Keresés EN

Ez is érdekelheti

Szabadidő

Így cicáztunk régen Budapesten – Kedvenc képeink a Fortepanról

Legyen szó aranyos házi cicusokról, a macskakiállítás szépségeiről vagy éppen metrón utazó cicákról, a Fortepan bővelkedik a jobbnál jobb képekben.

Szabadidő

Turistajelzések-kisokos – Mi mit jelent az erdőben

Egy kirándulás alkalmával nem kis bonyodalomtól és bolyongástól menthet meg minket, ha tisztában vagyunk minden, fára festett jelzés jelentésével.

Szabadidő

A vagány panorámáktól a titkos helyekig – Mutatjuk a 20 kedvenc városi piknikes szpotunkat

Ki az, aki egy meleg nyári napon ne vágyna az árnyas fák alá vagy a vízpart közelébe egy-egy finom falattal és itallal a kezében, miközben élvezi a lusta délutánt, az estét a haverokkal vagy a lopott romantikus pillanatokat a párjával? Szerencsére Budapesten ezt számos helyen megtehetjük, ráadásul ingyen és bérmentve, nem kell más hozzá, mint egy kényelmes pokróc, egy piknikkosár tele finomságokkal, na meg persze a jó társaság. Összeválogattuk nektek a kedvenc piknikszpotjainkat Budán és Pesten, a belvárostól a külvárosig, a rejtett panorámás helyektől az eldugott parkokig.

1/20

Gellért

Ha a tökéletes helyet keressük, ahol leteríthetjük a pokrócunkat, akkor irány a Gellért-hegy! Itt mindent megtalálunk, ami kell: gyönyörű dunai panoráma, árnyas fák és eldugott zugok várnak ránk. Ha pedig gyerekekkel érkezünk, ők sem fognak unatkozni, ugyanis egy szuper csúszdaparkot találunk a hegyoldalon, sőt a tematikus Vuk mesejátszótér és a Cerka-firka játszótér is remekül leköti a kisebbeket. A hegyre két oldalról juthatunk fel, az Erzsébet híd felől a nyári időszakban működő vízesés mellett lehet elindulni, míg a Gellért fürdő mellől indulva egy kevésbé meredek, de kicsit hosszabb út vár ránk.

2/20

Filozó

Ha a Gellért-hegy felé vesszük az irányt, akkor dönthetünk úgy is, hogy a vízesés mellett a másik irányba kanyarodunk, ekkor egy kis kaptató után a Filozófusok kertjében találjuk magunkat. A szobrok társaságában innen is lenyűgöző panoráma tárul elénk a város pesti oldalára, a nagy gondolkodók társaságában pedig még elmélkedhetünk is. A közelben találjuk Buda királyfi és Pest királykisasszony szobrát is, a kert mellett elterülő Sárkány réten pedig leteríthetjük pokrócunkat a piknikezéshez.

3/20

Mans

A Mansfeld Péter park az egyik kedvenc panorámás szpotunk Bel-Budán, érdemes összekötni a Gül Baba türbéjének meglátogatásával, ugyanis onnan csupán pár perc sétára helyezkedik el a panorámás park. Miután felkaptattunk a magaslatra, padokon pihenhetünk meg, ahonnan csodás kilátás nyílik a városra. Ha korán kelők vagyunk, akkor érdemes elcsípni a napfelkeltét egy reggeli piknikezéssel összekötve, de ha napnyugtára érkezünk, akkor is lenyűgöző látványban lesz részünk.

4/20

rákossz

A XVI. kerület tele van szebbnél szebb parkokkal, lankáiról pedig szuper kilátás nyílik a városra, főleg, ha egy kilátót is találunk a közelben. A Reformátorok tere hívogató zöldfelületekkel vár minket, ahol minden adott egy szuper piknikhez, közben megmászhatjuk a kilátót, ahonnan láthatjuk az Országházata Szent István-bazilikát és a Várhegyet, de a budai hegyek körvonalai is szépen kirajzolódnak. Sőt a domb oldalában egy csúszdapark is helyet kapott, így a gyerekek sem fognak unatkozni.

5/20

Árasztó Part

Az egyik legjobb dolog, ami az elmúlt években a Dunával történt, az a Valyo, azaz a Város és Folyó civil szervezet megjelenése, akik azt tűzték ki célul, hogy a városlakók megtanulják használni és élvezni a Duna adta lehetőségeket. Számos remek kezdeményezés kötődik a nevükhöz, mint például a Szabihíd megnyitása vagy a sajnos már bezárni kényszerült Valyo Kikötő. 2021-ben segítségükkel Albertfalva Duna-parti részén, egy 400 méteres szakaszon az Árasztó Partot vehettük birtokba, ami idén is kötetlen lazításra és vízparti piknikezésre csábít.

