Keresés EN

Szabadidő

Zöldbe öltözött írek, óriási buli – Itt a Szent Patrik-nap, ünnepeljünk ír kultúrával

Kevés nép van, amelyik annyira magával ragadóan ünnepli összetartozását, mint az írek, akik a sziget védőszentjének, Szent Patriknak a napján zöldbe öltöznek, és óriási bulit tartanak. Egyébként sem nehéz ráhangolódni az ír kultúrára, a pubokban zajló életre, a szuper sörökre, a derűs ritmusokra, erre pedig Szent Patrik napja különösen remek alkalmat kínál. Összegyűjtöttük, hol találhatunk ír kultúrát Budapesten az ünnepen és a dolgos fővárosi hétköznapokon.

1/6

Szent Patrik-nap Budapesten

A legjobb hírrel kezdjük: Három év kihagyás után hétvégén ismét lesz Szent Patrik-napi felvonulás a Szabadság térről, ahol egy szuper családi program keretében talpig zöldben, jó hangulatban ünnepelhetjük a jóságos ír védőszentet. Ha azonban valami miatt mégsem tudnánk elmenni, a Barba Negrában is lesz Szent Patrik-nap az Ocho Machóval és a Firkinnel, míg a Veres Pálné utcánál a GoodSpiritben whiskeykóstolóval várnak, az újpesti First Taproom pedig külön ünnepi sörrel és más programokkal is készül. Ha pedig valami hagyományosabbra vágyunk, akkor irány a Bran együttes koncertje a Fonóban, népzenével és helyi mesékkel.

2/6

Pubok

Kis szigetek, sok eső. Noha látszólag minden adott lenne ahhoz, hogy Írországban mindenki csak üljön otthon, ez korántsem jellemző a helyiekre, akik – az angolokhoz hasonlóan – szeretik a kedvenc pubjukban múlatni az időt, ahol nemcsak a vendégek ismerik névről a pultosokat, hanem azok is a vendégeket. Meccsek, jó beszélgetések, egyszerű, laktató fogások. Szerencsére hasonlóan közvetlen hangulatú, sörrel és whiskeyvel csábítgató helyekre Budapesten is akadhatunk. A Jókai utcában lévő Davy Byrne’s Irish Pubban például garantált az autentikus hangulat, mivel a zöld szigetről származnak a tulajok. A Becketts (egy költözéssel) már 1994 óta várja az ír pubok hangulatára vágyókat a belvárosban, a Publin Irish Pub pedig szintén szuper és közvetlen törzshely. A Longfordban élő zenét és karaokét, a Jack Doyle’s Budapestben a foci mellett egy kis lóversenyt is kapunk a sörünk és a whiskeynk mellé.

3/6

Zene

Ha becsukjuk a szemünket, és magunk elé képzelünk egy hagyományos ír pubot, szinte halljuk az onnan kiszűrődő jellegzetes zenét. A helyi népzenében használatos hangszerekkel és dallamokkal felturbózott kelta punknak szerencsére itthon is vannak olyan képviselői, akiknek koncertjein kiengedhetjük a gőzt, és feltöltekezhetünk egy kis ír jókedvvel. A legismertebb ezek közül talán a Paddy And The Rats, de a Firkint sem lehet kihagyni, annak ellenére sem, hogy az utóbbi időben zeneileg kicsit más irányba fordultak. Ezenkívül szuper bulikat várhatunk a Jolly Jackerstől és a The Scarlettől is.

4/6

Filmek

Ha kiütött a munka, és már nem ünnepelnénk a Szent Patrik-napot nagyobb társasággal, akkor számtalan jobbnál jobb ír vagy ír témájú film áll rendelkezésünkre. Még elkaphatjuk például a moziban a Sziget szellemeit. Neten pedig könnyen megtaláljuk szintén a csodás Brendan Gleeson főszereplésével a Kálvária és A Guardista című filmeket is. Mindkét keserédes alkotásban a kisközösségek egy-egy jellegzetes figurájának, egy papnak, illetve egy rendőrnek a kalandjait követhetjük végig. Ha betekintenénk az ír történelembe, akkor olyan remek filmek állnak rendelkezésünkre, mint a Síró játék, a Michael Collins, a Véres vasárnap vagy az Apám nevében. A felsorolt alkotásokat látva pedig nem is lehet kétségünk afelől, hogy az írek igazán harcos jellemek, akik, ha kiutat nem is mindig találnak, sosem törnek össze a kilátástalan helyzetekben. Ilyen, sokszor igen szelíd, máskor keményebb eszközökkel harcoló egyéniségeket ismerhetünk meg A Magdolna nővérek, a Philomena – Határtalan szeretet vagy A bal lábam című filmekből is. A legvégére pedig három kedvencünket hagytuk: két elképesztően szórakoztató, zenei témájú fekete komédiát, a Franket, ami egy indie banda kalandjairól szól, és a The Commitmentset, ahol kisvárosi srácok alakítanak soulegyüttest, továbbá nem kevésbé fontos a zene az Egyszer című csodaszép szerelmes filmben sem.5/6

