Keresés EN

Ez is érdekelheti

Szabadidő

Sem sárkányok, sem koboldok nem lakják, csak télen a denevérek – A Szopláki-ördöglyuk

A misztikus nevű, különleges barlangrendszer egy sziklafal tövében nyílik, a Pilisszentkeresztről a Két-bükkfa-nyereg felé vezető turistaút mellett.

Szabadidő

10 izgalmas márciusi program 1500 forint alatt

Az a közös ezekben a márciusi programokban, hogy nem kell a zsebünk mélyére nyúlni a jegyárakért, mindegyik belefér egy maximum 1500 forintos keretbe!

Szabadidő

5 új városi séta, amit vétek lenne kihagyni

A budapesti városi sétákat szervezők közül többen is új útvonalakkal és történetekkel készültek az idei nyárra, és ugyan kis csúszással, de már valamennyi túravezető programjai elindultak. Így hát elérkezettnek láttuk mi is az időt, hogy ajánljunk nektek néhányat a legfrissebb séták közül, amiket a nyár folyamán mindenképpen érdemes beiktatnotok a programjaitok közé.

1/5

Boszorkányos Gellérthegy – Imagine Budapest

Az Imagine Budapest egyik legújabb sétaútvonala bemutatja a Gellérthegy elképesztő sokszínűségét, ráadásul ahogy a túra alcíme is utal rá – „matiné komolyan véve” –, mindezt oly módon teszi, hogy közben kicsik és nagyok is jól szórakozhatnak. A környék több ezer éves múltját feltáró túrán szó esik többek közt a legelő kőcsikókról, az eraviszkuszokról, a hőforrásokról, a gyönyörű villákról és a boszorkányos legendákról is.

Időpontok és bővebb információ 

2/5

Korona idején – Hosszúlépés. Járunk?

Ennek a sétának az aktualitását bizonyára nem kell különösképpen ecsetelnünk, a Hosszúlépés. Járunk? csapata jó érzékkel csapott le a járvány tematikára és a koronavírus farvizét kihasználva mutatják be a budapesti járványhistóriát. A Várnegyedben barangolva megtudhatjuk, hogyan fertőzte meg Európát a pestis, mi köze a vérvádaknak a járványokhoz vagy éppen miért lett Buda helyett Pest az ország gazdasági központja évszázadokkal ezelőtt.

Időpontok és bővebb információ 

3/5

Othernity – Kortárs Építészeti Központ

A Kortárs Építészeti Központ Városi Séták projektjének idei fókuszában az Othernity, azaz a 17. Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonjának programja áll, amely 12 olyan modernista épületet mutat be Budapesten, amik építészeti és szociokulturális szempontból is sokat vitatottak. Ugyanakkor a séták során megtudhatjuk, miért is lenne szükség rá, hogy meglássuk ezen épületek, a laikusok számára sokszor nehezen felismerhető szépségét és hasznosságát. Néhány séta már lezajlott, mi is bejártuk az egykori OTP-lakóházat, az Újpalotai Víztoronyházat és az OKISZ-székházat, de a tervek szerint lesznek még ismétlések, illetve több épület is terítéken van még.

Időpontok és bővebb információ

4/5

A Várnegyed legendái 1. – Sétaműhely

A Sétanegyed ugyancsak a már emlegetett Várnegyedet szemelte ki egyik új útvonalához, A Várnegyed legendái 1. című séta során Görbe Márk művészettörténész tárja fel a résztvevőknek a kerület ismert-ismeretlen történetei mögött rejlő valóságot. Ki volt valójában Anonymus, Bánk bán ölte-e meg Gertrudis királynét, valós személy volt-e Dobó Katica, Dobó István hős leánya? Megtudhatjuk, mi az igazság azokkal a hiedelmekkel és tévhitekkel kapcsolatban, amik az óváros épületeihez, szobraihoz és egykori lakóihoz kapcsolódtak az évszázadok alatt.

Időpontok és bővebb információ 

5/5

A Birodalom városa – Korzózz velünk

A Korzózz velünk sétája Óbuda római örökségének rejtelmeibe enged betekintést. Kiderül miről árulkodnak a Flórián téren lévő épületmaradványok, hogyan nézett ki a légióstábor, illetőleg az is, hogyan romanizálta az egykori katonaváros a tőszomszédságában élő lakosság életstílusát, miközben a rómaiak is alkalmazkodtak a helyiek szokásaihoz. A séta útvonala érinti a Flórián téri felüljáró alatt elnyúló katonai fürdőt, az amfiteátrumot és a centurio egykori házát is.

Időpontok és bővebb információ

Cimkék

Hasonló tartalmak

Szabadidő

Kiscelli To Go – Lajta Béla 150

A Kiscelli Múzeum négyalkalmas városi sétasorozat negyedik, egyben utolsó megállója a Rákóczi út és a Vas utca Lajta Béla által tervezett épületei: az egykori Budapest-Erzsébetvárosi Bank Székháza, ma a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány és a Vasedény épülete valamint a Vas utcai egykori Főváros VIII. kerületi felső kereskedelmi iskola, ma Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Széchenyi István Kereskedelmi Technikum épülete.

Szabadidő

A Buitenzorg-lak kertje nyomában

Március 8-án egy különleges sétán zarándokolhatjuk végig a kertben látható, szuvenírként hazahozott vagy utólag megrendelt keleti műtárgyakat, megismerve az Ázsiában őshonos növényeket, a kínai és japánkerti elemeket.

Szabadidő

Így cicáztunk régen Budapesten – Kedvenc képeink a Fortepanról

Legyen szó aranyos házi cicusokról, a macskakiállítás szépségeiről vagy éppen metrón utazó cicákról, a Fortepan bővelkedik a jobbnál jobb képekben.

Neked ajánlott

A