látnivalók és kultúra

szerkesztés

10 pesti bérház csodás, vadregényes kertje Bódis Krisztián fotóin

Szerzők

  • Fürdős Zsanett

2023. 04. 23. 0:00

A város utcáit járva valószínűleg nem gondolunk arra, hogy egy-egy bérház kapuja mögött nemcsak titkos történetek, de az aszfaltsivatagban oázisként megbújó kertek is vannak. Ráadásul nem is akármilyenek! Ha szerencsénk van, és a zárt ajtók megnyílnak előttünk, akkor csupa mesebeli és vadregényes, buja zölddel – bár hamarosan igazi színkavalkád veszi át a helyét – benőtt udvarokat fedezhetünk fel.

Mindig örülünk, amikor a betondzsungel közepén egy falatnyi természetre bukkanunk, legyen szó növényekkel teli apró térről vagy vadszőlővel és borostyánnal befutott házfalakról. Azt viszont kevésbé gondolnánk, hogy a sok klasszicista és szecessziós homlokzat mögött ott rejlik a titkos idill: padok, szökőkutak és ezernyi növény formájában – ezekben a pesti bérházakban mi is szívesen élnénk. Noha ezekbe az épületekbe nem feltétlenül jutunk be, Bódis Krisztián fotóin mégis beleshetünk egy-egy oázisba. 

Teréz körút 25.

A Nagykörút forgatagában sétálgatva nem biztos, hogy azon gondolkodunk, melyik épület rejti a legszebb pesti udvart, de ha a Teréz körút 25. bérpalotája elindulna a címért, nagy valószínűséggel meg is nyerné. A Schmahl Henrik tervezte épület lodzsás kialakításával, a boltívekkel, oszlopokkal és a gangokról leomló vadszőlővel egy reneszánsz palota is lehetne, de valójában lakóépületnek tervezték. Az építész egyébként még hét másik házat tervezett a Teréz körútra, de ő készítette az Uránia Filmszínház és a Párizsi udvar koncepcióját is. 

Rákóczi út 4.

A Georgia-bérház kertje a Rákóczi út 4. szám alatt

Fotó: Bódis Krisztián /Budapest Images

Ráday utca 47.

Ha bejutunk a Ráday utca 47. udvarába, akkor még Ferencváros történetéről is olvashatunk

Fotó: Bódis Krisztián /Budapest Images

Korsós lány a Ráday utca 47. udvarában

Fotó: Bódis Krisztián /Budapest Images

Október 6. utca 3. – Sas utca 4.

A Sas utca 4. és az Október 6. utca telke a 18. század végi telekosztásokból jött létre, több kisebb parcellából, és erre a szabálytalan telekre tervezte Hild József ezt a csodás kertes bérházat. Az épületet többször átalakították, 1880-ban leégett a teteje, ekkor Weber Antal elképzelései szerint hozták rendbe. 

A Sas utca 4. szám alatti Blüchdorn-bérházat Hild József tervezte

Fotó: Bódis Krisztián /Budapest Images

A Blüchdorn-bérház udvara

Fotó: Bódis Krisztián /Budapest Images

Ó utca 6.

Az Ó utca 6. épületét pár éve felújították

Fotó: Bódis Krisztián /Budapest Images

A szocializmusban olyan rossz állapotban volt, hogy a leomló kémény az egyik lakót súlyosan megsebesítette

Fotó: Bódis Krisztián /Budapest Images

Liszt Ferenc tér 10.

A Liszt Ferenc téri nyüzsgésből az árnyas fákkal benőtt udvarra juthatunk, ha belépünk a Liszt Ferenc tér 10. kapuján, ráadásul az udvaron egy közel két méter magas szökőkút áll, amit Ybl Miklós tervezett. A kút eredetileg a Jókai téren állt, és a városrendezés miatt került az udvarra.

A szökőkutat Ybl Miklós tervezte

Fotó: Bódis Krisztián /Budapest Images

A szökőkutat Ybl Miklós tervezte

Fotó: Bódis Krisztián /Budapest Images

Király utca 34.

Dob utca 33.

A legvadregényesebb udvart Pesten a Dob utcában találjuk, ahol egykor egy pék- és sütőmester háza állt, de ma már egy eklektikus, homokkő- és márványfaragásokkal díszített bérházat találunk itt. A titkos idillt rejtő házban élt egykor a világhíres – de mindenképp országos hírű – Gombaszögi Frida, aki többek között Magyarország utolsó királya, IV. Károly szeretője is volt. 

A Dob utca 33. vadregényes kertje

Fotó: Bódis Krisztián /Budapest Images

Bródy Sándor utca 22.

Bajcsy-Zsilinszky út 17.

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Ha tetszenek a cikkben szereplő fotók, és szívesen megvásárolnád őket – vagy akár csak egyet – nagy felbontásban, ide írj egy e-mailt: sales@welovebudapest.com. (A fotók kizárólagos tulajdonosa a We Love Budapest Kft.)

Hasonló tartalmak

Admin mode