A 90-es években az első „nyugati” gyorsétel volt, ami igazán elterjedt, a minden street foodok ősét kínáló bódék már akkor is gombamód szaporodtak, amikor még nem volt McDonald’s minden sarkon, és éppen csak hogy megkóstoltuk az édes-savanyú kínai csirkecsíkokat. A mediterrán és a közel-keleti világban is népszerű street food meghódította a világot, nálunk a görög verzió is népszerű, így most felkerekedtünk, és megnéztük, hol kapunk görög stílusú, igazán jó gíroszt a városban.

Shawarma, kebab, gírosz – van egy kis képzavar, hogy mi a különbség a három étel között: tulajdonképpen nem sok az eltérés, legalábbis akkor, ha gyorsétel formájában nézzük. Alapvetően az Oszmán Birodalomból hódító útra induló ételről van szó, ami minden esetben egy nyársra húzott hústömeg – korábban egész állat – tűzön való forgatását, majd cafatokra vágását és zöldséggel, pitakenyérrel való tálalását jelenti. Innen a név is: a görög gyro szó forgatás’-t jelent, akárcsak a döner vagy a çevirme (shawarma) különböző törökségi nyelvekben. A fűszerezés régiónként változik, a shawarma inkább édeskés, keleti fűszerekkel, a gírosz a görög szigetekre jellemző friss zöldfűszerekkel készül, amit a 70-es években Athén környékén még sült krumplival is kiegészítettek a hagyma, paradicsom, tzatziki (dzadzíkimellett.

A kebab alapvetően ezerféle lehet, a gírosz rokona a döner kebab és a 70-es évek török vendégmunkás-áradatának köszönhetően lett Németország nemzeti étele. Nálunk leginkább a görög változat terjedt el, laza fűszerezéssel, joghurttal, paradicsommal, uborkával. A népszerű starthoz képest aztán szépen visszacsúszott trash étellé, amit leginkább csak hónap végén esznek a kollégisták, vagy buli után nyomunk be belőle egyet a körúton. Pár úttörő aztán elkezdte visszahozni a jó hírét, és szerencsére egyre több helyen kapunk olyan gíroszt, amiben krémes a tzatziki, ízes a hús, és friss zöldségek vannak a pitába csomagolva.

1/10

Gyradiko Taverna – Óbuda

Teljesen klasszikus, gazdagon tömött zsebes pitákba kerül a fűszeres, sokszor ropogós hús, a zöldségek, a tzatziki és néhány szál sült krumpli. Ha Pünkösdfürdőnél, a Rómain járunk, és a biciklitúra vagy a séta után megfáradtunk, jó választás a Gyradiko. 

2/10

Gyros Kerkyra Görög Ételbár

Immár a XIII. kerületi Petneházy utcában ehetjük a Kerkyra szuper görög street foodjait. Minden friss és kellőképpen fűszeres, régóta, immár 11 éve tökéletesítik a receptúráikat. Mi nem nagyon csalódtunk még bennük!

3/10

GRK’S Kyros Yeeros

A Hegedűs Gyula utca görög ételbárja mind ízeiben, mind vendégszeretetében hozza azt a színvonalat és hangulatot, amit megszokhattunk Athénban vagy éppen Theszaloníkiben. Zsebes gíroszaik csirkéből és sertésből is készülnek, de a vegáknak falafellel/cukkinivel teszik élményszerűvé. Ha valaki a szuvlakit vagy a biftekit látná szívesen a pitában, az is megoldható!

4/10

Floga Grill

Az újbudai Floga Grill igazi gyöngyszem az Alleen túli gasztrosivatagban. Hozzájuk sem csak gíroszért érdemes betérni, a görög tengerparti sütögetés egész hangulatát adják, készítenek különböző halakat és húsokat faszénen, és laktató tálaik is vannak. A pitában csak tzatziki, lila hagyma és paradicsom van, viszont elég rendes adag sült krumpli is jár mellé, a sertéshúst ők maguk fűszerezik, és nem bánnak óvatosan a félszigetre jellemző fűszerekkel sem.

