gasztró

szerkesztés

Mutatjuk, hol érdemes falatozni buli után, hazatérés előtt

Szerzők

  • We Love Budapest

2023. 02. 07. 15:44

Optimális esetben egy könnyed baráti iszogatás vagy buli után egyből hazavezet az utunk, de a fröccs, a sör, a long drinkek és néha még a limonádé sem kímélik a bélést, sokszor sikít a szervezet egy kis szénhidrát után. Nem beszélve arról, hogy a reggel is elviselhetőbb, ha nem a korgó gyomor hangjára ébredünk. Bár a 2020 előtti éjjeli street food kínálatot már meg sem közelítjük, még mindig maradt pár biztos pont éjfél után, ha lefojtanánk az esti italokat, és nem az otthoni üres hűtőt nyitogatnánk.

Próbáltunk olyan helyeket összeválogatni, amikben ritkán csalódtunk, ahol valóban finom és laktató ételeket készítenek még az éjjeli órákban is. A lista alapvetése, hogy legalább egy nap éjfél után is nyitva tartson az adott hely, sajnos a 24:00-ig ételt készítő helyek most nem szerepelnek. Így eshetett meg, hogy bármekkora kulthely a Szeráj a Szent István körúton, már nincs hajnalba érő nyitvatartásuk, ezért ebből a szórásból most kimaradnak. Pedig voltak idők, amikor a Margitszigeten még dudorgott a ChaChaCha, a Holdudvar, a Honvéd utcában imádtuk a Süsit, és nem tudtuk elképzelni a hajnalt a török kebabok nélkül. 

Ugyanitt megjegyezzük, hogy egy húzósabb éjszaka után néha már annak is örülünk, ha bárhová ledobhatjuk magunkat, vagy az ablakon át még gőzölgő ételt adnak, sokszor nem válogatás kérdése a hajnali sznekkelés. Inkább a fellelhető hely és a pénztárca tartalma a sorvezető. Természetes, hogy a pulzuspontokon több a szereplő, de az éjjel is nyitva tartó étkezdék nem követték le a város szórakozási lehetőségeinek változásait, ezért bőven elférne még egy-két budai ponton is a pizza, a görög gírosz és a már „nyugdíjba vonult” hot dog is, ami nincs is a válogatásunkban, holott remek pótvacsi. 

Fotó: PizzaMe

Pizza Me

1/9

1061 Budapest, Király utca 20.

Több Infó

Címkék

Nagy öregek már az éjszakai utcai pizzaszeletekben: a Pizza Me régóta hozza azt az állandó minőséget, ami miatt a műfajukban piacvezetőnek számítanak. Szerencsére rengeteg helyen megtaláljuk őket az egész országban, a főváros fontos csomópontjain, a bulihoz közel eső helyeken pedig akár reggel 7-ig is kitartanak, hogy egy gőzölgő diavolát vagy tartufatát tegyenek elénk. A hajnalig/reggelig pizzát sütő helyek között találjuk a Dob utca, a Keleti, a Király utca, az Oktogon, az Astoria, a Móricz, a Bazilika, a Kazinczy utca, a Károly krt., a Wesselényi utca, a Fővám tér, a Fashion Street, a Ferenciek tere, a Blaha, az Erzsébet krt., a Jászai vagy a Széll Kálmán tér egységeit, a pontos nyitvatartásért keressük fel a weboldalukat. Egy szelet már csillapít, kettőtől bőven kibírjuk ébredésig. 

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Zing Burger&Co

2/9

1061 Budapest, Király utca 20.

Több Infó

Az éjjeli kívánósság sokszor a burger felé irányít. A Zing príma választás szaftos kétkezes szendvicseivel. Szerencsére két üzletük is rendelkezésünkre áll a késői órákban: mehet a Street Burger és a Guitar Hero is a Király utcában csütörtökön 02:00-ig, pénteken és szombaton 04:00-ig, a Margit körúton csütörtöktől szombatig 01:00-ig tarthat a lakoma, míg a Nyugatiban pénteken és szombaton 01:00-ig izzanak a rostlapok. Nemcsak a szendók, a köretek, de a jalapeño poppers vagy a sima burgonyák is jól jönnek egy sörözést követően. 

Fotó: Unsplash

Falafel bar

3/9

1077 Budapest, Wesselényi utca 30.

A közelmúltban készítettünk egy falafeles cikket, összegyűjtve a város legfinomabb csicserigolyóit és a belőlük készített fogásokat, szendvicseket. Ebbe is belekerült a Wesselényi utca csendesen meghúzódó Falafel barja, ahol általában vegyesen időznek külföldiek és magyarok, egészen sok az izraeli fiatal is, és elismerően méltatják a választékot és az ízeket. Pénteken és szombaton 01:00-ig mehetünk hozzájuk, és akár a méretes, pitába halmozott szendvicset, akár a tányérra összeválogatott finomságokat választjuk, mindenhogy jól járunk majd. 

