„A bár egy olyan hely, ahol az emberek találkoznak, megosztják egymással, amijük van, és hálásak, mert tudják, hogy nincsenek egyedül” – mondják a Bár című 1999-es amerikai filmben, ami egyébként egy feledhető alkotás, de ez a mondat eléggé betalál. Tényleg így van, egy bárpultnál vagy a félhomályban lévő kisebb formátumú asztaloknál sok titkot osztunk meg egymással, miközben öröm és bánat váltogatja egymást, ahogy a józanságból egy kicsit más tudatállapotba lépünk. Elegáns, vagány, rejtélyes, újhullámos, művészi bárokból bőven találunk a városban, ezért most egy csokorba szedtük néhány biztos tippünket.

1/10

Múzsa

Nehéz lenne objektívan nyilatkozni a Múzsáról, hiszen a Four Seasons Hotel Gresham Palace halljában már csak körülnézni is egész estés program és esztétikai barangolás lenne. 2021-ben Európa leglátványosabb bárjának nívódíját is elnyerték. Mindezt pedig megfejelik a világszínvonalú bárélettel, egy olyan intézménnyel az intézményben, amibe rögvest beleszeretünk, ha helyet foglalunk a bárnál és szakembereikre bízzuk magunkat. Rengeteg a történet és minden korty italból az elhivatottság és a szakmai csúcsok bejárása köszön vissza. 

Szezonról szezonra mesés italkreációkkal készülnek, újhullámos megjelenítéssel, 21. századi gegekkel: arra sem csodálkozunk rá, ha egy pohár száján pufi vattacukorfelhő üldögél, vagy ha az elsőre egzotikus gyümölcsös ízt hozó koktél lecsengése kifejezetten sóssá válik. Olyan amplitúdókat járnak be, amihez élvezetes a kapcsolódás!

WLB-tipp: Egyiptian blue, Sunglow koktélok

2/10

Mystery Hotel Budapest - The Great Hall Restaurant & lounge

Régóta kedveljük a Podmaniczky utcai eklektikus épület történetét, szimbólumrendszerét. Titokzatos és legendákkal övezett a história, hiszen a Magyarországi Symbolikus Nagypáholy szabadkőműves-csoportosulás központja volt a palazzó a mozgalom virágkorában. A metafizika és okkultizmus tanait sajátos módon elegyítő társulás tagjai között olyan nagy koponyákat is számon tartottak, mint Ady Endre, Ignotus Pál vagy Kosztolányi Dezső. Hosszú út vezetett a 2019-es 5-csillagos szállodává alakításig: a The Great Hall Restaurant & Lounge pedig hangsúlyos szereplője a Mistery Hotel Budapestnek

Ráadásul egyenesen a keleties, egyiptomi stílusban kialakított titkos szabadkőműves gyülekezőteremben, a negyedik emeleten foglalhatunk helyet a bárban. Természetes, hogy ők is hódolnak a gin és tonik párosításnak, ezért 6-féle saját kreációval készülnek, helyet kapnak a klasszikus koktélok favoritjai is: egy Negronit vagy egy Espresso Martinit is nagy örömmel elkészítenek a vendégeknek. Mi mégis a ház signature italaira szavazunk, amelyek jócskán hozzáadnak a Mistery Hotel Budapest rejtélyes atmoszférájához. Dőljünk hátra, élvezzük italunkat és gondoljunk bele, hogy micsoda enigmatikus sztorikat láthattak a The Great Hall falai. (x)

WLB-tipp: Twisted Fate és Cauldron signature koktélok 

3/10

LEO Bistro

Mondhatjuk azt egy koktélkollekcióra, hogy holisztikus? A Clark Ádám tér LEO-jának egy nagyon jól átgondolt, interdiszciplináris koktéllapot sikerült összeállítania erre az évadra. A kollekció középpontjában a kristályok állnak, összesen 7 darab, 7 különböző rezgéssel, tulajdonságokkal, színnel és szerkezettel. Igaz, divatos manapság kristályokkal és ásványokkal foglalkozni, a zsebben szerencseköveket hordani, de ez egy hasznos hóbort, ráadásul egész egyszerűen az anyatermészethez nyúl vissza. A LEO gyönyörű bárja rejtélyes játékra hív, melynek origója egy fatábla, ráillesztett ásványokkal. Hogy megfordítjuk-e a táblát és összetevők alapján választunk, vagy hagyjuk, hogy vakon vezessenek az intuíciók, az rajtunk múlik. 

Az egyedi főzetek, infuzált italok alapvetésnek számítanak, de mindegyik kristályra hangolt italukat plusz extrával szerelik fel. Az összes poént nem szeretnénk lelőni, de szükségünk van szinte minden érzékszervünkre, hogy teljesen belefeledkezhessünk a LEO mágikus kristálykollekciójába. 

