Az idei február elég hidegen kezdődött, ám aztán egészen enyhévé változott az idő, ami odáig fajult, hogy a hétvégén állítólag akár 15 fokig is felszaladhat a hőmérő higanyszála. Ez persze még nem jelenti azt, hogy egyből tavasz lesz, de a várakozásunkat azért fokozhatja. És ha eddig azért nem mentünk kirándulni, mert túl hideg volt az idő, a mostani hétvégén az időjárás biztosan nem jelenthet kifogást. Adunk is pár túratippet, csak hogy az se jelentsen akadályt az elindulásban, hogy nem tudjuk, hova is menjünk.

1/10

Jane Go

Igazi tavaszindító séta lehet ez a minitúra, amit a méltán népszerű főemlőskutatóról és természetvédőről elnevezett tanösvényen ejthetünk meg. A hármashatárhegyi repülőtér melletti Vörös-kőváron található kirándulóhely, amit 2018-ban adtak át, összesen 6 állomásból áll, és fél óra alatt teljesíthető, de persze ha már ott van az ember, akkor többet is eltölthet a természet lágy ölén. Itt zajlik Magyarország legnagyobb testű kígyója, a kaszpi haragossikló élőhelyvédelmi programja. Bár akár kétméteresre is megnőhet, nem kell félni tőle, nem mérges kígyó. 

2/10

Gyadai tanösvény

Budapesttől 40 km-re, Vác felé, a Dunakanyarban, a Naszály hegy területén találjuk ezt a rendkívül hangulatos körtúrát, mely mindössze 6 kilométeres. Családi programnak is kiváló, és ha netán a gyereket nehéz rávenni egy kis természetjárásra, a fantasys mocsárvidék, ahol pallókon közlekedhetünk, illetve a viszonylag nagy mélység fölött átívelő függőhíd az ő érdeklődésüket is fel fogja kelteni. Ráadásul a túra elején kilátó, játszótér és minivasút is várja a gyerkőcöket. 

3/10

Gesztenyés tanösvény

A Nagymaros közelében található túraútvonal nem különösebben megerőltető, mindössze 4 és fél kilométer és 21 állomásból áll. Ha még bírjuk szuflával, és biztosan bírni fogjuk, akkor a kirándulás egy kis Duna-part menti sétával felhúzható 6 kilométeresre. Menet közben gyönyörködhetünk a panorámában, és még egy kis piknikre is lesz lehetőségünk, azon túl, hogy még jól is érezzük magunkat, mert jó a levegő és szemrevaló a vidék

4/10

Szent Jakab tanösvény

A Dabas mellett található tanösvény nemcsak kiránduló-, hanem zarándokhely is. Egyáltalán nem megerőltető, ráadásul különlegesen vadregényes. Mivel a Duna–Tisza-csatorna és a Duna-völgyi-főcsatorna találkozásánál található, a mocsaras, fás és buja vidéket fahidak és pallók hálózzák be, ráadásul egy kilátóépítményről felülnézetből is megcsodálhatjuk a tájat.

5/10

Bölcső-hegyi

A 2021 őszén átadott kilátó az egyik legfiatalabb kilátó Budapesten és környékén. A nagyjából 10 kilométer hosszan, patakmeder mentén és vízesések közelében meg persze hegyoldalban, valamint a tetején kanyargó körtúra nemcsak a Bölcső-hegyen magasodó kilátót érinti, hanem az Anna-völgyi vízesést, a Dömörkaput, a Lajos-forrást és a Cseresznyés-völgyet is. Ha végeztünk, akkor Szentendrén is csavaroghatunk egy kicsit, ha még bírjuk. Ha nem, akkor megehetünk egy jó lángost. 

6/10

Thirring-körút

A Dobogó-kő alatti hegyoldalban kanyargó körtúra nem túl hosszú, mindössze két és fél kilométer, ugyanakkor annyiból nehéz, hogy komoly kaptatókat is találunk útközben. A végére annyira elfárad az ember, mintha háromszor-négyszer többet ment volna. A nehézségekért cserébe viszont elképesztő formájú és méretű sziklamonstrumokat kapunk, meg annyi gyönyörűséges panorámát, ami 4-5 kirándulásra is elég lenne. 

7/10

Hármashatárhegyi kardiotanösvény

A hármashatárhegyi, szívbarát tanösvényt kimondottan a szív- és érrendszeri betegek számára alakították ki. Persze gyorsan tegyük hozzá, nem kell ahhoz betegnek lenni, hogy jólessen a kirándulás a kardiotanösvényen. Egy kis szívbarátság a legegészségesebb embernek is jól jön. Előnye, hogy két útvonal is van, egy 3 meg egy 5 kilométeres, a túrázó pedig választhat, hogy az állapotához és a fizikumához melyik illik a legjobban. 

8/10

Alsó-Jegenye-völgy és a Rózsika-forrás

A Solymár határában lévő kirándulóhely az egyik leghangulatosabb, meseszerű világot tárja elénk, rengeteg fahíddal, ide-oda kanyargó patakkal és egy szuper jó vízeséssel. Ráadásul még csak nem is megerőltető. A bő 5 kilométeres túrácska végén egy hatalmas tisztás található, ahol még piknikezhetünk is egy jót, de mehetünk tovább is, egyenesen fel a solymári várba. 

9/10

Budakalászi ártéri erdő

A Szentendrére vezető bringaút egy hosszabb szakasza érinti a budakalászi (vagy római-parti) ártéri erdőt, ami páratlan vadregényessége okán egy kiadós tavaszindító sétára is tökéletes lehet, nem csak arra, hogy keresztülbringázzunk rajta. Az álmélkodásra azonban egy bónuszlátványelem is okot ad: egy land art művész, Kánya Tamás rendszeresen felkeresi az erdőt, ahol jobbnál jobb „természetes szobrokat” állít ki. 

10/10

Nyakas-kő

Biatorbágyon nemcsak a viaduktot találjuk, hanem remek kirándulóhelyeket is, mint amilyen Az oroszlánkirály című animációs mesét eszünkbe juttató sziklaóriás, a Nyakas-kő. Nem könnyű felkapaszkodni a tetejére, viszont ha megcsináltuk, egy elképesztő panoráma lesz a jutalmunk. Érdemes korán indulni, mert a változatos körtúra hosszú verziója 25 kilométer, és a rövidebb se annyira rövid, 13 kilométer. Persze lehet csak úgy kalandozni is ott a sziklák között, a hegyoldalban és az erdő mélyén. 

Címkék