gasztró

szerkesztés

Itt a böjt! 6 hely, ahonnan jó minőségű, húsmentes fogásokat rendelhetsz

Szerzők

  • Nemes Nóra

2021. 03. 23. 0:00

Nemcsak a száraz novembert, a húsvét előtti böjtöt is érdemes kipróbálni. Ha 40 napig képesek vagyunk húsmentesen étkezni, akkor utána sokkal könnyebb lesz egy bolygóbarátabb étrendet kialakítanunk – nem beszélve arról, hogy a saját emésztésünket is megkönnyítjük, ha heti egyszer-kétszer nemet mondunk a húsra. Az alábbi összeállításban csupa olyan helyet hoztunk, ahonnan jó minőségű, változatos vega fogásokat rendelhetünk – a Bolt Foodon keresztül is.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Vegan Love

1/6

1114 Budapest, Bartók Béla út 9.

Több Infó

Címkék

A vegán kézműves hamburgerek úttörőjét már két helyen is megtaláljuk – a bázisnak számító Bartók Béla úti étterem mellett már a belvárosban, egy jóval nagyobb helyen is. Ebből ugyan nem sokat profitálunk jelenleg, de érdemes megnézni a házhoz szállítós étlapjukat ott is, ugyanis nagy különbség van a két egység kínálata között – szerencsére nem minőségben. A Bartókon a megszokott burgerek mellett egyszerűbb hot dogokkal, szendvicsekkel és vegán gírosszal várnak, míg a belvárosban kicsit finomabbra van hangolva a burgerkínálat, akárcsak a hot dogé, és a szendvicsek között is találhatunk újdonságokat. A snackek között pedig akad vegán chicken nuggets, sőt vegán buffalo wings és rákfarok is.

Fotó: Tahina Bite – Facebook

Tahina Bite

2/6

1077 Budapest, Wesselényi utca 2.

Címkék

Közel-keleti hagyományok vegán trenddel ötvözve a Dohány utcai zsinagóga mellett – így lehetne összefoglalni egy mondatban a tavaly nyáron nyílt Tahinát. Az egészséges, növényi alapú fogásokat kínáló minigyorsétterem felhozatalában találunk wrapeket, szendvicseket, falafeltálakat és mártogatósokat – kiváló alapanyagokból, helyben készítve. A konyhára nem kerülnek feldolgozott adalékanyagok, és cukrot sem használnak – ételünket pedig újrahasznosított csomagolásban vihetjük haza. 

Fotó: Ropogó

Ropogó – Múzeum körút

3/6

1053 Budapest, Múzeum krt. 41.

Címkék

A Múzeum körúti Ropogó egy asztalhoz ülteti a vegákat a húsevőkkel, és a fókuszba a rántott élvezeteket helyezi – annyira egészséges módon, amennyire csak lehet. A rántott húsok és halak mellett bőven találunk bundázott zöldséget és sajtot is a kínálatban, köreteik pedig igazán kreatívak és egyedülállóak – a tulajdonosok feltett szándéka volt, hogy nemcsak a bundát fogják kicsit feltuningolni, de a köreteken keresztül is megmutatják, hogy ez már itt a 21. század, és van élet a hasábburgonyán és a rizsen túl is. A krumplisalátát például kecskesajttal és dijoni mustárral turbózzák, az uborkasaláta római salátával, földimogyoróval és misóval érkezik. Tökéletes választás, ha nagyon unjuk a böjtöt, valami újra, mégis hagyományosra vágyunk!

Fotó: Forgács Zsuzsanna - We Love Budapest

Jimmy'Z Vegan Burger

4/6

1065 Budapest, Podmaniczky utca 20.

Címkék

Bár a nevében burger van, a Jimmy'Z Vegan jóval többet tud annál, mint hogy egy mentes hamburgerező legyen. Szendvicseik kifejezetten kreatívak, nemcsak a húspótló pogácsára ügyelnek, de arra is, hogy minél többféle és minél változatosabb ropogós zöldség kerüljön a két zsemle közé – szép adag házi szósszal megfejelve. Az étlapon találunk még izgalmas vega toastokat, reggeliket és Vietnam egyik kedvenc street foodjának, a bánh mìnak a vegán változatait is. Bár a Jimmy'Z-ben kizárólag vegán fogásokat találunk, léleknyugalommal rendeljünk tőlük akkor is, ha csak éppen tisztulnánk – az élményből semmit nem fog levenni a hús és állati eredetű alapanyagok nélküli kínálat. 

Fotó: 101Bistro

101Bistro

5/6

1024 Budapest, Széll Kálmán tér 5.

Címkék

Az ősszel nyitott kortárs tajvani bisztróba mindig érdemes betérni, mert a jól megszokott, sok helyen kapható generál ázsiai menün kívül is képesek újat mutatni, a részben kínai, részben japán alapokon nyugvó tajvani ízeken a portugál, a francia és az amerikai gasztronómia is nyomott hagyott. A 101Bistro nem szakosodott a húsmentes ízekre, viszont az egész városban egyedülálló húsmentes és vegán fogásaik vannak, melyek ráadásul rendszeresen változnak is. Így a böjti időszakban mindenképp kóstoljuk meg az újévi salátát vagy a mogyorós dandan mient – le se jövünk többet a húsmentes táplálkozásról!

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Curry House

6/6

1125 Budapest, Diós árok 15.

Címkék

Az indiai ízek kedvelői nyilván ismerik a Curry House-t, még akkor is, ha tavaly a belvárosból a II. kerületbe költözött. Akik viszont csak a böjtöt próbálják feldobni, azoknak is érdemes közelebbről megismerkedniük az indiai étteremmel. Bár nem kifejezetten húsmentes ételeket kínálnak, a tradicionális indiai konyhában rengeteg zöldségétel van, a mártogatósoktól kezdve a curryken át egészen a rizses ételekig. Hogy az indiai tejsajtot vagy a különböző zöldségeket választjuk-e alapul, az mindegy is – tuti, hogy legalább egy hétig (ha nem tovább) ehetjük a vega változatokat. 

Cikkünk a Bolt Fooddal együttműködésben készült. A cikkben található helyszíneket megtalálod a Bolt Food alkalmazásban, amelyben számos további étterem kínálatából is válogathatsz, így biztosan megtalálod az alkalomhoz és a hangulatodhoz leginkább passzoló ételt! 

Hasonló tartalmak

Admin mode