Hagymás rostélyos, cordon bleu, csirkepaprikás, netán kakasherepörkölt a favorit, amiért tűvé tennénk a várost? Összeállításunkban olyan éttermekről, vendéglőkről mesélünk, amelyek pontosan ezt a „magyaros kedvenc” stílust hozzák, mindig megbízhatóan és emlékezetesen. Törzshelyeket említünk minden alkalomra: családdal, barátokkal, ügyféllel...

1/10

Szaletly

Több dolog miatt is öröm a Szaletlybe menni. Egyrészt a Stefánia dicsőbb idejének hangulatából adhat vissza egy kis szilánkot (igaz, ezt nem éltük meg, de vannak sejtéseink fotók és történetek, dalok alapján), másrészt nagyszerű a gasztronómiájuk. Bernát Dániel a konyhafőnök, az ő vezetésével készülnek a többnyire magyaros, de sokszor egyéb fúziót is felmutató fogások. Nagyon odafigyelnek, hogy a húsmentes választék is fantáziadús legyen, mi mégis például a hibátlan csirkepaprikásban, a rakott krumpliban, a sertésszűzborzaskában, a Sztroganov-bélszínben szeretünk elveszni. A madártej és a somlói is remek! Ha kicsit kirándulnánk egyet, akkor még mindig adott a séfajánlat, ami a séf kirándulása egy unortodoxabb világba. Szeretjük ezt a nagypolgári hangulatot Zuglóban megélni. 

2/10

Remma's

A tavalyi évünk egyik legnagyobb meglepetése volt a Rumbach Sebestyén utcában található, kicsit visszahúzódó, de annál kiválóbb Remma's. A szerénység mögött tűpontos profizmust tapasztalhatunk, szeretettel és tisztességgel készített ételeket ehetünk. Nagyon egyben van ez a hely, egyszerű és komfortos, farmerban érkezve sem feszengünk majd, sőt! A tradíciókat szem előtt tartva, a francia konyhaművészet alapjaira építkezve készítenek zseniális fogásokat, legyen szó sima ebédmenüről vagy à la carte ajánlatról. Mindkettőt ugyanolyan fontosnak tartják, nincs kivételezés, ez pedig nagyon szimpatikus. Szűk, de annál izgalmasabb menüjükről kifejezetten ajánljuk a bárányragulevest, a burgonyafőzeléket rántott véres hurkával, a préselt mangalicacsülökkel készülő körömpörköltöt, amihez nudlit és sült káposztát körítenek. Ha modern klasszikusokban gondolkodunk, akkor helyben is vagyunk! (x)

3/10

21 Magyar Vendéglő

Fortuna utca 21., Várnegyed. Teljesen evidens, hogy az erősen turisták uralta környéken egymást érik a magyar fogásokat kidomborító éttermek. A 21 Magyar Vendéglő már 13 éve tartja a frontot és várja ebédre, vacsorára mindazokat, akik kicsit elszakadnának a megszokott formátumtól, de ízekben szeretik a dominánsan magyar stílust, fűszerezést. Gulyásért, tanyasi tyúkhúslevesért, hortobágyiért, csirkepaprikásért is sokan járnak hozzájuk, mivel ezek kvázi kőbevésett tételek az étlapon, de például elkészítik a rácfogast és a 21. századi spenótot is, amit rántott báránybordával és bundás tojással is rendelhetünk, ahogy csak kedvünk tartja.

4/10

Stand25

Alfa és ómega, jin és jang, Ádám és Éva... folytathatnánk. Azzal fogjuk leginkább, hogy Stand és 25, az Attila út bisztrója, a magyar konyha sokszor méltatott fellegvára Szulló Szabina és Széll Tamás interpretációjában. Sokan mondják, hogy ha a gasztronómiában kicsit is jártas, érdeklődő rokon/barát/üzlettárs érkezik Budapestre, akkor ide viszik el őket ebédre vagy vacsorára, hogy büszkék lehessenek a magyar konyhára, és tényleg értő kezekbe kerüljön a messziről jött ínyenc. A gulyás már ikonikus, nem kevésbé a brassói vagy a mangalica cordon bleu, aminél kiválóbb töltött-rántott húst nem nagyon találni a városban. Választhatjuk a háromfogásos Stand25-menüt, de à la carte is elveszhetünk a kedvencek között. Itt egészen biztosan mesteri módon örvendeztetnek meg a kedvencekkel. 

5/10

Séf Asztala

Ajánlhatunk egy éttermet, amely nem akar Michelin-csillagot és világhírt, egyszerűen remek ízekkel, otthonos környezettel és hozzáértéssel pörgetni a mindennapokat? Persze mindezt úgy, hogy a vendégei élménnyel és teli hassal távozzanak. Wolf András szavatolja, hogy a Séf Asztala magyaros fogásai állandó jó minőséget hozzanak, a gulyástól egészen a krumplinudli desszertig. Borjúbécsiben nagyon jók, de akár egy egyszerű rántott sajtot is elkészítenek úgy, ahogy arra majd később vágyakozni fogunk, ha szóba kerül a téma. Gyors, sietős ebédre is jó választás, de mi inkább a teraszos, panorámás, csevegős változatba szeretünk belehelyezkedni. Utána még bőven belefér egy Duna-parti séta! (x)

