat is rendezni. Mindig érdekelte a téma, a kis üzlet nyitása előtt pedig sok chilifesztivált megjárt és megismerkedett a termelőkkel, a Scoville-skáláláról innen és túl.

2017 ősz végén nyitotta meg az üzletet, ami gyakorlatilag kettős funkciót tölt be: egyrészt kávézhatunk, levesezhetünk és szendvicsezhetünk, másrészt a hosszúkás üzlethelyiség végig van rakva polcokkal, amiken katonás rendben sorakozik a csípős legénység. Hazai versenyzők, külföldi legendák és még kevésbé ismert, de ígéretes termékek. Emellett nem maradnak el a paprikás apróságok sem, úgy, mint kitűző, nyaklánc, vagy éppen mini chilitartó fiola. Persze ne a Váci utcai stílusra asszociáljunk, elmarad a csikóbőrös kulacs, a paprikás motívumot más kontextusba helyezték.


Borbála számos saját krémet kísérletezett ki, a bent lévő termékek segítségével és a szendvicsünket személyre szabhatjuk összetevők és csípősség szempontjából is. Nekünk a fügechutney-s, brie sajtos összeállítás tetszett a legjobban, de például a chorizóval is jól passzintották a csípős szószokat. A napi levest is kérhetjük bőven tüzesebben: chilipelyhekkel vagy esszenciákkal. Érkezésünkkor egy hagyományosabb zöldbableves készült, de eléggé megpakoltuk pelyhekkel, és így rendesen megizzasztott a forró előétel. Mellettük süteményeket is találunk a pultban, ami lehet, hogy a leves után nem tűnik annyira csípősnek, de a kekszekbe, sütikbe is kerül bőven a chiliből.

Amennyiben nem falatozni jöttünk, úgy a polcok gazdag választékára hívnánk fel a figyelmet, a teljesség igénye nélkül: Gabko, Fenevad Chili, ChiliChill & Zölddió, Paprika Jancsi, CsakaChili Kert & Bolt, Chili Army, Beszósz Manufaktúra, Rob-Chi, Danka Chili, Chilli Village Zubogy termelők és az M-garden forgalmazó termékei. Persze folyamatosan megy a kóstolás, kutatás és mindenre nyitottak. Chilis robbanócukortól kezdve a nagyon erős csokoládékig. Otthon használatos paszták, pesztók, esszenciák is mind beszerezhetők náluk. Csak bírjuk zsebkendővel!

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Manga Cowboy

2/2

1092 Budapest, Ráday utca 31.

Címkék

A Manga Cowboy 2009 óta meghatározó szereplője a Ráday utcának: nem ártott nekik a metrófelújítás, a VII. kerületi burgerdömping sem ásta alá terveiket. Fix szereplők, nagy törzsvendégi körrel, rengeteg öltettel és jó gegekkel. Valamikor a nyitást követően indult náluk a csípős őrület, ugyanis kitalálták, hogy amerikai módra feltesznek az étlapra legalább egy "elpusztíthatatlannak" vélt fogást. Kill Bill pedig azóta is szedi áldozatait... vannak akik elbuknak, vannak, akik évente próbálkoznak nagy kihívással és ezzel fel is kerülnek a honlapon elérhető "Dicsőségfalás"-ra. Ezek azok, akik nem hökkennek meg attól, hogy az egyedi receptúra alapján összeállított, brutálisan csípős, már-már maró szósszal bebalzsamozott csirkeszárnyakat megegyék mind egy szálig.

Az étlapon természetesen szerepel, hogy saját felelősségre rendeljük be a Kill Billt, s mikor egyeztettünk velük a cikk elkészülte előtt, bizony félig komolyan mondták, hogy ez tényleg necces műfaj, éppen hogy alkalmas a fogyasztásra. Sok legendát hallottunk a Manga Cowboy csirkeszárnyairól, a másik csípős tételt, a Kamikaze burgert pedig már kóstoltuk és szeretjük is, de a szárnyak, akár Damoklész kardja, mindig csak úgy fenyegettek az étlapról. Eddig.


A Kill Bill csirkeszárnyak nagyon betegek: először csak beleszagoltunk a látszólag ártalmatlannak tűnő csirkerakásba, de már az illat agyig hatolt. Aztán az első kis szószpötty megkóstolása is dülledt szemekhez vezetett. Sírni ér? Vizet inni ugye nem szabad? Bevalljuk, nem jutottunk sokáig a hat darab szárnnyal, kettőt sikerült leküzdeni. A vicc, hogy megérte, mert elég földöntúli érzés volt. Mint akinek elverték a száját egy kis csalánnal, és pár óra múlva mindezt egy gyomorszáji tábortűzzel fejelték volna meg.

A Kamikaze burger még mindig csíp, de (pláne a szárnyak után) csak ipari tanuló az emlegetett fogáshoz képest. Mangáék saját, 350 000 SHU-s chili olajukkal is elkényeztetik a kapszaicin-függőket – még mindig ők azok, akik nagy örömmel foglalkoznak ezzel az egyre nagyobbra duzzadó chili-rajongótáborral.

Hasonló tartalmak

Admin mode