gasztró

szerkesztés

Budai olcsó kocsma körkép

Szerzők

  • We Love Budapest

2012. 04. 13. 2:00

Egy kellemesnek bizonyuló tavaszi szerda estén nemes feladatot tűztünk ki célul. Leteszteltük Buda szubjektíven legjobb kiskocsmáit. Kemény szabályrendszer szerint haladtunk (szigorúan egy kisfröccs helyenként, utána meg tipli tovább), de még így sem értünk el mindenhova zárás előtt. Rövid konklúzió: a.) Budán 85%-ban férfiak járnak kocsmázni. b.) a XI. kerületben 11 után még a kocsmákban sem adnak el szeszes italt. c.) minden nagyon korán zár, ezért, sajnos beigazolódott a szólás-mondás; Budán tényleg nincs buli. d.) a leghangulatosabb, legnyersebb, legautentikusabb, legsallangmentesebb borozókat itt lehet találni.

Oportó (a.k.a. Lötyi)

1/8

A hely unikuma, hogy már a sarkon is zsíroskenyér szag van. Bent meg, mintha direkt hagymával illatosítanának. Ezen kívül két dologról lett híres. Az egyik, hogy a macifröccsöt fütyivel adják és a bor csapravert. Kevésbé kocsmaspecifikus olvasóinknak jelezzük, ez csupán annyit jelent, hogy kézi csapból folyik a szóda és a málnaszörp, a bor meg csapból jön, mint máshol a sör vagy a kóla. A galéria szintet régi villamosnak alakították át. A pultos bácsi kicsit morcos, kedvét a kocsmájában elhelyezett négy tévével próbálja javítani. A közönség átlag életkora 25-30.

Cím: 1111 Budapest, Bercsényi utca 12.
Legolcsóbb bor: 80 Ft/dl.

Black Dog

2/8

A kocsma 2009-ben úgy fel lett újítva, hogy nem is ismertünk rá. Ha jól kalkuláltunk, akkor a szomszédos szex shoppal nyithatták össze, mert kb. kétszer akkora lett, mint régen volt. Gazdag, a Duna túloldalára inkább jellemző sörválaszték van. A pia okozta farkaséhséget padlizsánkrémmel, virslivel és effélékkel lehet csillapítani. Rendkívül korrekt, kedves, segítőkész kocsmáros úr szolgált ki. Külön kedvencünk a három (!) karos Cimballi kávéfőző volt, amiből mint láttuk sajnos csak az egyik kart használják, de már a látványától ovációba fogadtuk. Az egész este alatt itt ittuk a legfinomabb fröccsöt. A kocsmát vegyesen töltötték fiatalok, öregek, középkorúak. Tipikus alkoholistát nem találtunk. Játékgép nincs.

Cím: 1111 Budapest, Lágymányosi utca 12.
Legolcsóbb bor (Frittmann): 100 Ft/dl

Italcsarnok (a.k.a. Icsa)

3/8

A Budafoki út régi jó helye. Mármint annyira nem jó. De a legolcsóbb. A bor közel áll az ihatatlanhoz. A pultos lány kicsit morcos. Többségében fiatalok és egy pár, “még-a-pultnál-ferhörpintem” típusú környéki alkesz néni, bácsi. Játékgép, csocsó van. A bútorozása elég gyér. A plafonról szürreálisan sok ventilátor lóg. Harapnivalót egyáltalán nem tartanak.

Cím: XI. ker. Budafoki út 35.
Legolcsóbb bor: 60 Ft/dl

Borpatika

4/8

Sajnos csak elfogultan tudunk róla nyilatkozni. Gyönyörű kirakata van. Bent igazán kedves pultos néni. Rengeteg féle bor, egyszerű, de jó kaják, barátságos ár. De nem ez a lényeg. Hanem az, hogy ezen a spontán szerda estén a patika pincéjében, olyan koncertet találtunk, ami Aki Kaurismaki bármelyik filmjében lehetett volna egy tipikus zenekari jelenet. A fele csapat utcára került idős-középkorú urakból állt. A zenekar (saját megfogalmazásuk szerint) “tulajdonosa” egy történelem tanár kinézetű, gitáron szitár szerűen slide-oló bácsi volt. Annyira jó volt a koncert és az egész Borpatika hangulata, hogy fogalmunk sincs milyen minőségű volt a bor. Csak egy TV-t találtunk, de szerencsére az is csak virágtartó funkciót töltött be.

