Városnéző túrákra nemcsak Budapesten tudunk menni, ráadásul az olyan közeli helyszínek, mint Szentendre vagy Vác még délutáni randicélpontnak is szuperek, ha a megszokott beülős helyek helyett valami mást keresnénk. A kacskaringós, macskaköves utcák, a színes házacskák, a különleges templomok, a Duna közelsége vagy a Gödöllői Királyi Kastély még azokat is ezekbe a városokba csábítják, akik hétvégéjüket inkább a különféle túrák teljesítésének vagy a hegységek felfedezésének szentelnék. Mutatunk nektek 5 Budapest-közeli várost, ha úgy döntötök, hogy túracipőtök helyett kivételesen a városit húznátok fel.

1/5

Gödöllő

Mivel HÉV-vel viszonylag könnyen és gyorsan megközelíthető, Gödöllőre hajlamosak vagyunk már-már Budapest részeként tekinteni, ami annyiból különleges, hogy itt van az ország egyik legnagyobb barokk kastélya. De Sissi otthonán túl is van jó pár látnivaló Gödöllőn, amiért érdemes nagyjából 40 percet zötykölődni a HÉV-en, vagy picit kevesebbet, ha az autózást választjuk. Persze tudjuk, hogy a Grassalkovich-kastély kihagyhatatlan látnivaló, és mi is erősen ajánljuk, hogy nézzétek meg a szépen felújított, korhű szobákat és szalonokat, ahol selyemtapéták, arany díszítések és stukkómárványok is vannak. Ha már ott vagytok, akkor a kastélykertben is érdemes sétálgatni, amit Grassalkovich I. Antal Versailles mintájára alakíttatott ki. 

A kastélyhoz közel találjuk a botanikai ritkaságokkal teli Erzsébet parkot, amit 1898-ban, a királyné tiszteletére hoztak létre, a színesedő lombok alatt kiszellőztethetjük a fejünket, hogy utána tegyünk egy sétát az egykori gödöllői művésztelep és a GIM-ház felé. De a valamikori Várkapitányi Lakot is felkereshetjük, hogy megnézzünk egy-egy izgalmas kiállítást, és ha mindenképp múzeumlátogatásnak szentelnénk az időnket, akkor a Fő tér szomszédságában álló Gödöllői Városi Múzeumba is betérhetünk – bár utóbbi technikai okok miatt bizonytalan ideig zárva tart. Ha pedig mindez túl sok a városból és hiányzik a természet, akkor térjünk rá az arborétumba vezető útra, és vesszünk bele a lucfenyők, a cédrusok és a gesztenyefák ölelésébe. 

2/5

Szentendre

Teljesen mindegy, milyen évszakban járunk épp, egyedül, párosan vagy családdal, macskaköves utcáival és színes házaival, rengeteg látnivalójával és izgalmas programjaival Szentendre mindig szuper választás. Van itt minden, ami a kikapcsolódáshoz és a feltöltődéshez kell: művészet, kulturális rendezvények, mediterrán életérzés, kalandozhatunk a szűk sikátorokban, és mindezt megkoronázza a Duna-part. A girbegurba utcákon való andalgás közben érdemes betérni valamelyik múzeumba, de akár az egész sétát felfűzhetitek a kiállítóterek tematikájára, ugyanis vagy 10 múzeumot biztosan találtok a városban – a Ferenczy Múzeumot, a Kovács Margit Múzeumot – a kerámiaművész budapesti alkotásairól már írtunk korábban – és a MűvészetMalmot mindenképpen nézzétek meg!

Mi erősen ajánljuk, hogy a tömegközlekedést vagy a biciklizést válasszátok Szentendrére, mert kedves varázsa van a HÉV-nek, és a dugóban állást is elkerülitek. A vásároknak és a különféle mulatságoknak otthont adó Fő téren érdemes körbesétálni, kicsit olyan itt időzni, mintha visszautaznánk az időben valahová a 18. századba, ami persze nem véletlen, hiszen itt van Szentendre óvárosa is. A templomokat se hagyjátok ki a felfedeznivalók sorából, a mi kedvencünk a piros színben pompázó barokk Belgrád-székesegyház, ami a törökök elől idemenekülő görögök, szerbek és bosnyákok emlékét őrzi. 

