shopping

szerkesztés

Budapesti használtruhakörkép – a veszkócsizmától a vintage kesztyűkig

Szerzők

  • Pákozdi Nóra

2017. 09. 29. 12:30

Egyre többen ismerik fel, hogy sokkal egyedibben, mi több, önkifejezőbben lehet öltözködni, ha kicsit több időt fordítunk a keresgélésre és vállaljuk, hogy nem feltétlenül célirányosan megyünk például fekete garbóért vagy magas derekú Levi's farmerért, hanem azt zsákmányoljuk, amit éppen találunk. Minden second hand üzletre, turkálóra, vintage butikra jellemző, hogy nagy a merítés, ügyes szemmel és türelemmel kell keresnünk a darabok után, de az öröm felbecsülhetetlen.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Szputnyik Shop

1/12

1074 Budapest, Dohány utca 20.

Több Infó

Hosszú évek óta töretlen sikerrel üzemelnek a Szputnyik üzletek (Dohány utca és Káldy Gyula utca). Kevesen tudják, de nevét egyébként Haruki Murakami: Szputnyik, szívecském! című műve után kapta. A két igen gazdag árukészlettel bíró boltban keveredik az új a régivel, a tervezői a vintage holmikkal. Mostanra inkább az új, streetwear jellegű cuccok dominálnak, de ki lehet fogni szuper darabokat a second hand szekcióból is. Mi leginkább a cipőválasztékukat szeretjük, melyek követik a szezont, így Converse, Vans sokaságtól haladhatunk a veszkó csizmáig.

Árszínvonal: 3/5

Fotó: We Love Budapest

Ludovika VNTG Shop

2/12

1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 15.

Több Infó

Címkék

Az egyik legkülönlegesebb second hand butik a Ludovika, amit mi sem bizonyít jobban, hogy még a budapesti éjszakában botrányokat kavart Jude Law is náluk vásárolt, de egyéb sztárlátogatások is esélyesek, hiszen mindig nagyon ízléses a kirakat és jók az ajánlásaik. Az üzletet roskadásig töltik gondosan válogatott finomságokkal, stílusmegkötés nélkül, ám az extrémebb holmik helyett inkább a valós esztétikumra törekednek külföldi beszerzőútjaik során. Nincs az a second hand/vintage-rajongó, aki látogatása során csak egy darabba ne szeretne bele. Legyen az egy indiai fülbevaló, egy puha mokaszin, Ryan Gosling Drive-os bomberjét megszégyenítő dzseki, flitterekkel kirakott, '80-as évekbéli kasmírpulóver. Érdemes különösen odafigyelni a lábbelikre, a táskákra és az ékszerekre is.

Árszínvonal: 4/5

Az egyik legkedvesebb, valóban vintage hely a Cydonia, mely anno a Hajós utcában üzemelt, ám Violáék átköltöztek az Akácfába, és némileg koncepciót is váltottak, ugyanis egy teaházzal fuzionáló, nagyon különleges szalont nyitottak. Nekik a vintage egy életforma, nem divathóbort, ezért nem tévedünk, ha náluk vásárolunk, vagy teázás közben beszélgetünk a stílusról, kelmékről, antik brossokról, válltömésekről. Hatványozottan igaz a gondos leválogatás, illetve tudni kell, hogy nem lesz ömlesztve egyszerre több kiló ruha – csak különlegességek. London is megirigyelhetné a Cydonia hangulatát, készletét.

Árszínvonal: 4/5

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

LoveBug Vintage

3/12

1027 Budapest, Margit körút 62.

Több Infó

Címkék

Nekünk különösen a fesztiválidőszakban van nagy segítségünkre a Lovebug Vintage, hiszen bohó, vagy éppen country-s, van, hogy rockosabb, grunge stílusú portékákat találunk a Margit körúti second hand kuckóban. A holmik zömében külföldi bolhapiacokról, vintage vásárokról jönnek, szintén az egyedileg való leválogatás jegyében – így ömlesztett, kommersz áruba nem nagyon futhatunk bele. Rengeteg a kiegészítő, napszemüvegtől az egészen indiános ékszerekig. Szeretnivaló kis projekt, és érdemes a közösségi felületeken is követni, hiszen mi is sokszor találtunk rá valami kuriózumra egy frissen feltöltött kép alapján.