6/20

Római

A Római-partot csak szeretni lehet, az utóbbi években igazi beachhangulat uralkodik a Duna kedvelt szakasza mellett, a jobbnál jobb vízparti bárokkal, hekkezőkkel, fagyizókkal és lángosozókkal. Bár sokakat visszatarthat hétvégén a nagy tömeg, azonban a Rómain a zsúfolt helyek mellett sok kis eldugott vízparti zugot is találunk, ahol piknikezhetünk, különösen a Minus11 fagyizó közelében. Érdemes felfedezni a nemrég megnyitott Pünkösdfürdő Parkot is, ahol a különféle sportpályák mellett tanösvények és pétanque-pálya is található. 

7/20

Kopaszi

A Római mellett a Kopaszi-gátat sem lehet kihagyni a felsorolásból, ugyanis a tízhektáros zöldterületen számos remek helyet találunk, ahol minden adott a piknikezéshez. Teríthetjük a pokrócunkat közvetlenül a part mellé, vagy ücsöröghetünk a kanyargós padsorokon is, de ha résen vagyunk, akkor sok kis eldugott, árnyas zugot is találunk. Különösen ajánlott bringával érkezni, így aktív pihenés lesz a piknikezésből.

8/20

Naplás

Ha piknikezésről van szó, akkor úgy tűnhet, hogy a budai Duna-part mindent visz, azonban a pesti oldalon is találunk szuper vízparti helyeket. Felsorolásunkban a Rákosszentmihályi kilátó után ismét egy XVI. kerületi piknikszpot következik, mégpedig a Naplás-tó, melynek környékét pár éve teljesen felújították, így egy kellemes sétány, pihenőpadok és a tó megnyugtató látványa fogad minket. Az átellenben található erdőben akár sütögethetünk is, a tavaly átadott kilátóban állva pedig egyenesen a lábunk alatt fog heverni a város.

9/20

Nehru

Ha olyan helyet keresünk Budapesten, ahol eltölthetünk pár kellemes órát a szabadban, közel van a belvároshoz, és még a Duna is mellettünk hömpölyög, akkor mi a Bálna mögött elterülő Nehru partot ajánljuk. Árnyas fák és nagy füves részek várnak ránk, nem beszélve a szuper panorámáról, ami a budai oldal felé tárul elénk. Érdemes napnyugtakor érkezni és megcsodálni a Gellért-hegy mögött lebukó napot.

10/20

Múzeumkert

Felsorolásunkban elérkeztünk egy hamisítatlan belvárosi részhez, a Múzeumkerthez, ami valóban a nyugalom oázisa az Astoria és a Kálvin tér között. Munka vagy suli utáni lazításhoz, napközbeni ebédhez vagy délutáni páros andalgáshoz kiváló. A múzeum lépcsőjén piknikezni pedig olyan érzés, mintha egy könnyed romantikus moziba csöppentünk volna. A kertben egy hangulatos játszótér is helyett kapott, így a kisebbek sem fognak unatkozni, ha családi pikniket tervezünk a város közepére.

11/20

Orczy

A VIII. kerületről elsőre nem az ugrik be, hogy alkalmas lenne a piknikezésre, de gondoljunk csak az Orczy-parkra, mely Belső-Budapest egyik legnagyobb zöldfelülete. A Semmelweis Klinikák és a Nagyvárad téri metrómegálló között 26 hektárnyi terület vár minket, ahová elmenekülhetünk a városi nyüzsgés elől. A piknikezés közben kipróbálhatjuk a csónakázótavat, vagy ha több adrenalinra vágyunk, akkor az Orczy Kalandparkot is felkereshetjük.

12/20

Margitsziget

A Margitsziget annyira alaphely, hogy be se kell mutatnunk, itt tényleg minden adott a tökéletes piknikhangulathoz. Leteríthetjük a pokrócunkat a zenélő szökőkút tövében, a színesen pompázó virágágyások mellé, falatozhatunk a csodás Japánkert közelében vagy a Víztorony árnyékában. A kicsiket számos játszótér, sőt még egy kis állatkert is várja, a vízpart mellett garantált a romantikus hangulat, nagyobb társasággal pedig a Nagyréten érdemes leteríteni a pokrócokat.

13/20

Városliget

A Margitsziget mellett már csak a Városliget lehet egyértelműbb, ha a belváros közelében szeretnénk piknikezni, azonban most sok új helyet is felfedezhetünk, miközben a tökéletes zöldfelületre vadászunk. A napokban nyílt meg a Néprajzi Múzeum új épülete, ami 7300 négyzetméternyi tetőkerttel vár minket, de érdemes elkalandozni a Magyar Zene Házának izgalmas épülete felé is, vagy kipróbálhatjuk a Liget legújabb attrakcióját, a Ballon-kilátót, mely 150 méteres magasságba repít minket a város fölé.

14/20

Anna rét

Az Anna-rét az egyik kedvenc piknikezőhelyünk a hegyekben, nemcsak azért, mert a terebélyes zöld placcon remekül le tudjuk teríteni a pokrócokat, hanem mert libegővel is meg tudjuk közelíteni. Így már az odajutás is izgalmas, a réten pedig akár sütögethetünk is, így igazán kellemes elütni itt az időt, érkezzünk családi, baráti vagy randis programra. Ha pedig már itt vagyunk, érdemes megnézni a parányi Szent Anna-kápolnát, valamint a Szarvas-kutat – utóbbiból állítólag Mátyás király itteni vadasparkjának szarvasai ittak egykor. 

