A gasztronómia iránt érdeklődőknek már nem cseng ismeretlenül a lakásétterem fogalma, amelyek épp olyannyira különbözők lehetnek stílusukban, mint utcáról nyíló társaik. Mi most a város három legelegánsabbját szedtük össze, melyekbe ellátogatni ugyanolyan wow-élmény, mintha egy hagyományos luxusétterembe csípné ki magát az ember egy különleges alkalom apropóján. Sőt, egyedi programkínálatuknak köszönhetően talán még nagyobb is.

Korábban már összeszedtünk egy csokorra való jó példát Budapestről, 2007-ben ugyanis nálunk is megjelent a műfaj, amely az 1990-es években született meg Kubában, majd terjedt át először a nagy világvárosokra. A lakásétterem egy meghittebb közeg, hiszen ugye jóval kevesebb asztal fér be, mint egy átlagos étterembe, a kapcsolat pedig személyesebb, hiszen nemritkán a séf vagy épp a felszolgáló a tulajdonos. Mint látni fogjuk, egy lakásétterem abban is különbözhet, hogy a rendezvényszervezési véna is elég erős a koncepcióban. Ezek a helyek jóval kevesebb publicitást kapnak, hiszen a sajtó számára sincsenek annyira szem előtt, mint díszes cégérekkel rendelkező konkurenseik, ezért is gondoltuk, hogy érdemes bemutatni azokat is, amelyek enteriőrjeikkel, tálalásukkal és az egész szervizzel egy elegáns miliőben várják az éhes és az erre a még szokatlan élményre kíváncsi vendéget.

1/3

TABLE Suite Restaurant & Event Space

A 170 nm-es Király utcai lakás felújítása több mint egy éven át zajlott, hogy olyan legyen, amilyennek azt a vendéglátásban több mint egy évtizede dolgozó, más-más területeken tapasztalatokat szerző Fodor Eszter Dalma megálmodta. Eszter pincérkedett Londonban, vezetett éttermet is, majd átnyergelt a rendezvényszervezésre. Irányított korábban a hobbijukat magasabb fokon elsajátítani kívánó laikusoknak főzőiskolát, valamint dolgozott professzionális szakmai képzést nyújtó, akkreditált intézménynek is. A menedzsmenten túl alapvetően ő a felelős a TABLE-ben a kulináriáért is, azaz ő maga főz, de igény esetén szívesen dolgozik más séfekkel is. A magyar művészek alkotásaival dekorált, illetve antik darabokkal, mid-century modern stílusban berendezett helyet ki is lehet bérelni, legyen szó csapatépítésről vagy különböző privát eseményekről. A tematikus estékben egyébként Eszter nagyon hisz, korábban volt tequila- és mezcalkóstolóval egybekötött mexikói vacsora, brunch, olasz est és a nagy csoportos főzőtanfolyamokat is lehetővé tevő látványkonyhának köszönhetően thai, koreai vagy épp az előételekre fókuszáló főzőkurzus is itt.

2/3

Dine & Relax

A Városmajor melletti, több mint 100 éves villaépület földszinti lakásában található étterem – nevéből kiolvasható – két legfontosabb célkitűzése, hogy miközben a vendég finom fogásokat fogyaszt, fel is tudjon töltődni. Az exkluzivitás garantált, hiszen egyszerre csak egy társaság tartózkodhat ott, róluk pedig Királyi-Papp Nóra – egy személyben a hely megálmodója, háziasszonya, rendezvényszervezője, enteriőrtervezője és séfje – gondoskodik, akinek már gyerekkorában világossá vált, hogy a főzés és a vendéglátás a szeretetnyelve. Mielőtt közgazdászként megszerezte volna a szakácsvégzettséget is, dolgozott luxushotel salesosztályán, vezetett méretes szabóságot, majd lett egy saját kávézója, amelyet a Covid miatt be kellett zárnia. Ezen területeken és egy korábbi lakásétteremben szerzett tapasztalatain edződve jött létre ez a vállalkozása. A családoknak, baráti és üzleti társaságoknak is ideális lakásétterem alapmottója a személyre szabott vendéglátás. Ez azt jelenti, hogy az adott összejövetel jellege a meghatározó, így az ügyfél elképzeléséhez igazodik a hely. Természetesen számos megrendelhető élménycsomagot is kínálnak, legyen szó koktél- vagy ginvacsoráról, „smink- vagy divatbrunchról” (amelyre profi sminkes vagy stylist is jön), társasjátékestről, de mind közül talán a protokollszakértő előadásával megtámogatott illemvacsora a legszokatlanabb.

3/3

Zincenco Kitchen

A „zincsenkónak” ejtendő fine dining lakásétteremről korábban részletesen is írtunk egy tesztanyagunk keretében, de mivel ebből a felsorolásból nem hagyhattuk ki őket, így jövünk most egy rövid összefoglalóval. A helyet egy háromtagú csapat, Dénes, Zaida és Igor viszi, akik díjnyertes magyar és brit éttermekben lesték el a szakma trükkjeit, mielőtt megnyitották volna saját vállalkozásukat. Éttermük pusztán annyiban különbözik egy sima fine dining helytől, hogy egy lakás látványkonyhás nappalijában foglalhatunk helyet, a céljuk ezzel pedig tényleg csak annyi volt, hogy a tapasztalatuk alapján a műfajt jellemző hűvös és távolságtartó atmoszférát egy otthonos, barátságos környezetre cseréljék. (De természetesen társaságoknak is van módja teljesen privát módon kibérelni a helyet.) Zaida és Igor angliai tartózkodása alatt, szabadnapjaikon sokszor látta vendégül a gasztronómia iránt lelkesedő barátaikat, és ezek a jó hangulatú esték hozták az ötletet, hogy lehetne ebből egy vállalkozást is csinálni, hiszen ők is nagyon élvezik ezeket a találkozásokat. A menü szezonálisan változik, a klasszikus magyar konyha újraértelmezett fogásai kerülnek az asztalra helyi kistermelők alapanyagaival, ehhez pedig kisebb pincészetektől beszerzett organikus borsor társul. 

Címkék