6/10

Menza

20 éves története, folyamatos telt házai is bizonyítják, hogy a Menza örök. Szerencsére! A város egyik legmegbízhatóbb étterme, sok olyan klasszikussal, melyek csaknem a fennállásuk óta az étlapon vannak. Csizmazia László konyhafőnök sosem a rivaldafény felé tört, hanem az állandó, megingathatatlan minőségre törekszik... és ezt minden egyes nap sikerül megugraniuk. Amellett, hogy klassz az ebédmenüjük, és van mindig heti aktuális menüsor is, az állandó étlapon szereplő kedvenceink a következők: fokhagymaleves tejfölös-sajtos lángossal, tojásos nokedli fejes salátával, kolbászos-tojásos friss lecsó, roston sült hízott kacsamáj pikáns meggymártással és burgonyapürével, Menza bécsi szelet, hagymás rostélyos steakkrumplival és házi csalamádéval. Egy régóta tartó és még sokáig megtartandó szerelem ez.

7/10

Gettó Gulyás

Amennyiben követjük a Gettó Gulyás Facebook-oldalát, ismerjük a stílust. Imádni valók a retró fotóik, hogy képesek egy sima keddi ebédhez kedvet csinálni egy múlt századi tésztanyújtás képével. A másik ismertetőjelük, hogy pörköltöző a megnevezésük, és igen, ezen az úton járnak. Az à la carte választékban benne van a vörösboros marhapörkölt, a zúzapörkölt, a csülökpörkölt, a harcsapaprikás is. De mondjunk egy vadabbat: kakashere- és taréjpörköltöt is főznek, szóval ha a nagypapa, az apuka különös nosztalgiával gondolna erre az egytálételre, a Gettó Gulyásban kell keresni a megfejtést. Hortobágyit, tatárt és alföldi gulyást is rendelhetünk, de a tunkos kenyér előétel a kedvencünk. 

8/10

VakVarjú Újlipótváros

A pezsgő Újlipótvárosban egy sokszínű, a magyaros konyhát és az ismerős ízeket szem előtt tartó, otthonos étteremmel találkozunk a RaM-ArT Színház épületében. Családbarát, mindenki számára kényelmes hely, bent gyereksarok, az étterem mellett pedig modern játékokkal felszerelt játszótér foglalkoztatja a legkisebbeket. A 30 éve a tűzhely mellett álló séfjük, Németh László mindig a vendégek ízléséhez igazítva állítja össze havonta megújuló séfajánlatát, amelyben helyet kapnak a magyar kistermelői alapanyagok is, de nem hiányozhat a törzsvendégek egyik kedvenc fogásának számító steak sem. Fedett és nyitott terasz vár, este pedig hangulatos élő zongoraszó mellett falatozhatunk. A kínálatban a hagyományos ízek és a meglepő kombinációk egyaránt helyet kaptak, így megtalálható rajta a klasszikus tyúkhúsleves csigatésztával, a csupros gulyásleves és a serpenyőben sült hízott kacsamáj friss lecsóval, de a szintén örökbecsűnek számító csülköt már tépve és préselve, körömpörköltmártással szervírozzák. Körülbelül 50-féle bort poharaznak, így bőven lesz kíséret a klasszikus menühöz. (x)

9/10

Pörc & Prézli Étterem

Márciusban beszélgettünk Nagy Tamás„Totóval”, aki a Partizán anti-gasztrorealityjében, Az Ínség Zavarában mutatkozott be a nézőknek, mint tapasztalt fesztiválséf és a Pörc & Prézli étterem konyhafőnöke. A Lázár utcai, abszolút magyaros tematikára építő vendéglő elhelyezkedéséből fakadóan akár egy is lehetne a sokból, de szerencsére figyelemre méltó konyhát visznek. Kockás terítős, de másképp: feszes a kínálat, nincs terjengés és 20 oldalas, kicsit ragadós laminált étlap. Helyette azokat a klasszikusokat mutatják meg, amelyekre kíváncsi lehet egy külföldi, és amiért rajong éttermi minőségben egy hazai vendég is. A fogashoz remulád jár, a bakonyi sertésszűzhöz ördögszekérgomba és pirított burgonyagombóc, a somlóiból nem maradhat ki az arany mazsola. Családi ebédek megmentője ez a hely, ahol a nagymama és a duzzogó tini is megtalálja a számítását. 

10/10

Macesz Bisztró

A magyar-zsidó konyha remekei örök kedvencek, legyen az húsleves maceszgombóccalsóletludaskása vagy éppen flódni. 2012 óta működik a Macesz Bisztróa Kazinczy és a Dob utca sarkán , kellemes, nagypolgári belső térrel, odafigyelő vendéglátással és kellő tapasztalattal. Tasnádi Ákos konyhafőnök épp annyira újít és modernizál, amennyire sosem csorbulna az ételek valódi karaktere. Csak kicsit finomít, elegánsabbá tesz, egy jobban passzoló konyhatechnológiával tökéletesíti az ételeket. Újabban kifejezetten Izraelből csent kortárs inspirációk is megjelennek, de mi most a klasszikusokat keressük, és ebből is van náluk bőven. A sólet kacsacombbal tényleg kihagyhatatlan, de pékné módra tálalt tarját is találunk az étlapon. A somlói itt is parádés, pláne hogy a mazsolaellenesek is jól járnak: ha jelzik, nekik anélkül érkezik az édesség!

Címkék