5/10

Saloniki Gyros Taverna

A Haller utca és a Soroksári út sarkán lévő görög ételbárba lehetőleg ne ebédidőben menjünk, olyankor ugyanis előfordulhat, hogy a sarokig áll a sor. A szimpla gíroszuk is elég méretes darab – a húson kívül tzatziki, répasaláta, jégsaláta, paradicsom és sült krumpli jár bele alapból. Ezenkívül vannak vega verzióik, amikor rántott hagymakarikával vagy sajtgolyóval válthatjuk ki a grillezett húst, illetve – ha figyelnénk a vonalainkra – fitt-tálat is választhatunk.

6/10

Leonidas Gyros

Az Üllői út és a Köki között félúton, egy bódésoron évek óta készítik a város egyik legjobb gíroszát. A pitát egyesével sütik át vaslapon, amitől lesz egy kis füstös kérge, de belül puha marad. Salátából háromféle kerül a saját pácolású csirkehús mellé: tzatziki, fetasajt-saláta és füstölt sajtos répasaláta. Szereti a környék, és szeretjük mi is!

7/10

Blue Agori – Greek Street Food Bar

Sztavrosz Koranisz tulaj Theszaloníkiből érkezett, és tudja, mitől lesz igazán jó egy gírosz: az egy dolog, hogy a saját hústekercs sütéséhez császárszalonnát és kacsazsírt is felhasználnak – ettől marad igazán szaftos az összes húsfalat –, de a húson kívül a legtöbb alapanyag Görögországból származik, a joghurttól a fűszereken át az olajbogyóig. A gíroszt kérhetjük sertésből vagy csirkéből is, és ha igazán jót akarunk magunknak, a házi sült krumpli mellé kérünk egy kis halloumi sajtot is (a vegetáriánusok kérhetik csak sajttal is), hogy igazán szaftos töltött pita kerüljön a kezünkbe! Összesen három helyen találunk Blue Agorit: a Madách téren, a Bazilikánál, illetve Budán, a Margit körúton!

8/10

Gyros

A Corvin negyed árkádai alatt álló gíroszos helyet így találjuk meg az interneten: Gyros. Nem véletlen, mikor ők kezdtek, valószínűleg még nem volt szükség megkülönböztető neveket adni, mert volt egy gíroszos Budán meg egy Pesten. Az Üllői út 40. alatt több mint 30 éve lehet pitába halmozott húst kapni zöldségkiegészítőkkel. A kínálat és a stílus sokat változott az elmúlt években, mert nem volt mindig a legjobb reputációja. Mivel kívülről most is egy nagy kékes neonfelirat virít, sokan talán be sem kukkantanak, ami óriási hiba, mert ennek a gírosznak semmi köze a körúti tesóihoz. Isteni!

9/10

Allos Gyros

Ismét egy szuper hely a városkapun kívül – az Allos Gyros szintén egy bódésoron található, Pestszentlőrinc keleti részén, a temetőhöz közel. Az Allosban is krémek garmadát teszik a pitánkba, ha úgy szeretnénk: van görög joghurtos tzatzikijük, krémes, zöldfűszeres fetasalátájuk, majonézes-füstölt sajtos répa- és sajtos-majonézes káposztasaláta is. A hagyma és a paradicsom természetesen itt is dukál bele. A csirkecombot ők filézik és fűszerezik, a kiszolgálás pedig a nagy forgalom és a házhoz szállítás ellenére is pörgős, mosolygós. A sokféle krémnek köszönhetően a gírosz szaftos, a füstölt sajttól kicsit füstös.

10/10

Taverna Dionysos

Az egyetlen valóban „étterem” a listán, ahol terített asztal mellett, késsel-villával eshetünk neki a gíroszunknak. A Dionysos csaknem 30 éve várja a Belgrád rakparton azokat, akik a görög életérzésre vágynak. A gíroszuk sem az a bódésoron szerzett darab: nem tekerik be, hanem tányéron, külön adják a pitát, a csirkemellből és -combból vegyesen rakott húsforgácsra, amit Krétán tanult fűszerkeverékkel ízesítenek.

Címkék