15/20

Hűvösvölgyi Nagyrét

A másik, hasonló adottságokkal megáldott rétet a Hűvösvölgyben találjuk, melyet szintén egy izgalmas közlekedési eszközzel tudunk megközelíteni, mégpedig a Gyermekvasúttal, melynek végállomásától mindössze pár percre találjuk a Nagyrétet. A közelben van a Fazekas-hegy is, ahol nemcsak szuper panoráma vár ránk, de egy telegraffitizett lőállást is találunk itt, mely még a II. világháborúból maradt itt. A Nagyrétet klasszikus piknikezésekhez ajánljuk, a Fazekas-hegyet pedig egy kis kirándulással összekötve a kalandvágyóbb felfedezőknek.

16/20

Hármasha

Ha szeretnénk kimenekülni a városból, akkor a Hármashatár-hegy igazán kézenfekvő választás, a piknikezést pedig itt minden további nélkül összeköthetjük egy kiadós kirándulással. Az egyik kedvelt célpont a gömb alakú Guckler Károly-kilátó, ahonnan jó látási viszonyok mellett még a Pilist, a Cserhátot és a Mátrát is kiszúrhatjuk a távolban, de érdemes felkeresni a kecske-hegyi Oroszlán-sziklát és a látó-hegyi Árpád-kilátót is. Nemrég kipróbáltuk a szívbarát kardiotanösvényt, szuper tapasztalatainkról itt számoltunk be.

17/20

Molnár

Ráckevei-Duna soroksári szakaszán található Molnár-sziget igazi vadregényes hely a város peremén. A Tüskevár világát idéző terület sokféle lehetőséget biztosít: lehet kirándulni, biciklizni, evezni, pecázni vagy csak üldögélni egy padon és csodálni a festői tájat. Az biztos, hogy ez egyik legidillibb budapesti piknikezőhely!

18/20

Kolon

Csepel is tartogat meglepő helyeket, ilyen a Kolonics György sétány, mely az egyik kedvenc eldugott dunai szakaszunk a fővárosban. Nagyjából 5 km hosszan terül el a vízpart mellett, kellemes stégekkel, buja növényzettel, madárcsicsergéssel vár minket, szuper hely, ha ki akarjuk ereszteni a gőzt. A gyerekek egy tengeri témájú játszótéren mókázhatnak, a biciklisek pedig egy remek bringaúton tekerhetnek.

19/20

Vizafogó park

Miközben titkos piknikszpotokra vadásztunk, akkor jutott eszünkbe a Vizafogó park, mely ugyan annyira nem tud elbújni a városi forgatag elől, azonban nemrég adták át, így még nem sokan fedezték fel maguknak a XIII. kerületi panelek között megbújó parkot. A 9290 négyzetméteres ökopark közepén helyett kapott egy mesterséges tó is, körülötte pedig pihenőpadokon, nyugágyakon lazíthatunk, de pingpongozásra és csocsózásra is van lehetőségünk, így igazán szuper helynek ígérkezik a városi piknikezéshez.

20/20

Kertvárosi Olimpikonok parkja (Havashalom park)

Válogatásunkban ismét kilyukadtunk a XVI. kerülethez, az elfogultságunkat remélhetőleg mindenki megbocsátja, de a kertváros tényleg bővelkedik a jobbnál jobb piknikezőhelyekben. Az Olimpikonok parkja (egykori nevén Havashalom park) nemcsak rengeteg zöldfelülettel és árnyas fákkal várja a lazítani vágyókat, de egy szuper játszóteret, focipályát és egy gördeszkaparkot is találunk itt. A korábban említett Reformátorok tere pedig csak két perc sétára van, de a Naplás-tó is a közelben van, így egy kisebb kirándulással is összeköthetjük a kertvárosi kiruccanást.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró Szabadidő

Vendégségben a Walter Rózsi-villában

A Walter Rózsi-villa egy híres operaénekesnő otthonaként, egykor nagyszabású fogadások és díszes összejövetelek impozáns helyszíne lehetett. Március 9-én, a primadonna egykori villájában ismét a vendéglátásé lesz a főszerep: az Onyx Alkotói Közösség tagjai a meghívottak három tematikus programra.

Kultúra Szabadidő

Essentia Artis 2024

Március 1. és május 7. között látogathatjuk az Essentia Artist, a Magyar Művészeti Akadémia 2023-ban végzett művészeti ösztöndíjasainak kiállítását és programsorozatát. Az esemény keretében az építészet, a film- és fotóművészet, az irodalom, az ipar- és tervezőművészet, a képzőművészet, a népművészet, a színház, a zene és a művészetelmélet területén tevékenykedő alkotók mutatkoznak be.

Neked ajánlott

A