Keresés EN

Szabadidő

Két vizespalack is elég, de talán az sem kell – online videók otthoni edzéshez

A rutinosabbak már tavasszal felfedezték az online edzésvideók világát, de sokan csak most, a korai sötétedés és a kijárási tilalom miatt kényszerülnek virtuális megoldásokra. A teljes testet átmozgató, egyszerű, többnyire ingyenes mozgásformákat találsz az összeállításban, amelyekhez nem kellenek bonyolult eszközök.

1/4

Jóga

Kezdésnek például megteszi a manapság nem véletlenül népszerű jóga is, amihez nem kell súlyzó, átmozgat, kinyújt, relaxál (persze vannak nagyon megerőltető fajtái is). A Jóga Életmód ingyenes videóiban rövidebb és hosszabb jógavideókat találunk kezdőknek és haladóknak, valamint magyarázó videókat nyújtáshoz, stresszoldáshoz, reggeli felfrissüléshez, az egészséges gerincért, futás előttre, utánra, lefekvés előttre, kitérve a tipikus hibákra, légzésre és így tovább. Gottschall Eszter videói ingyenesek, de vannak fizetős tartalmai is. 

Nirvana Online Jóga-csatornán nehézségi szint és időtartam szerint válogathatunk a 15, 30, 45 és 60 perces videók között. Diószegi Ádám és Egyed Brigitta tartják az órákat kellemes háttérzene, egyértelmű instrukciók kíséretében. Szintén ingyenesek, de önkéntes támogatásokat elfogadnak. Báthory Kinga oktató Facebook-oldalán osztja meg ingyenes videóit, támogatást szintén elfogad. Angol nyelvű, ingyenes csatornára két jó példa a Yoga with Kassandra és a Yoga With Adriene, utóbbinak pozitív kisugárzása is sokat hozzáad az élményhez. A nagyobb budapesti stúdiók közül a Downdog és a Mandala is átállt a fizetős online órákra, és szintén fizetős, zárt Facebook-csoportos órákat kínál Nagy Oxána, a Samadhi Jógastúdió és a Jóga Róka is. 

2/4

Erősítő edzések magyarul

A budapesti edzőtermek ugyebár zárva vannak, de többen megpróbálják tartani a kapcsolatot a vendégkörrel digitális megoldásokon keresztül. Rövidebb órákat, edzéssorokat közzétesz a Oxygen Wellness Fáy is, míg az újpesti Springday edzői teljes órákkal jelentkeznek be a helyszínről DJ-kísérettel, és megadják az edző bankszámlaszámát, aki akar, utal. A Lite Wellness Club három edzője létrehozta a GymFlix Workout oldalt, ahol többhetes programcsomagokat lehet vásárolni különféle edzéstípusok szerint. Az F&M edzőterem saját (fizetős) applikációt is legyártott, épp akciót hirdettek, 3 teljes virtuális edzésvideóval ajándékozzák meg az alkalmazást letöltőket. A CrossFit Everybody normál esetben egy kelenföldi teremben tart edzéseket, a kijárási korlátozások bevezetése után Kovács Attila tréner a Facebookra és a YouTube-ra költöztette óráit: kedden és csütörtökön tart 20-25 perces élő, online – saját testsúlyos és súlyzós – edzéseket, de a korábbi, tavaszi karanténvideóikból egy hosszabb edzést is összeállíthatunk magunknak. A CrossFit Grund és Gymnastics Method létrehozta a Sport4Life weboldalt, óráik többsége 23-30 perces, van több ingyenes is, amiken keresztül ízelítőt kaphatunk a fizetős tartalmakból. Koloszár Enikő fitneszmodell és -világbajnok csatornáján is találunk ingyenes edzésvideókat, napokra leosztott edzésterveket és táplálkozási tanácsokat is.

