Megkezdődött a tanév, újra benépesült a város, leginkább a Palotanegyed környéke, ahol több neves egyetem koncentrálódik: itt található az ELTE BTK, ELTE ÁJK, Károli BTK, Pázmány ÁJK, Corvinus és a Semmelweis is. Sokaknak teljesen ismeretlen a környék, és olyanok is vannak, akiknek maga Budapest is újdonság. Ebédtippjeink nemcsak az elveszett elsőéveseknek nyújthatnak segítséget, hanem akár az idősebbeknek is szolgálhatnak újdonsággal.

1/12

Fecske Presszó

A Szabó Ervin Könyvtár szomszédságában álló Fecske Presszó nem ok nélkül közkedvelt hely az egyetemisták körében: abszolút pénztárcabarát, hetente megújuló menüvel várják vendégeiket, melybe két leves, három-négy főétel és egy desszert tartozik. Tavasztól őszig a Baross utca árnyas fái alatt üldögélhetünk, eső esetén pedig behúzódhatunk a hangulatos belső térbe.

2/12

Lumen

A Nagy Lumenben úgy érezhetjük magunkat, mintha a Füvészkert pálmaházában ültünk volna le ebédelni. Hatalmas ablakaival, letisztult berendezésével és tágas belső terével, ahol még a plafonról is növények lógnak, igazi dzsungelhangulatot kelt. 1450 Ft-ért fogyaszthatunk ebédmenüt, amibe egy leves és egy főétel tartozik, de persze külön-külön is rendelhetőek. Ráadásként rengeteg programot szerveznek, többek között koncerteket, vásárokat, filmklubokat.

3/12

Szörp

A Baross utca következő, kipróbálásra érdemes állomása a Szörp, melynek kis és nagy adagban kapható, házias főztjeiből válogathatunk minden héten. A vegetáriánus lehetőség mindennap adott, sőt, vegán fogások is előfordulnak. Kedves, otthonos kuckó, a galérián kis asztalokkal, ahova kényelmesen letelepedhetünk hűvösebb napokon is.

4/12

Olive Sushi Restaurant

Szokásos kínai étterem, de nyújt egy kis változatosságot, ami a környékbeli ízeket illeti. Nem árul zsákbamacskát: a szokásos zöldséges rizs, thai csirke, kacsasült itt is megtalálható, azonban amiket érdemes kipróbálni, azok a levesek. Hatalmas adagokat adnak, igen jó áron, és nagyon melengetően hat egy hűvösebb őszi napon. Diákoknak ráadásul 10% kedvezmény jár.

5/12

PASTA.

Közönségkedvenc a környéken, ebédidőben kígyózik a sor a kis üzlethelységnél, ahol bár csak jó időben tudunk leülni a kihelyezett faasztaloknál, szerencsére eleve egy nagyon praktikus, fémfüles papírdobozban kapjuk a tésztánkat. Így könnyen magunkkal vihetjük, még ha nem is fér bele a táskánkba. Mindennap négyféle ízvariációból választhatunk, amelyek körforgásban vannak, ezáltal új recepteket is kipróbálhatunk, de a beváltakról sem kell lemondani.

6/12

LEVES

Ő a PASTA. testvére a szomszédban, szintén a Kiskörúton, ahol hasonló az üzletfelépítés, csak tészta helyett forró levest kapunk kézhez. A kis helyiségben öt különböző levest főznek hagyományos és kevésbé közismert, de annál finomabb ízvilágban. Kérhetünk az ebédünkhöz kísérőnek grillezett baguette-et is, és még így is éppen csak túllépjük az 1000 Ft-os árat. Sajnos egyenlőre a PASTA.-ban és a LEVES.-ben sincs lehetőség kártyás fizetésre.

7/12

Salad Box

Ez a hely minden igényt kiszolgál, ami a különböző étrendeket és diétákat illeti, mivel ugyanígy jóllakhat itt egy húsevő, egy vegetáriánus, és egy vegán is. Választhatunk a kilenc kész salátareceptből, de magunknak is összeállíthatunk fogást, ami egy alap összetevőből és öt másik választott hozzávalóból áll. A különlegesebb variációk már valamivel drágább, 1800 Ft-os áron kaphatóak, ám fontos megjegyezni, hogy hatalmas adagot kapunk cserébe. Kérhetünk az ebédünk mellé limonádét, dzsúszokat, valamint olyan desszerteket, amitől másnap nem lesz bűntudatunk.

8/12

Rukkola

24 ízkombináció vár minket a Rukkolában, amennyiben igazán esztétikus és ízletes salátára vágyunk. Eleinte színek szerint lettek elnevezve a választható variációk, csakhogy azóta rengeteg új recepttel bővült a menü. A salátákat elvitelre készült dobozban kapjuk, mivel helyben fogyasztásra itt is csak jó időben van lehetőség a Baross utcában kihelyezett asztaloknál. Nem mellesleg sokak szerint a környék egyik legfinomabb kávéjának birtokosáról beszélünk.

9/12

Istvánffi Veggie Burger

A kissé retró hangulatú, ugyanakkor letisztult Istvánffy éppen azért olyan népszerű, mert nem bonyolítja, díszíti, dizájnolja túl az ételeket, hanem pont azt a természetességet nyújtja, amit ígér. Vegán hamburgerünket egy vagy két búza-, gomba-, vagy zabpehelyalapú zöldségpogácsával, szimplán, vagy menüben hasábburgonyával is kérhetjük. Minden fogásuk színezék- és tartósítószermentes, ellenben tápanyagban gazdag.

10/12

PitaGorasz

Kell egy kis görög is a körképbe, így muszáj megemlíteni a PitaGoraszt. Bár a menü csak néhány pontból áll, benne van minden, amire görög ízvilág gyanánt vágyhatunk. A berendezésben jelen van a szokásos kék-fehér tematika, de nem süpped bele a görög sztereotípiába, a gyros például egészen új külsőt öltött náluk.

11/12

Műhely Egyetem Cafe

Függetlenül attól, hogy az ELTE BTK épületében található, a Műhely Egyetem Cafe külsősök számára ugyanúgy nyitva áll. Az alagsori, kissé kaotikusnak ható, mégis hangulatos helyiség hivatalosan kávézó, de mindennap friss ebédmenüvel várja a vendégeket, aminek illatát már az egyetem főbejáratánál érezni. A napi menü egy levesből és egy második fogásból áll, ami lehet tészta, csirke, hal, saláta, szóval sokféle, de szendvicset is vehetünk, ha csak egy gyors tízórait ennénk.

12/12

Budapest Bagel

Az amerikai filmekben sokat látott lyukas közepű zsömle már jó ideje népszerű Budapesten, többek között a Budapest Bagel jóvoltából. A szendvicsünket kérhetjük sajtkrémmel, serrano sonkával, lazaccal, de még számos opció megtalálható a folyamatosan bővülő étlapon. Azt gondolhatnánk, hogy borsos árat kérnek egy szendvicsért, de hamar rájövünk, hogy bőven kitesz egy ebédet a gazdagon töltött bagel.

Címkék