Kevés nép van, amelyik annyira magával ragadóan ünnepli összetartozását, mint az írek, akik a sziget védőszentjének, Szent Patriknak a napján zöldbe öltöznek, és óriási bulit tartanak. Egyébként sem nehéz ráhangolódni az ír kultúrára, a pubokban zajló életre, a szuper sörökre, a derűs ritmusokra, erre pedig Szent Patrik napja különösen remek alkalmat kínál. Összegyűjtöttük, hol találhatunk ír kultúrát Budapesten az ünnepen és a dolgos fővárosi hétköznapokon.

Szent Patrik-nap Budapesten

Idén Pomázon a Szabadság téren ismét lesz Szent Patrik-nap, ahol egy szuper családi program keretében talpig zöldben, jó hangulatban ünnepelhetjük a jóságos ír védőszentet. Ha azonban valami miatt mégsem tudnánk elmenni, a Fonóban a Bran együttessel és írtáncházzal várnak, de a MANYI-ban is hasonlóan jó buli lesz. 

Pubok

Kis szigetek, sok eső. Noha látszólag minden adott lenne ahhoz, hogy Írországban mindenki csak üljön otthon, ez korántsem jellemző a helyiekre, akik – az angolokhoz hasonlóan – szeretik a kedvenc pubjukban múlatni az időt, ahol nemcsak a vendégek ismerik névről a pultosokat, hanem azok is a vendégeket. Meccsek, jó beszélgetések, egyszerű, laktató fogások. Szerencsére hasonlóan közvetlen hangulatú, sörrel és whiskeyvel csábítgató helyekre Budapesten is akadhatunk. A Jókai utcában lévő Davy Byrne’s Irish Pubban például garantált az autentikus hangulat, mivel a zöld szigetről származnak a tulajok. A Becketts (egy költözéssel) már 1994 óta várja az ír pubok hangulatára vágyókat a belvárosban, a Publin Irish Pub pedig szintén szuper és közvetlen törzshely. A Longfordban élő zenét és karaokét, a Jack Doyle’s Budapestben a foci mellett egy kis lóversenyt is kapunk a sörünk és a whiskeynk mellé, a legtöbb helyen külön programmal ünneplik a Szent Patrik-napot is. Idén Pomázon a Szabadság téren ismét lesz Szent Patrik-nap, ahol egy szuper családi program keretében talpig zöldben, jó hangulatban ünnepelhetjük a jóságos ír védőszentet. Ha azonban valami miatt mégsem tudnánk elmenni, a Fonóban a Bran együttessel és írtáncházzal várnak, de a MANYI-ban is hasonlóan jó buli lesz. 

Zene

Ha becsukjuk a szemünket, és magunk elé képzelünk egy hagyományos ír pubot, szinte halljuk az onnan kiszűrődő jellegzetes zenét. A helyi népzenében használatos hangszerekkel és dallamokkal felturbózott kelta punknak szerencsére itthon is vannak olyan képviselői, akiknek koncertjein kiengedhetjük a gőzt, és feltöltekezhetünk egy kis ír jókedvvel. A legismertebb ezek közül talán a Paddy And The Rats, de a Firkint sem lehet kihagyni, annak ellenére sem, hogy az utóbbi időben zeneileg kicsit más irányba fordultak. Ezenkívül szuper bulikat várhatunk a Jolly Jackerstől, a The Scarlettől és a Brantől is.

Filmek

Ha kiütött a munka, és már nem ünnepelnénk a Szent Patrik-napot nagyobb társasággal, akkor számtalan jobbnál jobb ír vagy ír témájú film áll rendelkezésünkre. Tavaly nagyon szerettük a Sziget szellemeit. Neten pedig könnyen megtaláljuk szintén a csodás Brendan Gleeson főszereplésével a és A Guardista című filmeket is. Mindkét keserédes alkotásban a kisközösségek egy-egy jellegzetes figurájának, egy papnak, illetve egy rendőrnek a kalandjait követhetjük végig. Ha betekintenénk az ír történelembe, akkor olyan remek filmek állnak rendelkezésünkre, mint a Síró játék, a Michael Collins, a Véres vasárnap vagy az Apám nevében. A felsorolt alkotásokat látva pedig nem is lehet kétségünk afelől, hogy az írek igazán harcos jellemek, akik, ha kiutat nem is mindig találnak, sosem törnek össze a kilátástalan helyzetekben. Ilyen, sokszor igen szelíd, máskor keményebb eszközökkel harcoló egyéniségeket ismerhetünk meg A Magdolna nővérek, a vagy A bal lábam című filmekből is. A legvégére pedig három kedvencünket hagytuk: két elképesztően szórakoztató, zenei témájú fekete komédiát, a Franket, ami egy indie banda kalandjairól szól, és a The Commitmentset, ahol kisvárosi srácok alakítanak soulegyüttest, továbbá nem kevésbé fontos a zene az című csodaszép szerelmes filmben sem.

Gasztronómia

Az ír söröket és whiskeyket érdemes a pubokban megkóstolni, de a különlegességek kedvelőinek itt mutatjuk a kedvenc kisüzemi sörös helyeinket, a város leggazdagabb whiskeykínálatával pedig a Good Spiritben találkozhatunk. A Mateo’s egy igazi picike törzshely, lelkes és whiskeyhez nagyon értő tulajjal, izgalmas italkínálattal. Ír kávéért még úgy is a Zsivágóba irányítanánk mindenkit, hogy a hely alapvetően oroszos, ha pedig egy igazi Szent Patrik-napi különlegességre vágyunk, ismerkedjünk meg Paddyvel, az Arán pékség ír származású kovászával, „akinek” segítségével ír szódás kenyér is készül.

Kicsoda Szent Patrik?

Nem ír, hanem walesi volt, nem a zöld volt a színe, hanem a kék. Ilyen háttérből indulva kissé furcsa, hogy Szent Patrik napja az írek legfontosabb nemzeti ünnepe. Március 17-én, a szent halálának napján a világ minden írje ünnepel, ezt pedig olyan remek hangulatban teszik, hogy mindenképpen érdemes hozzájuk csatlakozni. Jó, ha tudjuk, a bulizást már régen is olyan komolyan vették, hogy külön pápai engedély foglalta írásba, hogy az írek erre a napra még a böjtöt is felfüggeszthetik. Szent Patrik eredetileg Walesben Maewyn Succat néven látta meg a napvilágot a IV. század környékén. Fosztogatók hurcolták Írországba, ahonnan visszaszökött Britanniába, és pap lett. Egy jelenés hatására azonban visszatért Írországba, és téríteni kezdett. Az ünnep szempontjából legfontosabb tanítása, hogy egy ősi kelta szimbólum, a háromlevelű lóhere segítségével szemléltette a Szentháromságot. A szent színe eredetileg a kék volt, a zöld egyrészt az Ír-szigetre, másrészt a lóherére utal, és jóval később, Amerikában kapcsolódott az ünnephez, csakúgy, mint a zöldre színezett sör. Budapesten a Szent Patrik-naphoz kapcsolódó egyik legkülönlegesebb esemény az volt, amikor 2017-ben több városi nevezetesség, például a Lánchíd (borítóképünkön) zöldbe borult.

(Borítókép forrása: Csipe Attila - Getty Images)

Cikkünket 2024. mácius 14-én frissítettük.

Címkék