Budapest belvárosában sétálva a házak falai az elmúlt évszázadok történelméről mesélnek, de vannak helyek, ahol a tények és az évszámok mögött izgalmas, titokzatos legendák lapulnak. A sok építészeti remekmű közül kiemelkedik szépségében és misztikumában a Podmaniczky és a Vörösmarty utca sarkán található eklektikus épület. Elég csak annyit tudni, hogy a palotát a Magyarországi Symbolikus Nagypáholy építtette, és máris szeretnénk közelebbről megismerni az épület történetét. Szerencsére már nemcsak olvashatunk róla, de akár meg is szállhatunk ebben a különleges házban, hiszen itt működik a Mystery Hotel Budapest, amit mára méltán sorolhatunk a főváros felkapott kulturális látványosságai közé.

Ady, Kosztolányi, Ignotus – Kik azok a szabadkőművesek?

A szabadkőművesekről mind hallottunk már, de keveset tudunk rólunk, és abban a kevésben sem lehetünk biztosak. Tevékenységüket és létezésüket a titokzatosság és az összeesküvés-elméletek lengik körül. A mozgalom az emberek testvériségét, a szellem egyetemes szabadságát hirdeti, tagjai között rengeteg ismert embert is találunk.

Hazánkban 1886-ban két különböző szabadkőműves-csoport egyesült, így jött létre a Magyarországi Symbolikus Nagypáholy első állandó központja. Innentől 1919-ig számítják a magyar szabadkőművesség virágkorát: ebben az időben közel száz páholyban mintegy 11 ezer szabadkőműves dolgozott, közöttük olyanok, mint Ady Endre, Ignotus Pál, Mechwart András, Kosztolányi Dezső, Benedek Elek és még sokan mások.

Hogy lesz egy nagypáholyból szálloda?

A Mystery Hotel Budapestnek otthont adó épületet is a szabadkőműveseknek köszönhetjük. A Magyarországi Symbolikus Nagypáholy 1890-ben egy állandó páholyház felépítését tervezte. Több pályamű közül Ruppert Vilmos terveit fogadták el, aki maga is a szövetség tagja volt. A fantasztikus tereket Than Mór műveivel díszítették, az üvegablakokat a világhírű Róth Miksa készíttette. Az épületet végül ünnepélyes keretek között, 1896-ban adták át.

A páholyház sok mindenen keresztülment, mire elérte mostani, káprázatos formáját. Az I. világháborúban hadikórházként üzemelt, 1920-ban a Magyar Országos Véderő Egylet foglalta el. A II. világháború után rövid időre, 1974-ig ismét a szabadkőművesek használták az épületet, ezt követően a Belügyminisztérium tulajdonában állt egészen a rendszerváltásig. Az épület végleges, mostani állapotát 2018-ban kapta, és ma már a Mystery Hotel Budapestnek ad helyet.

Titokzatos múlt és misztikus jelen: luxus és varázslat

A szabadkőművesség csupa rejtély és legenda, ahogy a Mystery Hotel Budapest is. A szálloda hangulatát, belső kialakítását és a szobák témáit a szabadkőművesség mellett különféle misztikus témájú könyvek és filmek ihlették. Az épületbe lépve bármerre fordulunk is, fantasztikus megoldások várnak, ami nem csoda: a szálloda jelenlegi dizájnját a nemzetközi szinten jegyzett és elismert sztárdizájner, Varró Zoltán tervei alapján készítették el.

A vizuális trükkökkel és optikai illúziókkal megfűszerezett belsőnek köszönhetően egyedülálló világba csöppen az, aki belép a szálloda díszes kapuján. Már a recepciót megpillantva biztosak lehetünk benne, hogy nem egy szokványos szállodába tévedtünk: azonnal egy lenyűgöző, repülő szőnyeget imitáló installációval találjuk szembe magunkat. A szállodában pedig fiatal, professzionális kollégák fogadják a vendégeket, hiszen számukra az ő szórakozásuk a legfontosabb.

Ha szobát foglalnánk, három különböző stílus közül választhatunk, ezek a görög oszloprend alapján a dór, a jón és a korinthoszi neveket viselik. De érdemes betérni a napidíjjal is látogatható The Secret Garden Day Spába vagy a The Sky Garden Barba is. Ha pedig egy igazán különleges élményre vágyunk, ne hagyjuk ki a szálloda éttermét sem.

Egy koktél vagy egy vacsora a szabadkőművesek titkos termében?

A negyedik emeleten vár ránk a hallként és étteremként is funkcionáló The Great Hall. Akár reggeliznénk, akár vacsoráznánk, vagy csak egy kávét innánk, érdemes leülni és belegondolni, mi mindent mesélhetnénk ezek a falak, ha beszélni tudnának. Ez a terem volt valaha a szabadkőművesek csodálatos, egyiptomi stílusban megalkotott titkos terme, ahonnan vasból készült csigalépcső vezet a Páholyba, ami szintén csak arra vár, hogy felfedezzük.

A misztikus hangulat mellett az étterem szezonális à la carte kínálattal, tradicionális magyar ételekkel és könnyű nemzetközi fogásokkal is vár. A káprázatos belső tökéletes romantikus koktélozásra, de egy különleges üzleti vacsorára is. Egész biztos, hogy mindenkit elvarázsol majd a luxus és a misztikum páratlan élménye.

Címkék

Elérhetőségek

Mystery Hotel Budapest 1064 Budapest, Podmaniczky utca 45. Facebook-oldal Weboldal