gasztró

5 megbízható, kizárólag gluténmentes hely Budapesten

Szerzők

  • We Love Budapest

  • sponsored WLB

2016. 03. 02. 11:22

Bár a gluténmentes diéta mára komoly divat lett, nem szabad elfeledkezni arról, hogy vannak, akiknek valóban kötelező betartani a komoly szabályokat az egészségük érdekében. Ők azok, akiknek nem mindegy, hogy benne marad-e egy “kis panír” az olajban, vagy hogy “csak egy kicsi” liszt került a kenyérbe, mert ők nem az aktuális trendeket követik, hanem egyszerűen betegek. Hogy egy kicsit segítségükre legyünk, összegyűjtöttünk 5 budapesti helyet, ahol kizárólag gluténmentes életmóddal foglalkoznak, és ahol senkinek nem kell kétségek között tengődnie egy-egy vásárlás, vagy étkezés alkalmával.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Az első – Köles (bezárt)

1/5

Címkék

Hadarik Ritagasztroblogger és Juhász Krisztina táplálkozási szakértő közös szenvedélye a főzés, közös projektjük pedig a Köles, egy teljes mértékben gluténmentes alapokon nyugvó food bar, a Kertész utcában. Az étterem, mely úttörő volt a maga nemében Budapesten, leginkább egy modern menzára emlékeztet: viszonylag kevés féle étellel, azonban naponta megújulva, változatosan, sokoldalúan működik. Az ételek nem mellesleg ízletesek, legyen az egy alternatív hamburger vagy egy lenmagos tócsni.

UPDATE: A hely 2017 végén bezárt.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

A szuperhős – GluteNo (bezárt)

2/5

Címkék

Richter Ildi gluténérzékeny. Ezért részben magának, részben pedig a hasonló cipőben járóknak nyitotta meg a Nagy Diófa utcai bisztrócskát, mely GluteNo néven már magában is foglalja a koncepciót. A helyen tortákból, paninikből és egyéb finomságokból áll össze a repertoár, a közös pont bennük pedig az, hogy egyik sem tartalmaz glutént. Az alapanyagok többnyire kistermelőktől érkeznek, ami már önmagában szimpatikus, de ugye mindez mit sem érne, ha nem tudnák jó érzékkel összerakni őket. Itt ilyen porblémától nem kell tartani, helyette ajánljuk megkóstolni a browniet.

UPDATE: A hely 2017 novemberében bezárt.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Drop Glutenfree Restaurant

3/5

1065 Budapest, Hajós utca 27.

Több infó

Címkék

A Hajós utca kizárólag gluténmentes ételekre fókuszáló bisztrójába, vagyis a Dropba még nem gluténérzékenyként is szívesen térünk be időről időre. A helyen ugyanis egész egyszerűen jókat lehet enni. Nagyon ügyesen tűntetik el, majd helyettesítik ezt az összetevőt, itt nem probléma, ha hamburgerre fáj a fogunk, megkaphatjuk. Külön jó hír, hogy minden nap másféle ebédmenüvel készülnek, de valójában még eddig se kell várni, hogy teszteljük a finomságokat: már 8-tól beülhetünk omlett-féle reggelikre.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Minden egy helyen  – DietABC

4/5

1091 Budapest, Üllői út 149.

Címkék

A DietABC pontosan az, aminek elsőre hangzik: egy bolt. Méghozzá olyan speciális bolt - az Ecseri úti metrómegálló közelében - ami kifejezetten táplálékallergiásokra és diétázókra szakosodott. Vagyis sok-sok hasznos alapanyagot szerezhetünk be anélkül, hogy aggódnunk kéne a számunkra nem szerencsés összetevőktől, mindenen feketén-fehéren rajta szerepelnek az összetevők. Kivéve talán a helyben sütött pékárut, de ha utánakérdezünk, akár egy komplett dietetikai tanácsadás mellett is elsorolják nekünk. A DietABC amellett, hogy üzlet és pékség, kávézóként is működik, mentes torták, sütik széles választékával.

Fotó: Free - A Gluténmentes Pékség

Free - a Gluténmentes Pékség - Pest

5/5

1072 Budapest, Dob utca 28-30.

Több infó

Címkék

Bizony, már pékség is szakosodott (többek között) a glutén elhagyására, ráadásul meglehetősen kreatív változatban: a Free állandó termékei között szárnyas cipót, bagettet, zsemlét, sajtos rudat, szilvalekváros levelet, kakaós csigát, minikuglófot, de még pizzát is találunk - többek között. Ott vannak aztán a szendvicsek és a saláták, valamint a naponta változó, olykor merész és kísérletező kínálat, amiben egy hajdinás-diós kenyér, zabpelyhes-almás muffin vagy egy chilis kukorica krémleves is fel-felbukkanhat. A Free Pesten a Dob utcában, Budán pedig a Fény utcában gyúrja az alternatív liszteket tartalmazó tésztáit.

Hasonló tartalmak