Árszínvonal: 3/5

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Retrock

4/12

1061 Budapest, Anker köz 2-4.

Több Infó

Elsők között volt a Retrock, ami a nem klasszikus second hand boltok Budapestre érkezését illeti. Ők voltak azok, akik hamar felsimerték, hogy érdemes azért utazni, hogy minél több kapcsolatot építsenek ebben a témában és megtalálják a legjobb lelőhelyeket, hogy aztán segítsenek a néha kicsit fantáziátlan budapesti fiatalok masszáján, divat szempontból. Az Anker közben található üzlet emeletén sok izgalmas ruhát és kiegészítőt találunk, szintén figyelmesen válogatva, így akár egy órát is eltölthetünk a nézelődéssel vagy próbával. Ugyanúgy megtalálhatók az extrémebb holmik, mint a viszsafogott, ám például a '70-es évekből itt maradt farmerek, pulóverek, cipők.

Árszínvonal: 4/5

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Budapest

Jajcica - Alternatív használtruha

5/12

1063 Budapest, Szondi utca 58.

Több Infó

Címkék

Kész szubkultúrákat szolgál ki a Jajcica, mely sajátos világot teremt, a vagány és elllentmondásos fajtából. Nem fogható semmihez sem a légköre, sem az árukészlet, mely nagyszerű vadászterület lehet éppen lázadó középiskolásoknak, a jelenben élő hippiknek, gótosabb arcoknak, sőt, azoknak is, akik csupán egy Halloween vagy farsangi bulira keresnek valami extra cuccot. Ha nem szeretnénk vadiúj Dr. Martens-t venni, netán nagyon mélyen a zsebbe nyúlni kígyóbőr csizmáért, akkor is jó választás lehet a Jajcica.

Árszínvonal: 3/5

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Antifactory Vintage Home Shop

6/12

1061 Budapest, Paulay Ede utca 43.

Több Infó

Címkék

Túl egy Paulay Ede utcai költözésen, az Anitfactory még mindig ugyanolyan menő, mint volt. Szeretjük az üzletben lévő neonreklámot, a bent szóló elborultabb zenéket, az egész dizájnt. A náluk kapható holmik zöméért megvesznek a Budapesten időző külföldi fiatalok, akár Berlinből, akár Varsóból, vagy Kijevből érkeztek. Találtunk már náluk puha, kifordíthatós Mickey egeres pulcsit, de rojtos, királykék hasított bőr kabátot, '70-es évekből itt ragadt napszemüvegeket, neonpink műszőrme kacabajkát is. Az árak euróban is fel vannak tüntetve, ám számolnunk kell vele, hogy rendesen elkérik a különlegesebb darabok árát – cserébe esélytelen, hogy szembejöjjön, maximum egy '90-es évekbéli rave buli YouTube-felvételén.
Árszínvonal: 4/5

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Typo Bar (Bezárt)

7/12

1085 Budapest, Stáhly utca 14.

Címkék

A Blaha Lujza tér Typo-ja egész nap látogatható bár, reggelivel, jó fej kiszolgálással, kiállításokkal, esténként DJ-szettekkel. A galériáján viszont egy kis butik üzemel, ahol keveredik a néhány kortárs magyar tervezői cucc a second hand darabokkal. Mi tavasszal és ősszel leginkább a farmerdzsekikre mentünk rá, de old school Adidas vagy éppen Diadora melegítőfelsőkből sincs hiány, s már előre várjuk a téli időszakra minden bizonnyal ide is érkező neon sídzsekiket, overallokat. Figyelnek a közösségi megjelenésekre, egész szetteket szórnak ki a Facebookra, szezonnak megfelelően. Szerintünk jó dolog fröccsel a kézben válogatni a ruhák között, amíg esetleg még nem érkezett meg a randipartnerünk.

Árszínvonal: 3/5

Fotó: JUDAS

JUDAS – a kísértésbe ejtő

8/12

Címkék

A Madách téren, a Telep fölött kapott helyet a JUDAS, mely Farkas Dóra Lilla projektje. Ez egy olyan bolt, ahova ha nem is kötelező, de illik egy jó pohár jeges itallal érkezni, ami lássuk be, kicsit ösztönzően hat a vásárlásra. Sok újdonság, főleg például Vans holmik (cipők, sapkák, pólók) sorakoznak náluk, de tervezői táskák, pénztárcák is helyet kaptak itt. Amik viszont second hand részről érdekesek lehetnek, azok a limitált tonacipők, különlegességek, legyen az Nike, Adidas, Reebook vagy akár New Balance. Hiba lenne egy Telepen töltött estén nem felnézni, hiszen simán lehet, hogy álmaink sneakerje vár ránk, éppen abban a méretben, amit hordunk.