WLB-tipp:
Hagyatkozz a tapintásodra, a kőzetekhez való esetleges emlékekre, és a hangulatodra! Úgyis be fog találni! 

4/10

Boutiq' Bar

Ha nincs a Paulay Ede utca Boutiq' Bar-ja, Nagy Zoli szenvedélye, a bevezetett inasrendszer, akkor nem is írnánk ezt a válogatást. Ők az alfa és az omega, amellett, hogy bartenderek bölcsőjeként és szakmai műhelyként is működnek, végtelenül tiszteletre méltó vendéglátást csinálnak. Szakadatlanul azokra koncentrálva, akik egyedül érkeznek és csak egy italra mennek a Boutiq'-ba, esetleg társasággal koccintanak, vagy bekukkantanának egy nagy múltú bár életébe. A 2008 óta létező bár és műhely 2012-ben került be a világ 50 legjobb bárja közé és gyakorlatilag minden hazai koktélkultúrában mérvadó szakembernek fontos pontot jelent. Vagy tanultak itt, vagy szerettek volna, esetleg saját műszakuk után mennek lesni a nagyoktól. 

Biztosak lehetünk benne, hogy a legalapabb koktélt is csúcsminőségben készítik, közben pedig olyan úttörő ötleteik vannak, amik aztán városszerte elterjednek. Ilyen ez! A Boutiq hangulata bensőséges, az asztalfoglalás pedig ajánlott, mert csütörtöktől beindulnak a teltházas esték. Köszönünk nekik mindent, nélkülük tényleg nem tartana itt Budapest bárélete!

WLB-tipp: Figyeljünk, sasoljunk, a Boutiq' egy legenda. És, ha már kóstoltunk klasszikust és aktuális kedvenc kreációt, pénteken és szombaton a PPC-be (Pink Pony Club) is térjünk be!

5/10

ÉTOILE Champagne Bar

Elegancia és buborékok Budapest egyik legcsodálatosabb épületében. Az számos egyedi tulajdonsággal bír, ami miatt a műfaj kedvelőinek felfedezésére vár. Pezsgőbárból azért találunk néhányat a városban, de kifejezetten champagne-nyal foglalkozó helyünk ez az egyetlen. Évjáratos tételekből, gyönyörű magnumokból is széles a választék, számos olyan champagne ház italai közül kóstolhatunk, melyek ritkaságnak számítanak budapesti viszonylatban.

Virágh Csaba sommelier, a Magyar Sommelier Bajnokság zsűrijének tagja örömmel kalauzol körbe minket a nemes italok világában: kiemelnénk a saját kóstolósorukat is, ami egy 6 tételből álló szelekció. Minimum 20-féle champagne-t poharaznak. Természetesen megvan a játéktere is az ÉTOILE-nak: champagne alapú koktélokat is kevernek, odafigyelvén a törékeny ital minden fontos karakterisztikájára. Nagy ajándék már eleve a Párisi Udvar, a champagne bár pedig tovább emeli eleganciáját. (x)

WLB-tipp: Poppy Bon Bon, Pas-Sage koktélok

6/10

KAA


2022 októbere óta fogadja vendégeit a Twentysix mellett a KAA, ami legalább annyira fotogén és hangulatos, mint a nagytesó, azzal a különbséggel, hogy az éjszakai dzsungel hangulatát, fényeit hozza el. Nem kell megijedni, veszély maximum annyiban leselkedik ránk, hogy nem tudunk választani az itallap gazdagsága miatt, illetve, hogy 2-3 koktél után azért az oldalsó rész sejtelmes fényei szédítőek lehetnek. Mi eddigi tapasztalatunk alapján a leginkább a bárpultnál szeretünk időzni: onnét végigkövethetjük az italok készítésének metódusát és a srácok elég kommunikatívak, szívesen mesélnek a KAA koktéljairól, összetevőikről. 

A klasszikusaikat Charles Schumann élő legenda koktélmágus nyomán készítik, a lehető legpontosabban. A KAA sajátjai viszont néha elvetemültek és showelemekkel érkeznek az asztalokra. Amennyiben a varázslás helyett egy kifejezetten nekünk kreált ital mellett beszélgetnénk, a „három kívánság” lesz a befutó: ekkor személyre szabják a koktélt és saját mesénk, ízlésvilágunk dönti majd el, hogy milyen irányba terelik. 