3/4

Erősítő edzések angolul

Magyar szemmel nézve a virtuális fitnesz egész iparágnak tűnik. Kedvenceink között van a Popsugar, ahol komplett edzősereg sorakozik fel rengetegféle edzésformával, jól átláthatóan rendszerezve, és mindig akad egy tag a videókon, aki a kímélő verziót csinálja. A MrandMrsMuscle is bemutat könnyebb megoldást a gyakorlatokra, ők ráadásul mutatós környezetben, egy felhőkarcoló üvegablaka előtt tornázgatnak. A FitnessBlender ingyenes videóin fehér háttér előtt vezeti az edző a különböző típusú és hosszúságú edzéseket – ami fura: zene nélkül, tehát érdemes betenni alá valami motiváló összeállítást (nekik is vannak fizetős videóik). Hasonló koncepciójú a Body Project, akiknek a kezdőedzését csináltuk meg: ehhez különösen jól jön az angoltudás, mert a csoportos órát tartó beszédes edző motiváló szövegei aranyat érhetnek a későbbiekben is. Ha nem szeretjük a sokat fecsegő, jófejeskedő edzőket, Heather Robertson a mi emberünk: videóiban némán tornázik, ez azzal is jár, hogy instrukciókat sem ad a helyes kivitelhez, de azt se tudjuk meg tőle, mekkora súlyzót kell használnunk az adott gyakorlathoz. Remekül van vágva viszont, egy-egy gyakorlat előtt 10 másodpercben bemutatja, mi következik, így van időnk felkészülni. A MadFit edzőcsaját őrültnek is gondolhatnánk a nehézségi szintet nézve, és vegyük figyelembe, hogy nála nem nagyon vannak bemelegítések.

A legtöbb csatorna rövidebb, félórás, maximum 45 perces edzésekre specializálódott, de Christine Salus kivétel abból a szempontból, hogy több egyórás edzésvideót is találunk a YouTube-csatornáján, ami mégiscsak jobban kifárasztja az embert. Ha annyira nem akarjuk komolyan venni az izommunkát, ott vannak nekünk a testpozitív Fitness Marshall vicces táncos videói. A hosszabb etapokra elő kell fizetni, viszont vannak pár perces táncos videói, amik esetleg edzésre vagy jókedvre derítésre is jók.  

4/4

Pár tanács

Bár a fenti edzővideók többnyire a saját testsúlyos gyakorlatokra koncentrálnak, súlyzóra esetenként szükség lehet. Ha nincs otthon, vízzel töltött, különböző méretű, kézi súlyzónak megfeleltethető ásványvizes palackok, háztartási szerekkel, liszttel töltött felmosóvödör vagy vászonszatyor is megteszik nehezéknek. Fontos, hogy bemelegítésként akkor is mozgassuk át tagjainkat, ha a videón látott edző enélkül csap bele a lecsóba, és ugyanígy ne spóroljunk a nyújtásra szánt időn se – otthon bőven van rá időnk. Bármennyire kényelmesnek tűnik is zokniban nekiállni, legalább a kardiógyakorlatokhoz javasoljuk a tiszta sportcipőt, mert nélküle megfájdulhat a lábunk és a bokánk.

 Az általunk szemlézett csatornákon kívül persze szinte végtelen opciót ajánl az internet, az applikációkról nem is beszélve. Igyekeztünk főleg ingyenes lehetőségeket keresni, de ha eddig is látogattál budapesti edzőtermet és csoportos órákat, akkor érdemes rákeresni az általad kedvelt edzőid Facebook- vagy Instagram-oldalára, hátha elindított privát edzéseket – ez eléggé jellemző egyébként. Ha megteheted, válaszd az ő óráikat, és fizess értük – vagy kombináld az ingyenes és a fizetős virtuális edzéseket.  


Cimkék

Hasonló tartalmak

Hétvégi programajánló – Boiler Room Budapest, skandináv könyvvásár, Hungarocomix

?>

Hétvégén már naptár szerint is itt az advent, és a legkülönfélébb programokkal kezdhettek készülődni és hangolódni a karácsonyra. Mutatjuk is!

December 3-án kétezernél is több Mikulás futhat végig a Váci utcán

?>

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a budapesti Mikulásfutást, amire az ország 260 településről érkeznek majd a Mikulás ruhás alkalmi futók.

Szponzorált

Hogy ne váljunk prédává? – Mutatjuk, miként lehet biztonságban internetezni, vezeték nélkül!

?>

Pár percet igénylő beállításokat ajánlunk, ami megóvhatja a fájdalmas tapasztalatoktól a Wi-Fire csatlakozókat.

Szponzorált

Lepd meg magad vagy valakit egy élményajándékkal! – 6 szabadulószoba

?>

Ha egy jó élményajándékot választanátok az ünnepekre, szülinapra, csapatépítő programot kerestek, akkor ezt a 6 szabadulószobát ajánljuk.

Neked ajánlott

A