Árszínvonal: 3/5 JUDAS
Facebook
Cím: 1075 Budapest, Madách Imre út 8.
Nyitvatartás: H-Szo: 14:00 - 20:00

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Konfekció – a miniatűr

9/12

Címkék

A VII. kerületben, a Rákóczi téri vásárcsarnok mögött találjuk a Konfekciót, ami azért szerethető, mert legalább annyira veszi komolyan magát, amennyire nem. Kaukázusból behozott Jézus Krisztusos kistáska, relikviák a magyar könnyűipar virágkorából pulóver vagy blézer formájában, Michael Jackson portréjával díszített kagyló fülbevaló egy naiv festő kivitelezésében, szőrös svájci sapkák, amiket Szandi is elirigyelt volna, pöttyös bakancs, punkos vagy batikolt darabok – mind tökéletesen illenek a Konfekcióba. Sokszor csinálnak akciókat, kisöpréseket, amiket a Facebookon érdemes követni. Talán a legkisebb second hand butik ez, sajátos ars poeticával és sok geggel.

Árszínvonal: 2/5
Konfekció

Facebook
Cím: 1084 Budapest, Víg utca 22.
Nyitvatartás: figyeld a Facebookot!

Fotó: We Love Budapest

Green & Go – a méretérzékeny

10/12

Címkék

A Green & Go elsőre egy "sima" second hand üzletnek tűnhet, a szokásos, kevésbé különleges árukészlettel – vagyis nem a vintage vonalat erősíti, hanem a nagyközönségnek befogadhatóbb jelleget. Ellenben még nem volt olyan alkalom, hogy üres kézzel távoztunk volna, hiszen alig használt (vagy még címkés), nagyon jó állapotú holmit kínálnak. Mindezt pedig méret szerint válogatva, vagyis 36-os, de 44-es mérettel sem kell mindent átforgatni, célirányosak lehetünk és a szívünk sem fog fájni, ha valami nem a méretünk, hiszen nem is biztos, hogy megnézzük. A kiszolgálás segítőkész, gyakran újul meg az árukészlet és ruhák mellett a cipőkre is odafigyelnek. Várásoltunk már náluk "fillérekért" Zara bőrcsizmát, Stella McCartney futónadrágot, de Massimo Dutti blúzt is. Gyakran frissítik a Facebok-oldalukat, ahol akár le is foglalhatjuk a nekünk tetsző holmit.

Árszínvonal: 2/5 Green & Go
Facebook
Cím: 1092 Budapest, Ferenc krt. 24.
Nyitvatartás: H-P: 09:00 - 18:00 Szo: 09:00 - 13:00

Fotó: We Love Budapest

Csóra Cipő – a lábspecialista

11/12

Címkék

Nem új keletű válallkozásról beszélünk, ám mégsem kapott eddig elég publicitást a Csóra, s bevalljuk, mi is félve vettük bele a felsorolásba, mert annyira kuriózumként kezeljük. A Csóra kizárólag cipőkkel és táskákkal foglalkozó lánc, ahol akár a legújabb divat szerinti, márkás és körberajongott modelleket is beszerezhetjük – a bolti ár töredékéért. Cipőgyártók, nagy külföldi áruházak megmaradt darabjai mellett nagyon megkímélt cipők között válogathatunk. Calvin Klein, Adidas, Palladium, Vans, Aldo, Steve Madden, Hunter, Salvatore Ferragamo cipőket is simán elkaphatunk. Budapesten három üzletük van, melyek közül mi a rákoskeresztúrira szavazunk.

Árszínvonal: 3/5 Csóra Cipőboltok
Web
Cím Nyitvatartás: H - P : 09:00 - 18:00 Szo: 09:00 - 13:00

Fotó: We Love Budapest

Háda, Cream – a nagyok

12/12

Nem lehet és nem is akarjuk megkerülni a legnagyobb second handes üzletláncokat, ám felsorolásunkban elsősorban az egyediségre, biztos, megbízható pontokra lőttünk, kevésbé a mindenki által ismert üzletekre. Tudni kell, hogy a Hádákból izgalmasak a nagy, kilós árut kínáló helyek, vagy esetleg outletek, melyek teljes árucseréjéről folyamatos tájékoztatást kapunk honlapjukon. Az árucserét megelőző egy hétben pedig 50%-os akciók várnak, s közben is sűrűn tartanak leárazott napokat. Ezeket az 1000 négyzetmétert is meghaladó helyeket nem egyszerű végignézni, ám a rutinos vadászok hamar kiszúrják a minőségi, jó állapotú portékát.

A Cream-ben darabáras second hand holmit tartanak és lefedik már gyakorlatilag az egész várost. Náluk az a jó, hogy színek szerint és nagyjából tematizálva találjuk a ruhákat, ahelyett, hogy egyben kéne mindent átnéznünk. Cipőkben elég gyenge a felhozatal, de például kabátok, valamint sapkák, sálak, sőt, pizsamák és szabadidőruhák szép számban vannak a Cream-ekben.

Hasonló tartalmak

Admin mode