56 kortárs képző- és iparművész 150 alkotása látható a gödöllői Várkapitányi Lakban látogatható Tükröződések kiállításon, ahol a kiállított tárgyak megvásárlásával a Gödöllői Iparművészeti Műhely épületének felújítását támogathatjátok.

Annak ellenére, hogy a Gödöllői Iparművészeti Műhely vadszőlővel befuttatott épülete és a virágokkal, árnyat adó fákkal teli kertje első ránézésre egy század eleji művésztelep képét adja, az épületet az 1900-as évek közepén, feltehetőleg bivalyneveldének építették. Mielőtt a GIM beköltözött az acélszerkezetes épület falai közé, raktárnak használták, azonban egy ilyen épület nem a legjobb egy művészeti oktatással foglalkozó intézménynek, ezért a jövőben szeretnék felújítani és átalakítani – a Tükröződések kiállítással ehhez gyűjtenek most támogatást. 

A Várkapitányi Lakban lévő tárlaton több generáció művészei vesznek részt, akik közül sokan szorosan kapcsolódnak a GIM első húsz évéhez, de az országosan ismert és elismert alkotók mellett a fiatal művészgeneráció munkáit is láthatjuk. A kiállított művek között szerepel Remsey Flóra Ferenczy Noémi-díjas kárpitművész kézzel szőtt gobelinalkotása, aki a gödöllői művésztelepen egykor alkotó Remsey Jenő unokája. A művészcsalád fiatalabb generációjától is láthatunk munkát: Remsey Dávid grafikusművész különleges digitális kollázsait. 

A barokk épület falai között egészen vegyes kiállítás fogad minket, ahol az olajfestménytől a gobelinen át egészen a kézzel készített pénztárcáig és a különleges ékszerekig mindent megtalálunk. Ez a műfaji és technikai sokszínűség egyáltalán nem zavaró, sőt, kifejezetten jól működik a felújított Várkapitányi Lak tereiben.

A Gödöllői Királyi Kastély közelében sokáig elhagyottan állt a Várkapitányi Lak, ami még a Grassalkovichok idejében épült, úgyhogy eredetileg a jószágkormányzó lakott benne. Az 1848–49-es szabadságharc idején az orosz parancsnoknak, majd az uradalom hivatalnokainak a szállása volt. I. Ferenc József uralkodása idején a királynő udvarmestere és a várkapitány is használta – innen jön a név is.

Az épületet 2019-ben újította fel a város, a falakat borító freskók megmaradt részeit restaurálták, a hiányzó részeket pedig egyszínű vakolattal pótolták; ez egészen különleges hangulatot kölcsönöz a tereknek, ahol így egyszerre látható a jelen és a múlt.

Tükröződések Képző- és iparművészeti kiállítás, vásár és aukció 2022

A Tükröződések Képző- és iparművészeti kiállítás, vásár és aukció 2022. július 31-ig tekinthető meg Gödöllőn, a Várkapitányi Lak épületében. A kiállítás kurátorai: Katona Szabó Erzsébet Ferenczy Noémi-díjas, érdemes textilművész és Hidasi Zsófia textiltervező művész. 

Címkék