Keresés EN

látnivalók és kultúra

Titkos kertek a városban, ahová érdemes belesnünk – 1. rész

A város utcáit járva valószínűleg nem gondolunk arra, hogy egy-egy bérház kapuja mögött nemcsak titkos történetek, de az aszfaltsivatagban oázisként megbújó kertek is vannak. Sőt, valójában sokkal több van belőlük, mint amennyi az utcáról látszik. Ha szerencsénk van, és a zárt ajtók megnyílnak előttünk, akkor mesebeli és vadregényes, növényekkel teli udvarokat fedezhetünk fel. Mutatunk négy különleges kertet, amit érdemes meglesni az ősszel.

1/4

Martsa Műterem és Művészkert

Érdemes kalandozni egy picit Józsefvárosban, és belesni egy-egy épület belső udvarába is, mert olyan gyöngyszemeket lehet a kapuk mögött találni, mint amilyen a Martsa Műterem kertje. A József utca 37. számú házat az ország egyik legfelkapottabb kőfaragója, Seenger Béla építtette lányának, és a 19. században még az utca egyik éke volt, hiszen homlokzata a velencei palotákat idézte. Mára sajnos megkopott az épület varázsa, de még így is érdemes átlépni a kapun, hiszen a sárga keramitok egy szobrokkal, buja növényekkel és kincsekkel teli világba, vagyis a Művészkertbe visznek minket.

2/4

Központi Szeminárium

Az egyik legérdekesebb intézmény az Egyetem téren a kétszáz éves Központi Szeminárium, amihez egy csodás barokk templom és egy könyvtár, valamint egy nagyközönség elől elzárt kert is tartozik. Aki bejut a Papnövelde utcai épületbe – például az Imagine sétáján –, az nemcsak a pálos szerzetesek által faragott faajtókban és a bécsi udvarban is foglalkoztatott Johann Baptist Bergl falfestményeiben gyönyörködhet, de a kolostori kertbe is érdemes kinéznie. A borostyánnal befuttatott falakkal ölelt kertben van egy szobor, ami már akkor is itt állt, amikor még a pálosok rendháza volt az épület. Két imádkozó szerzetest ábrázol, akik egymással szemben vannak, viszont az anekdota szerint ez a két pap nem kedvelte egymást, és büntetésként kapták, hogy szobraik egymás felé forduljanak. A Központi Papnevelő Intézetnek egyébként az átriummal körbevett belső udvar mellett van egy hátsó kertje is, ami egyike Budapest legnagyobb magánkertjeinek

3/4

Dob utca 33.

legvadregényesebb udvart Pesten a Dob utcában találjuk, ahol egykor egy pék- és sütőmester háza állt, de ma már egy eklektikus, homokkő- és márványfaragásokkal díszített bérházat találunk itt. A titkos idillt rejtő házban élt egykor a világhíres – de mindenképp országos hírű – Gombaszögi Frida, aki többek között Magyarország utolsó királyának, IV. Károlynak a szeretője is volt.

4/4

Georgia-bérház

Eszünkbe nem jutna az Astorián, hogy az egyik hatalmas épület mögött egy szépen rendezett kert várja a lakókat, holott a Rákóczi út 4. modern bérpalotája a kerület legnagyobb magánkertjével büszkélkedik. A Georgia-bérház az a bizonyos órás ház a Károly körút és a Rákóczi út sarkán, amit ha erről nem, a Minervát ábrázoló bronzszoborról biztosan ismerünk. A házat Barát Béla és Novák Ede tervei szerint építették 1936-ban, és a lakásokon túl üzletsorokat, valamint irodákat is kialakítottak benne. Ahogy a Tér és Forma egyik 1936-os számában olvasható, a VI. emeleten egy műteremlakás és üdülőteraszok is helyet kaptak, a tervezők pedig egy olyan kertet álmodtak a bérháztömbbe, ami kellemes pihenőhelyként szolgál az itt lakóknak. Olyannyira, hogy az archív képeken láthatjuk, hogy még egy díszmedence is volt itt. 

Cimkék

Hasonló tartalmak

Látnivalók és kultúra

Budapest Szubjektív – Németh Juci

?>

Interjúsorozatunkban Németh Juci énekesnőt kérdeztük a Budapesthez fűződő viszonyáról.

Szponzorált

A The New Yorker mintájára itt a The Budapester – 151 illusztráció mesél a fővárosról a Városháza udvarán

?>

151 illusztráció idézi fel a budapestiek városi élményeit a The New Yorker hetilap borítóinak nyomán, a grafikákat a Városháza parkban nézhetjük meg.

Kultúra

Fűri Judit előadása a Városmajori Jézus Szíve-templomban

Fűri Judit üvegművész–restaurátor december 2-án a Városmajori Jézus Szíve-templom díszüvegablakainak restaurálásáról és rekonstrukciójáról tart izgalmas előadást.

Neked ajánlott

A