Fotó: Rebel Burger And More

REBEL Burger & More

4/9

1061 Budapest, Király utca 8.

A Király utcában vagyunk újra, annak is a Deák térhez közelebb eső részén, a REBEL-ben. Pénteken és szombaton éjjel 1-ig tartanak nyitva, burger és mexikói comfort food témában tudnak eleget tenni a kívánalmaknak. Burgerből ráadásul a vegán vonal is megvan Ádám Csabának köszönhetően, tehát az állati alapanyagoktól tartózkodó vendégeknek is kedveznek. Amennyiben inkább a mexikói vonal hajtana, akkor burrito, taco és quesadilla is kapható, ami szintén jólesik, ha kicsit túlment a gin-tonik-vonat a szokásosnál. 

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Csirke Csibész

5/9

1065 Budapest, Nagymező utca 35.

Nem is buliztál még rendesen, ha ismeretlen számodra a Csirke Csibész: a piros kapus ikon, ami miatt oly sokan adták már fel a diétájukat egy-egy éjszaka erejéig. A rántottcsirkésszendvics-nirvána, ami már 30 éve eteti a különböző korú partikatonákat és éjjel élőket, kortól, nemtől, státusztól, mindentől függetlenül. Itt találkozik az éjszakai járőr a dohányboltba még be nem engedhető tizenéves bulihuligánokkal, a Hammerrel érkező telep bikájával, a night-clubos melóval éppen végző lányokkal, a hóvégi zárást épp lázasan készítő könyvelőkkel. Mi pedig az örök francia salátás, rántott májjal extrázott szezámmagos tetejű zsömlével, ami péntek hajnal 04:30-kor többet ad, mint bármely másik gyorsétterem. 

Fotó: Pesti Pipi Facebook

Pesti Pipi

6/9

1132 Budapest, Váci út 16.

A csirkés szendvicsek minden időben és érában megtalálják a felvevőpiacot, és ez így van jól, hiszen a laktató és kellemes ízvilágú, bundás pipis összeállítások abszolút rendben vannak. A Pesti Pipi-lánc pár éve már ismert és kedvelt, ráadásul ők is felhúzták szárnyaikra a kesztyűt, és két helyen is vállalják az éjszakai etetést. A Nyugatinál vasárnaptól szerdáig 02:00-ig, csütörtöktől szombatig 04:00-ig rendelhetünk, míg a Deákon még tovább megy a szárnyrágcsálás: vasárnaptól szerdáig 02:00-ig, csütörtökön 04:00-ig, pénteken és szombaton pedig 06:00-ig. 

Fotó: Unsplash

Pizza e Prosecco

7/9

1075 Budapest, Madách Imre út 12.

Van egy hely a Madáchon, ahol egyrészt proseccót mérnek, másrészt pizza al tagliót, ráadásul ezzel a duóval belemennek az éjszakába már csütörtöktől kezdődően, amikor 02:00-ig megy a koccintás és a szeletezés. Pénteken és szombaton pedig egészen 03:00-ig, viszont érdemes észnél maradni, mert addig-addig noszogatnak, míg észre sem vesszük, és már a kezünkben van egy pohár, bőven az utolsó kör után. A pizzák ropogósak, a hangulat pedig több mint olaszos. 

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Urfa Kebab

8/9

1077 Budapest, Wesselényi utca 13.

Kár lenne kihagyni a klasszikus kebabot, hiszen telis-tele van vele a város, ám az éjjel-nappali nyitvatartás inkább a nagyobb láncoknál jellemző. Mi most mégis egy kisebbet említünk, ez pedig a Wesselényi utca Urfa Kebabja, ami pici, de kedves fajta, ráadásul a hét legtöbb napján hajnalba nyúlóan várja a vendégeit. 

Fotó: Getty Images

Melissa Bisztró

9/9

1075 Budapest, Kazinczy utca 56.

Két Melissát ismerünk a városban, egymáshoz közel: a Wesselényi utcában és a Kazinczyban. Ők görögös típusú, pitás gíroszokat készítenek, jó sok sült krumplival és szósszal, de egyéb fogásokból is lehet választani, a hét legtöbb napján egészen reggelig. Megvalljuk, eddig csak a szaftos gíroszokat kóstoltuk hajnaltájt, de volt már, hogy ajánlgatták a muszakát is. Biztonsági játékosok vagyunk a Melissában. A hangulat mindig derűs náluk, és tényleg jóleső, hogy a krumplik is belekerülnek a pitába, ráadásul grillsajtos, vega variációt is készítenek. 

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Hasonló tartalmak

Admin mode