WLB-tipp: Hemingway Daiquiri, En Fumo 

7/10

Black Swan

2017-ben léphettünk be először a Swanbe, ahol azóta is csak a pultnál ültünk, kimaradt az asztalnál várakozás és fogyasztás. A Klauzál utcai art deco stílusban megvalósított bár leghangsúlyosabb része maga a plafonig érő „italkönyvtár”, amihez mozgatható létra is jár. Van ebben valami régivágású és elegáns. Lehetnénk akár Londonban vagy New Yorkban, ez a formátum megállná a helyét egy metropoliszban is. Követik a trendeket és ennek megfelelően az aktuális spirit divatokhoz igazodván egy-egy italfajtából mindig beszerzik a legizgalmasabbakat, de az alap favoritokból sem engednének. 

Azt gondolnánk, hogy a lokációból fakadóan több náluk a turista, de a nemzetközi vendégkör nyitástól kezdve adott, mivel sokan keresik ezt a fajta art deco stílusba gyúrt modern hedonista miliőt. A fények sejtelmesek, odafigyelésük példás, italaik profik, egyebet nem is kívánhatnánk!

WLB-tipp: Valkyrie punch, Lychee Tomato

8/10

Hotsy Totsy

2017-ben jelent meg Budapesten a Síp utcai Hotsy Totsy, ami egy szó szerint csattanós városi legenda nyomán kapta jól hangzó nevét. A 20-as évek New Yorkjában egy Totsy nevű forróvérű táncosnő volt a kedvenc, ám egyszer egy illetlen vendég fenéken paskolta és Totsy egy jókora pofonnal honorálta a bizalmaskodó alakot. Ebből a tűzrőlpattantságból indulunk ki és végig maradunk a vonalon: ez a bár úgy szexi, hogy a szakmaisága sem szorul háttérbe! Izgalmas rendezvényeikkel és vendég bartenderekkel frissítenek mindig egyet a hangulaton és a kínálaton, a szezonálisan változó itallapjuk pedig mindig tartogat valami olyan meglepetést, amit nem fogunk egyhamar elfeledni. 

A múltban magából a bárból lehetett belépni a „speakeasy” borbélyságba, akkor, amikor még nem minden második budapesti üzlethelyiségben igazítottak szakállat és nyírtak egyenhajat. Most pedig csütörtöktől szombatig a Hudson vendégei lehetünk, ha átlépünk a piros függönyön. Több titkot nem árulhatunk el, hamarosan bővebben szólunk róla!

WLB-tipp: térjetek be a Hudsonba is, kóstoljatok klasszikusokat!

9/10

The Duchess

Megint egy feledhetetlen helyszín, ahol Budapest múltja és jelene találkozik, izgalmas szinergiában. A déli Klotild-palota tetőbárjába ma is lifttel jutunk fel, de tudni kell, hogy a város első ilyen szerkezete is pont itt debütált a múlt században. Dekadens titkos társaságok találkozóhelye volt a mai The Duchess, ami egyszerre igazodik a szálloda stílusához és tűnik ki abból a maga hercegnői budoáros atmoszférájával

Mind a négy évszakban élvezhetjük fent a panorámát, hogy gyakorlatilag az Erzsébet híd fölött „lebegünk”, mi mégis a szabadég alatti nyári naplemente idején induló és a csillagokig érő koktélozásokat szeretjük a legjobban. Amellett, hogy szezonálisan változik a koktéllap és mindig előrukkolnak valami szelíden elegánssal vagy szokatlanul pimasszal, akár az említett napnyugtára vagy az aktuális hangulatunkra is keverhetnek italt, élmény lesz.

WLB-tipp: Her Majesty, Down Under 

10/10

IKON Piano Bar & Bistro

Nem mondhatjuk, hogy Dunát lehetne rekeszteni a budapesti piano bárokból, de 2022 májusa óta a pesti oldalon, egészen pontosan a Kazinczy utca egyik pincehelyiségében vár minket az IKON. Barátságos hangulatra, egy-két látogatás után is ismerős személyzetre, régi nótákra és új dalokra számíthatunk Gazsi Norbert zongoristától, koraestétől egészen éjszakába menően. Ha biztosítanánk helyünket a színpadhoz közel, mindenképp foglaljunk asztalt, mert nagy az érdeklődés a hiánypótló műfaj iránt. Hiányzott már az efféle élő zenés, kulturált mulatás a környékre! 

Az italszortimenthez csatlakoznak a koktélok is, bátran kísérletezzünk, nem csak a pezsgő ildomos Karády Katalin vagy éppen Seress Rezső örökzöld dalaihoz! Az IKON kényelmes, bársonyos ülőalkalmatosságaiban hátradőlve nagyon gyorsan telik az idő, ráadásul egy-két ital után mi is a színpadon vagy a tánctéren találhatjuk magunkat!

WLB-tipp: Aviation, Mudslide

Címkék