Cím: 1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 26.
Legolcsóbb bor: 80 Ft/dl

Boratórium - Mátra Borozó

5/8

1011 Budapest, Corvin tér 1.

Több Infó

Címkék

Több szempontból feledhetetlen. Itt találhatjuk például az ország legjobb hurkáját. A legjobb ár-érték arányú pálinkáját. A boruktól buta részeg és másnapos lesz az ember (ezt szakértőnk mondta). Gábor, a kocsmáros első látásra szigorú. Vannak akiknek évekbe kerül egy Gábor-mosoly kiharcolása. Nekünk egy-két alkalom volt. Ancsa, a váltótársa nagyon kedves. Plazma TV sajnos itt is van, ami éjt nappallá téve megy. Cigit nem lehet már kapni. A közönség mindig nagyon vegyes. Gábor szokott előre szólni, ha hoz frissen hurkát kolbászt, és akkor érdemes nála széket foglalni ebédre. 350 Ft-ot fizettünk két kisfröccsért és egy melegszendvicsért. Ez lehet, hogy nem mérvadó, mert annyira kevésnek tűnik, hogy azt kell feltételeznünk, levonta a végösszegből törzsutas kedvezményt. Megérdemelnénk.

Legolcsóbb bor: 75 Ft/dl

Bástya borozó

6/8

Ez a környék tini kocsmája. Belépésünkkor a pultos úr éppen azt taglalja, hogy melyik pohárban legjobb a vébéká. Pantera és meccs ordít. Tévé a sarokban. Este tizenegy felé már csak két-három fiatal van a helyen. A kocsmáros egyébként kedves. Kézségesen szolgálja ki a budai rockereket, kezdő cicalányokat és hungaristákat, akik ittnagyon jól megférnek egymás mellett. Standard melegszendvics sajnos nincs. Két árva pogácsa szikkadt egy műanyagdobozban.

Cím: 1011 Budapest, Székely utca 2
Legolcsóbb bor: 100 Ft/dl

Fáraó

7/8

A Moszkva tér, akarom mondani Széll Kálmán tér egyik alap helye. A pultnál elkezdtünk beszélgeni két jófej sráccal, akikről kiderült, hogy most vették át a helyet. Egyben pultosok, bar back-ek, poharasok, DJ-k. Júliusban zárva lesznek és augusztusban új arculattal nyitnak. A környéken egyedül itt lehet kapni csapolt búza sört. Elég jó zenéket pakoltak a Youtube-on, ami az egyébként elég hangulattalan helyet barátságosabbá tette.

Cím: 1015 Budapest, Széna tér 1.
Legolcsóbb bor: 150 Ft/dl.

Hattyú Kávézó

8/8

Igen, ez kilóg a sorból. Hiszen nem túl olcsó. Viszont nem tehettük meg, hogy nem írunk a budai éjszakázók első számú éjjel-nappali kocsmájáról. Mivel Budán tényleg komoly alkohol és társasághiányban szenvedhetük éjfél után, ezeket a helyeket kötelező rátetoválnunk térképünkre. A pultosok átlagosan kedvesek. A belső tér tragikus, de a terasza jó hangulatú. Nagy előnye, hogy közvetlenül mellette van a szintén non-stop Nagyi “mosószer ízű” Palacsintázója, így hajnalban a századik fröccs után is van mi csökkentse gyomorsavunkat.

Cím: 1015 Budapest, Hattyú utca 14. (Hattyúház)
Legolcsóbb bor: 220 Ft/dl.

Szerzőnk budai kocsmaügyi szakértője és timing menedzsere Horváth Boldizsár volt.

Hasonló tartalmak

Admin mode