3/5

Vác

Ha Szentendrét túl populárisnak gondoljuk, akkor a HÉV helyett inkább szálljunk vonatra, és utazzunk el egészen Vácig, ahol meghitten andaloghatunk a kedves kis utcákon, miközben csodás templomokban, barokk házacskákban és a Duna látványában gyönyörködhetünk. Egy kellemesen elnyújtott délután bőven elég rá, ráadásul nagyjából fél óra vonatozás elég ahhoz, hogy kiszakadjunk a dübörgő főváros világából és elérjük Vácot, az állomástól pedig alig 10 perc sétával már bent is vagyunk a történelmi belvárosban. A Március 15. téren körbesétálva megcsodálhatjuk a 18. században épült házakat, amik még őrzik barokk stílusukat, ilyen a városháza, a Nagypréposti palota vagy a Kuria épülete. Itt van a Fehérek temploma is, ami a Domonkos-rendi szerzetesek ruhájáról kapta a nevét, és aminek a kriptájában 262 spontán mumifikálódott testet találtak, és szintén a téren találjuk az 1700-as években elbontott Szent Mihály-templom alaprajzát őrző romokat is.

Az egyik leghíresebb látnivaló az ország egyetlenegy diadalíve, amit Mária Terézia tiszteletére emeltek, ám az uralkodó nem volt hajlandó átvonulni alatta. A Konstantin téren magasodó váci székesegyház monumentális épülete az ország egyik legnagyobb katedrálisa, aminek nemcsak francia klasszicista külseje, de a csodás freskókkal teli beltere is lenyűgöző – felújítás miatt a templom 2023 őszéig zárva tart. A Duna-korzón sétálva egy kedves szecessziós házat is kiszúrhatunk, amelynek homlokzatát kék és piros csempék és szívecskék díszítik. Ha pedig kisétáltuk magunkat és ücsörögnénk egy picit, a folyó menti óriási zöldterületen simán megtehetjük. 

4/5

Zebegény

Bár Budapestről alig egyórányi vonatútra van, mégis a Dunakanyar egyik legtávolabbi települése Zebegény, ahová már csak a táj magával ragadó látványa miatt is érdemes ellátogatni. A fővárosiak már a 20. században is imádták ezt a kis települést, úgyhogy sorra épültek a századfordulós nyaralóvillák és kúriák, amilyen például az 1917-ben elkészült Dőry-kastély is. A Ferencz József gyermektelep az 1896-os millenniumi kiállítás egyik pavilonja volt, ezeket elbontás után értékesítették, így került a dohányipart bemutató pavilon Zebegénybe.

Az erdélyi fatemplomok mintájára épült Havas Boldogasszony-templom már a hófehér szecessziós homlokzata miatt is csodás látvány. Ha tehetjük, lépjünk át a boltíves kapun, mert a Körösfői-Kriesch Aladár festette templombelső egy teljesen más univerzumba repít minket. A templomot és annak berendezését is Kós Károly, valamint Jánszky Béla tervezte. Ha már Zebegényben kalandozunk, érdemes megnézni az egyedülálló, az 1800-as évek közepén épült hétlyukú vasúti hidat is. 

5/5

Ráckeve

A Duna vonalán maradva Ráckevét is megéri meglátogatni, ahol nemcsak varázslatos vízi világ vár ránk egy működő hajómalommal, meg hangulatos piac a parton, de a városban is megéri sétálgatni. Itt van az ország egyetlen megmaradt gótikus szerb temploma, aminek belső falait középkori freskók díszítik, de barokk ikonosztázt is láthatunk benne. Ha templomokat néznénk, a látképet meghatározó neogótikus református templom épületét ne hagyjuk ki, amit 1913-ban építettek, miután elődje súlyos tűzkárt szenvedett.

A városháza kedves, pártázatos, magyaros szecessziós épületét is nézzük meg, sőt, itt a kilátóként funkcionáló egykori tűztoronyba is felmehetünk. Ha már elutazunk Ráckevére, akkor a város barokk kastélyát, a csodás Savoyai-kastélyt és a hozzátartozó parkot is nézzük meg – az épületet hamarosan felújítják, a tervek szerint négycsillagos szállodát és rendezvényközpontot alakítanak ki benne. A kastélyt 1702-ben kezdtél el építeni Savoyai Jenő megbízásából, a bécsi Belvedere-paloták építőjének tervei alapján. Van Ráckevén egy még ma is működő hajómalom, ami múzeum is, bemutatja a molnárság történetét, és arra is van lehetőség, hogy megnézzük az őrlést.

Címkék