Gasztronómia

Az ír söröket és whiskeyket érdemes a pubokban megkóstolni, de a különlegességek kedvelőinek itt mutatjuk a kedvenc kisüzemi sörös helyeinket, a város leggazdagabb whiskeykínálatával pedig a Good Spiritben találkozhatunk. A Mateo’s egy igazi picike törzshely, lelkes és whiskeyhez nagyon értő tulajjal, izgalmas italkínálattal. Ír kávéért még úgy is a Zsivágóba irányítanánk mindenkit, hogy a hely alapvetően oroszos, ha pedig egy igazi Szent Patrik-napi különlegességre vágyunk, ismerkedjünk meg Paddyvel, az Arán pékség ír származású kovászával, „akinek” segítségével ír szódás kenyér is készül.

6/6

Táncház

Röviden összefoglalva: bárhol gyakorolhatjuk az ír táncot, ahol rendelkezésre áll a megfelelő zene. Szinte teljesen biztos, hogy az írek nem olyan emberek, akik ferde szemmel néznek ránk, ha nem olyan kifinomultak a mozdulataink. Ha azonban szeretnénk egy kicsit profibbak lenni és elmélyülni a dallamokban és a mozgásformában, akkor látogassunk el a TEMI Művelődési Házba, ahol havonta egyszer a Greenfields együttes segítségével hagyományos ír népzenére és kocsmazenére rophatjuk a táncházban.

Kicsoda Szent Patrik?

Nem ír, hanem walesi volt, nem a zöld volt a színe, hanem a kék. Ilyen háttérből indulva kissé furcsa, hogy Szent Patrik napja az írek legfontosabb nemzeti ünnepe. Március 17-én, a szent halálának napján a világ minden írje ünnepel, ezt pedig olyan remek hangulatban teszik, hogy mindenképpen érdemes hozzájuk csatlakozni. Jó, ha tudjuk, a bulizást már régen is olyan komolyan vették, hogy külön pápai engedély foglalta írásba, hogy az írek erre a napra még a böjtöt is felfüggeszthetik. Szent Patrik eredetileg Walesben Maewyn Succat néven látta meg a napvilágot a IV. század környékén. Fosztogatók hurcolták Írországba, ahonnan visszaszökött Britanniába, és pap lett. Egy jelenés hatására azonban visszatért Írországba, és téríteni kezdett. Az ünnep szempontjából legfontosabb tanítása, hogy egy ősi kelta szimbólum, a háromlevelű lóhere segítségével szemléltette a Szentháromságot. A szent színe eredetileg a kék volt, a zöld egyrészt az Ír-szigetre, másrészt a lóherére utal, és jóval később, Amerikában kapcsolódott az ünnephez, csakúgy, mint a zöldre színezett sör. Budapesten a Szent Patrik-naphoz kapcsolódó egyik legkülönlegesebb esemény az volt, amikor 2017-ben több városi nevezetesség, például a Lánchíd (borítóképünkön) zöldbe borult.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Szabadidő

Dolgozó anyává válni: visszatérés a munka világába

A szülési szabadság utáni visszatérés a munka világába óriási változást jelent, így minél közelebb érünk a visszatérés időpontjához, úgy sokasodnak az aggodalmaink az új életszakasszal kapcsolatban. Milyen változások történnek, mikor megérkezik a dolgozó anya szerepe az életünkbe? Milyen kihívásokra számíthatunk ebben az időszakban? Miként tudunk tudatosan felkészülni a visszatérésre?

Szabadidő

Séta az egykori óbudai téglagyárak területén

Az óbudai téglagyárak múltjától az emlékezés jelenéig című séta során végigjárjuk a bécsi úti téglagyárak területének egy részét, hallhatunk a téglagyárak történetéről, társadalmi kontextusukról és a második világháborúban betöltött szerepükről, valamint szó lesz a Porajmos emlékezetéről, annak kortárs módjairól és lehetőségeiről is.

Neked ajánlott

A